Veri merkezi sahnesinde yeni aktör: Türkiye

DCF Data Center Expo Proje Müdürü Savaş Kemal Burkay, dünyanın siber güvenlik üzerine her geçen gün daha büyük adımlar attığı bir dönemde İstanbul'da düzenlenen DCF Veri Merkezi Fuarı'nın Türkiye'nin bu alanda söz sahibi olmasının önünü açacağını söyledi.

ZEKİ GÜMÜŞ / zeki.gumus@aksam.com.tr

"Veri merkezi" kavramı sizde oldukça teknik çağrışımlar yapabilir. Birçoğumuzun haber bültenlerinde ya da internet sitelerinde çok kez duyup irdelemediği bir konu.

Teknolojik gelişmeleri yakından takip etmesek de etrafımızda durmaksızın işleyen bir veri trafiği var. Cep telefonlarımızda internet üzerinden yaptığımız her işlem, bilgisayarlarımızda yaptığımız her tık, bir veri olarak işlenebiliyor ve ortaya dev bir bilgi havuzu çıkıyor. İşte bu bilgi havuzlarına 'veri merkezi' ismi veriliyor. Peki veri merkezlerinin günümüzdeki önemi ve birey olarak bizi etkileyen tarafı nedir?

Ülkelerin kendi veri merkezlerine sahip olması neden önemli? Tüm bu konular dünyanın gündemini işgal etmeye başladığı bir dönemde Türkiye'de dikkat çeken bir fuar düzenleniyor. İsmi: "DCF Veri Merkezi Fuarı" Veri merkezlerine dair tüm detayları ve böyle bir fuarın Türkiye'de düzenlenmesinin önemini anlatan DCF Data Center Expo Proje Müdürü Savaş Kemal Burkay, arkadaşımız Zeki Gümüş'ün sorularını yanıtladı.

Türkiye'de veri merkezi sektörünün gelişmesi neden önemli?

Yeni sanayi devrimi data ile gerçekleşiyor. Dolayısıyla datanın saklanmasının ve iletiminin hayati derecede önemli hale geldiği bir döneme girdik. Yeni dönemde dünyaya hakim olacak dijital ekonomi; data barındıran, işleten ve ileten ülkelerin zenginleşmesine vesile oluyor. Türkiye, Avrasya bölgesinde çevre ülkelere göre know-how'ı birikmiş, sanayisi olan ve entegrasyon yapabilen bir ülke. Bu bilgi birikimi Türkiye'ye veri merkezi sektöründe hizmet ve ürün sağlama fırsatları sunuyor.

Yerli veri merkezi kullanmazsak ülke ve birey olarak bizi ne gibi riskler bekliyor?

Dijital bağımlılığın önüne geçilebilmesinin tek yolu, yerli teknolojik altyapının kullanılmasından geçiyor. Kendi datamız ülkemizde bulunmadığı her an milli servetimiz kayboluyor. Askeri, biyolojik ya da ticari dataların kötü kullanımı riskini de göz önüne aldığımızda yerli veri merkezlerinin kullanımı oldukça hayati diyebiliriz.

Siber güvenlik ve yedekleme anlamında önümüzdeki yıllarda bizi neler bekliyor?

Şirketlerin ve kişilerin bilgilerinin gizliliği ve güvenliği giderek önem kazanmaya başladı. Dolayısıyla uç noktadaki verilerin korunması her zamankinden daha kritik hale gelecek.

Bu noktada, güvenlik liderlerinin ağ güvenliği duruşlarını yeniden gözden geçirmeleri, uç noktalarda etkili veri koruma stratejilerini geliştirmeleri ve sürdürmeleri ön plana çıkacak.

Gelişen teknoloji ile birlikte çeşitli siber saldırı yöntemleri geliştirilmeye başlandı.

Büyük şirketler verilerinin çalınması anlamında tehditlere açık hale geliyor. Bu siber krizlerin önüne geçilmesi için büyük şirketlerde ilerleyen dönemlerde siber güvenlik departmanları oluşturulacak. Şirketler, bu departmanlarla artık siber saldırıların önlemesinin yanı sıra olası bir saldırı durumunda hızlı çözümler üretebilecek.

Devletler, artık siber güvenlik ve yedekleme anlamında ciddi kararlar almaya ve yatırımlar yapmaya yöneldi. Siber güvenlik artık ülkeler için milli bir savunma ve güvenlik meselesi haline dönüştü. Bu anlamda, artık her ülke kendi verisini korumak üzere siber savunma orduları kurarak kendi güvenliğini sağlama yoluna gidecek.

İstanbul'da DCF Veri Merkezi Fuarı düzenlenmesi neden önemli? Fuarda kimler katılımcı ve ziyaretçi olacak?

Yeni yatırımlar açısından büyük bir potansiyel oluşturan Avrasya bölgesinde sadece İstanbul'da düzenlenen DCF Veri Merkezi Fuarı, veri merkezleri alanında ilgili tüm tarafları bir araya getirmeyi hedefliyor. 28 – 30 Ekim 2021 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilecek fuar, Cloud, Cyber Security, IoT, Big Data, DevOps, Blockchain ve Software gibi tüm yenilikçi sektörler için stratejik bir önem taşıyor. Ayrıca, yapılan teşviklerin artması ile de Türkiye'deki veri merkezleri sektörü güçlenecek.

Fuar, veri merkezi sektöründe Türkiye'nin de söz sahibi olduğunun ilan edilmesi anlamına geliyor?

Fuara, Avrasya ülkelerindeki sektör profesyonelleri ilgi gösterecek ve ihtiyaçlarını karşılamak için Amerika ya da İngiltere'deki fuarlara gitmek zorunda olmadıklarını görecekler. Bu anlamda, Türkiye veri merkezi sektörü paydaşlarını çevre ülkelerde ciddi anlamda fırsatlar bekliyor.