Venüs’ün yörüngesİ üzerİnİzde parlasın

EMİNE BIYIK
emine.biyik@aksam.com.tr

‘Nükleer Başlıklı Kız’ isimli grupla yollarını ayıran Billur Yapıcı, müzik yolculuğuna ve solo kariyerine’ ‘Venüs’ adını verdiği bir şarkıyla devam ediyor. Her şeyin ters gittiği bir zamanda yazdığı şarkısını esprili buluyor ve “Cesur ve korkusuz, biraz deli, biraz hayalperest, biraz tutkulu, biraz romantik, biraz serseri ve aşktaysanız, Venüs’ün o güvenilmez yörüngesi hep sizin üzerinizde parlasın” diyor.

‘Nükleer Başlıklı Kız’ 10. yılında tarihe karışıyor ve solo kariyerine başlıyorsunuz. Bu kararı almanızdaki etken nedir? 

Tam 10 sene boyunca Nükleer Başlıklı Kız adıyla yapabileceğimiz her şeyi yaptık. Şu an geldiğimiz noktaya bu isimle geldik. Onunla büyüdük, onunla tanındık. O sebeple bizim için acabalarla dolu, git-gelli bir süreç oldu. Kendi adımla devam etme kararını almamdaki en büyük etken, grubun diğer ana üyesi Tansel’in bana bu fikirle gelip, “Bence artık böyle olmalı” demesiyle başladı. Zaten akıllarda kafa karışıklığına sebep olan bir grup adımız vardı. Birçok kişi grubun adının değil, benim takma adımın Nükleer Başlıklı Kız olduğunu sanıyordu. Bu kararla birlikte bu tarz algı karışıklıklarını da ortadan kaldırmış olduk. Tabii yine müziğimizi Tansel ve Billur olarak yapmaya devam ediyoruz. Nükleer Başlıklı Kız’da beraber çalıştığınız Tansel Turna’yla yolculuğunuz devam edecek o zaman…Tabii ki. Biz birbirimizi her anlamda tamamlıyoruz. O yüzden bazen ben bazen o geri planda da kalsak her zaman beraberiz.Venüs’te tarz ve sound değişikliği kulağa çarpıyor. 
Sebeplerden biri bu muydu?
Aslında sound değişikliğinin bizi solo isimle devam etmeye yönlendirdiğini söylemek yanlış olur. Biz zaten Venüs’ü çoktan yapmıştık ve yaptıktan sonra bağımsız bir şekilde bu kararı aldık. Bu soundu yaratmak için şarkıyı VE Yasin prodüktörlüğünde yaptık. Kendisi sound design konusunda benim için sayılı isimlerden biri. Yasin 10 senelik arkadaşım ve ben onun bu sound konusundaki gelişiminin her adımını biliyorum ve geldiği nokta gerçekten öncü, yaratıcı ve benzersiz. Bunu bizim şarkılarımızla paylaşmış olması benim için mutluluk verici. Biz farklı prodüktörlerle çalışmayı seven bir gruptuk, doğal olarak prodüktör değiştiğinde şarkıların soundu da değişiyordu. Ama Venüs şimdiye kadar yaptığımız ve sound olarak en içimize sinen şarkı. Bu sebeple VE Yasin’le yakalanan bu kimyayı bozmadan, beraber daha çok şarkı yapmayı planlıyoruz.
Venüs nasıl bir şarkı peki? 
Ciddi ciddi Venüs’ün benim yörüngemde olduğunu iddia eden bir haberden sonra, her şeyin ters gittiği bir zamanda ortaya çıkmış, esprili ve çılgın bir aşk şarkısı aslında... Fakat görsellerden de anlayacağınız üzere aslında benim bu durumu paylaştığım hayali bir arkadaşım da var yanımda... Kendi adımla çıkardığım ilk şarkı olduğu için, dinleyenlere ve izleyenlere bu dünyamı da yansıtmak istedim. Böyle içte yaratılan deli dünyalardan bizim jenerasyonumuzda bolca var. Çünkü biz beyaz tavşanı takip et diyen Matrix’le, genç birinin kafasının içinde dolanıp rahat bırakmayan siyah tavşan Donnie Darko ile büyüdük. İçimizde yarattığımız dünyaların biraz delilik içermesi ondandır. Venüs de bu dünyamı sounduyla, görselleriyle doğru yansıtmamı sağlayan güzel bir başlangıç şarkısı.
Bir sonraki şarkınızı ne zaman yayınlamayı düşünüyorsunuz?
Köşede bekleyen şarkılar var, zamanı gelince çıkarlar meydana. Ekim ayında sevdiğim bir arkadaşımın yeni çıkacak olan single’ı için gerçekleştirdiğimiz çok güzel bir düet, klibiyle beraber çıkacak. Ve bir de İngilizce electronic/cosmic/chill müzik yapan bir TR grubuyla da sürpriz bir çalışmamız var. O da ekim-kasım gibi çıkmış olur. Şimdilik böyle (gülüyor).
Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Bir gün bir hergeleyle el ele, Venüs’ün yörüngemizde olduğunu sanıp, aşk tüyolarını dikkate aldık ve ona inandık, birden içimizde coşkuyla aşk silahları patladı, kargaşa başladı ve kendimizi resmen gecelere ateş açarken bulduk. Ta ki ikimizden biri korkup kaçana kadar... Cesur ve korkusuz, biraz deli, biraz hayalperest, biraz tutkulu, biraz romantik, 
biraz serseri ve aşktaysanız, Venüs’ün o güvenilmez yörüngesi hep sizin üzerinizde parlasın.

ŞU AN PLANIM, BİR ŞEY PLANLAMAMAK

Kariyeriniz adına neler planlıyorsunuz? 
Artık bir şeyler planlamaktan çok daraldığım için akışına bırakıyorum. Çünkü hiçbir şey -çoğu zaman- planladığınız 
gibi gitmiyor. Mümkün olduğunca dolu ve düzgün, müziği yaşayarak, olumsuz şeylerle barışık olarak ama kötü olanı kabullenmeden yaşamaya çalışıyorum. Gönül birçok şey olsun istiyor tabii, elimden geldiğince müzikle ilgili, daha çok insana ulaşmak ve daha çok üretmek için çabalayacağım... Yani şimdilik planım, bir şey planlamamak (gülüyor).