Uzun yaşamanın sırrı gözümüzün önünde

İnsanoğlu yüzyıllardır uzun yaşamanın sırrını araştırmış. Oysa bu sır gözümüzün önünde. Yemeklerimizde kullanabileceğimiz, bazen çiğ veya çay olarak tüketebileceğimiz birçok şifalı bitki doğada bizi bekliyor.

HALUK KESİM / cumartesi@aksam.com.tr

Hz. Nuh yolda ağlayan bir kadın görür. "Neden ağlıyorsun?" diye sorar. "Oğlum gün yüzü görmeden genç yaşta öldü" der. Hz. Nuh tekrar sorar "Kaç yaşındaydı?" Kadın der ki "250 yaşındaydı". Bu kıssanın devamını yazının sonunda anlatacağım. Ama insanoğlu yüzyıllardır uzun yaşamanın sırrını araştırmış. Aslında o sır bizlerin gözleri önünde ancak bunu görmemek için elimizden geleni yapıyoruz. Sağlıklı ve mutlu yaşamak istiyorsak doğada var olanlara iyi bakmak ve görmek lâzım. Yemeklerimizde kullanabileceğimiz, bazen çiğ veya çay olarak tüketeceğimiz birçok şifalı bitki doğada bizi bekliyor. Ama en önemlisi, uzun ve sağlıklı yaşamak için sofradan tam doymadan kalkmanız. Ve elbette sofranızda olanları israf etmeden paylaşmayı bilmeniz. Çünkü mühim olan uzun değil kaliteli bir yaşam.

ZENCEFİL

Güney-Asya kökenli, hoş kokulu ve lezzet verici bir bitkidir. Metabolizmayı hızlandırıcı ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkileri nedeniyle herkes tarafından bilinir. Bilhassa tavuk yemeklerinde zencefil kullanmanızı tavsiye ederim. Sindirim sistemi bozukluklarına karşı faydalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirerek soğuk algınlıklarına karşı vücudu korur. Kanser hücresi oluşumunu önler.

ZERDEÇAL

C ve B6 vitamininin yanı sıra manganez, demir ve potasyum gibi mineraller ile antioksidan bileşenleri içerir, besin değeri açısından oldukça zengindir. Yemeklerde baharat olarak ve çay şeklinde tüketilebilir. Kolesterol yüksekliğine karşı faydalıdır. Kalp hastalıkları riskini azaltıcı etkisiyle ön plana çıkar. Çağımızın hastalığı depresyon, demans, kronik yorgunluk ve Alzheimer gibi hastalıkların gelişimini önler.

IHLAMUR

Kış günlerinde hepimiz muhakkak yaparız, hem soğuk algınlığı için hem de insanı rahatlatıp huzur vermesi için. Toksinlerin vücuttan atılımını hızlandıran ve bağışıklık sistemini güçlendiren bitki, farenjit, öksürük gibi rahatsızlıklar için geleneksel tedavi yöntemidir. Boğaz tahrişlerini önlemesinin yanı sıra iltihap giderici, idrar söktürücü ve ağrı kesici özelliklere sahiptir. Ayrıca yatıştırıcı özelliğe de sahiptir.

ADAÇAYI

Müthiş bir aroması vardır. Yemeklere lezzet verici olarak da kullanılan adaçayı, etlerin dinlendirilmesi için hazırlanan soslarda da kullanılır. Hazımsızlığın önlenmesinde etkili olan bitki, adet düzensizlikleri ve adet sancılarına iyi gelir. Adaçayı, antifungal etkisi ile vücutta oluşan cilt mantarlarının tedavisinde etkin bir rol oynar.

SARIMSAK

Bitkiler arasında en mucizevi olanıdır. Antibiyotik özelliği sayesinde birçok hastalığın tedavisini ve genel sağlık durumunu destekleyici rol oynar. Yemeklere lezzet verici olarak taze ya da kurutularak toz şeklinde tüketilebilen sarımsak, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklara karşı direncini arttırır. Ve başta kolan kanseri olmak üzere diğer kanser türlerine karşı korur.

TARÇIN

Benim en sevdiğim, neredeyse bütün yemeklerde kullanmaya gayret ettiğim bir bitki. Bilhassa et yemeklerinde kullanıldığında çok daha yumuşak bir lezzet sunar. Çay şeklinde demlenerek tüketilebildiği gibi yemeklere ve tatlılara eklenerek lezzet verici olarak kullanılabilir. Tarçın, demir, magnezyum, kalsiyum, potasyum, manganez mineralleri ve K, C, A, E ve B6 vitaminleri açısından zengin bir kaynaktır. Antioksidan özelliği sayesinde vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruyucu etki gösterir. Mantar enfeksiyonlarına karşı etkilidir ve kanser hücresi oluşumunu engeller. Metabolizma hızını arttır ve kilo vermeye yardımcı olur.

Dönelim kıssaya... Kadın evladının 250 yaşında vefat ettiğini söyleyince Nuh Aleyhisselam şöyle demiş: "Öyle bir zaman gelecek ki insanlar az bir zaman yaşayacak 60-70 yıl ömürleri olacak." deyince kadın şöyle cevap verdi: "Onlar ev de yapacak mı?" Hz. Nuh "Bu ömür için hem de en âlâlarını yapacaklar." demiş. Diyeceğim o ki sağlıklı yaşamak güzeldir, uzun yaşamak ise huzurun yerinde ve sevdiklerinle güzeldir. Bu kadar kısa bir süre için mal, mülk derdine düşmeyin, paylaşın ve karşınızdakinin acılarını mutluluğa çevirin.