Uzun kış geceleri için beslenme önerileri

NİL ŞAHİN GÜRHAN

nil@nildiyet.com

Uzun kış gecelerinde evde televizyon karşısında geçirdiğimiz saatlerde bir şeyler atıştırmak geceye keyif ve enerji katar. Gece boyunca tamamen kendimizi kısıtlayıp saat 18:00’den veya 19:00’dan sonra bir şey yemem diyerek, aşırı sınır koymak da, ne istersem onu yerim deyip özgür olmak da uygun olmaz. Eğer günü çok yoğun ve hiçbir şey yemeden veya kontrolsüz atıştırmalarla geçirdiyseniz, akşam ve gecenin ilerleyen saatlerinde açlığınızı ve yorgunluğunuzu gidermek için var gücünüzle ve iştahınızla hızlı bir şekilde bir şeyler yiyip enerji dopingi beklentisine girebilirsiniz. Bu şekilde yedikçe yağ depolarına yeni rezervler ilave edip, kilo almayı kaçınılmaz kılabilirsiniz. Gece sağlıklı ve enerjik olmak için; gündüzden dengeli, yeterli ve ölçülü beslenmelisiniz. Sabah uyanınca 1 saat içinde enerji alarak güne başlamalıyız. 

Salata tüketmeyi ihmal etmeyin

Sabah kahvaltıdan önce 1 su bardağı kadar ılık su içmek arkasından bir miktar daha soğuk su içmek sindirim sistemimizin düzgün çalışmasını sağlar. Sabah kahvaltısında karbonhidrat, protein, yağ açısından dengeli bir mönü oluşturmalıyız. Sabahtan itibaren tek yönlü beslenme iştah kontrolünü zorlaştırdığı gibi metabolizma hızımızı da düşürür. Kilo almamızı kolaylaştırır. Gün içinde sabah, öğlen, akşam 3 öğün beslenmeliyiz. Ve ana öğünlerimizde et grubu yiyeceklerden, ekmek grubu yiyeceklerden, süt yoğurt grubu yiyeceklerden ve sebze grubu yiyeceklerden mutlaka olmalı. Yemeklerde çiğ sebze ve salata tüketmeyi ihmal etmemeliyiz. Salatalara zeytinyağı ilave etmekten kaçınmamalıyız. Yemekten sonra yemeğin üzerine tatlı ihtiyacını karşılamak için taze meyve yemeliyiz. Gece evinizde artık dinlenme saatleri başladığında sık sık su içmeye özen gösterin. Gece atıştırmalarında da her öğünde olması gerektiği gibi yavaş yemeye ve lezzete odaklanmaya özen gösterin. 

Akşam yemekten sonra karbonhidrat, protein, yağ açısından dengeli atıştırmalar yapmalısınız. Tek yönlü ve aynı yiyecek grubundan bol miktarda tüketmekten kaçınmalısınız.