Uzay çağı trendi geri döndü

ÜMİT TEMURÇİN

umittemurcin@gmail.com

Chanel’in defile pistindeki roketi ateşlemesinden sonra Christopher Kane’in kozmik basmalarına kadar tüm sinyaller şu an için uzay yoluna çıkıyor. Modanın bizi geleceğe götürmesi bekleniyor, ancak ne kadar beklersek bekleyelim, geçmişte tepki görmüş akımlar farklı tasarım versiyonları ile karşımıza tekrar çıkıyor.

Isaac Newton bugün hayatta olsa  aynı anda ileriye ve geriye doğru hareket ederek tüm mevcut kurallara meydan okuyan moda trendleriyle uğraşmak için dördüncü bir kanun teklifi çıkarırdı. 1960’lı yıllarda, Pierre Cardin, Andre Courreges, Paco Rabbanne gibi markaların sıradışı koleksiyonları ile ortaya çıkan ‘’space age’’ görünümünü anne ve babalarımız çok iyi hatırlayacaktır. O dönem ciddi bir etki yapan bu akım günümüz trendleri  ile kış sezonunun önde gelen top 10 listesinde ilk sıralarda. Karl Lagerfeld ‘in Chanel için yaptığı çağ atlatan finalini hatırlayacaksınız. Paris’in en önemli noktalarından biri olan Grand Palais’te her sezon farklı ve etkili bir atmosfer yaratan Lagerfeld, sonbahar/kış 2017/18 defilesinde modayı uzay çağına taşımıştı. Koleksiyonda çok fütüristik ayrıntılara yer vermeyen moda tasarımcısı parlayacak bu akımın sinyalini o özel defile ile vermişti.

Yine Gucci önderliğinde, 2017/18 sonbahar kış sezonunda etkin yer alan uzay çağı dokunuşları, kısa zamanda kabul görüp sokak modasına kadar etkili bir geri dönüş yaptı. Stil ikonlarının özellikle sokak çekimlerinde kombinleyip kullandığı bu ürünler, binlerce takipçiye cesaret verirken, kış aylarında stil sahibi simalar görmemiz açısında gayet iyi oldu. Siyah, kahverengi  gri, bordo gibi günlük hayatta tercih edilen koyu kış renkleri arasında, bu tarz renkli ürünler oldukça pozitif bir etki yaratıyor.

RENKLER VE DESENLER

Gümüş, dore ve pembe renklerin, derinlik efektlerinin, NASA ambleminin, parıltıların ve gezegen baskılarının sıkça kullanıldığı uzay yansımaları hem dikkat çekici hem de renkli bir stil tavrı sergiliyor.

Sizde artık parıltılı parçalarınızı gündüz rahatlıkla kullanabilirsiniz. Özellikle etek ve tayt en etkili ve kullanışlı ürünlerin başında geliyor. Bomber montların gümüş ve renkli modellerine de göz atmayı unutmayın. Oversized yani battal boy diyebileceğimiz puf kaban ve montlar bu renkler ile flörtleşen ürünlerin başında geliyor.

KARIŞTIR VE YAKIŞTIR

Yeni sezonda kumaşlarla beraber silüetler de değişiyor. Teknolojik kumaşlar, yeni nesil ışıl ışıl aksesuarlarla buluşuyor. Sürekli değişen trendlerle klasik dokular bambaşka bakış açılarıyla sunuluyor. Doğallıkla ışıltının buluştuğu bu kombinasyonlar size de ilham kaynağı olacak tarzda. Örneğin; şık bir gece elbisesi ile aykırı renkli trençkotu çok rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bu iddialı tarzı kıyafetlerden yana kullanmaz iseniz aksesuar seçimlerinizde yer verebilirsiniz. Bu yıl boyu oldukça uzayan çizme modellerine en çok beyaz ruganı yakıştırdım. Kısa şort ve etekler ile bu çizmeleri güzelce kombinleyeceğinize eminim. 

ERKEKLER DE İDDİALI

Bu trend kadınlarda olduğu kadar erkek koleksiyonlarına da yansımış durumda. Maskülen tavrından ödün vermeden pantolon, bomber ceket, gömlek ve ceketlerdeki kullanımını sevdim. Neon renklerin  ve parlak kumaşların klasik erkek formları ile buluşması oldukça yüksek bir moda algısı yaratıyor.

Bu akımı, erkek aksesuarlarında klasik ayakkabılar ve geometrik tasarlanmış sırt çantalarında sıkça rastlıyoruz.