Uzak çağların yakın kenti Çankırı’dan 'Yumurta Tatlısı'

BEYZA AY FİDANCI
tadindaturkiye@gmail.com

İç Anadolu’nun güzel ve sakin şehirlerinden birisidir Çankırı… Ilgaz Dağları’nın yanı sıra tuz mağaraları, yaylalar, zengin termal kaynakları ve içmeler gibi doğal güzellikleri bünyesinde barındırır. Hititlere uzanan geçmişinden dolayı 'Uzak Çağların Kenti' Ankara'ya yakınlığından dolayı ise 'Yakın Kent' olarak anılır. Tarihi ve turistik özellikleriyle daha fazla ön planda olması gereken Çankırı, yüzyıllardır yaşatılan kültürel değerleri, sevecen insanları ve geleneksel misafirperverliğiyle keşfedilmeyi bekler. Çankırı mutfağı da geleneksel Orta Anadolu mutfağının özelliklerini taşır. Anadolu’nun pek çok yerinde olduğu gibi kimi yiyecek maddeleri kurutularak, salamura yapılmak, turşu kurularak ve diğer bazı usullerle kışa hazırlanır. Hamura çeşitli maddeler katılarak sacda, yağda, fırında ve tencerede pişirilerek çok sayıda yemek yapılır. Tatlılar arasında sini, yağlı çörek, canfes böreği, pekmezli pıhtı gibi lezzetlerin yanı sıra, Tadında Türkiye’nin bu haftaki konuğu,  ‘yumurta tatlısı’ da vardır. Şerbetli olması yanıltmamalı, çünkü içinde yağ olmayan hafif bir tattır. Hindistancevizi, toz fıstık ve kaymakla süslenmesi tadına ayrı bir lezzet katar. Yumurta tatlısı yumuşacıktır ve soğuk servis edilir. 

Malzemeler: 

l 12 tane orta boy yumurta
l 6 yemek kaşığı un
l 1 tatlı kaşığı toz şeker
l 4 bardak şeker (şerbet için)
l 3 bardak su (şerbet için)
Yapılışı: 
Önce 12 tane yumurtanın sarısını ve akını ayırın.
Yumurta aklarının içine bir tatlı kaşığı şeker ekleyin ve mikserle kar-köpük haline gelene kadar çırpın. Kıvam olarak kabınızı çevirdiğinizde dökülmeyecek kıvamda olmalıAyırdığınız yumurta sarılarını da biraz çırpın, sonra yumurta akının içine ekleyin. İyice karışana kadar çırpmaya devam edin.Yumurta karışımının içine unu elekten geçirerek ekleyin, çırpmaya devam edin, topaklanma olmasın.Yumurta tatlısını pişireceğiniz tepsinin içerisine kızdırılmış tereyağı dökerek tepsiyi yağlayın.Karışımı tepsiye dökün.170 derecelik önceden ısıtılmış fırında 45 dakika kadar pişirin.Piştikten sonra, 4 bardak su ve 3 bardak şekerle şerbeti hazırlayıp soğumaya bırakın.Fırından çıkan sıcak tatlıya, şerbet soğuk olarak ekleyin.