Uzak çağların yakın kenti Çankırı’dan ‘Yumurta Tatlısı’

İç Anadolu’nun güzel ve sakin şehirlerinden birisidir Çankırı…

Ilgaz Dağları’nın yanı sıra tuz mağaraları, yaylaları, zengin termal kaynakları ve içmeleri gibi doğal güzellikleri bünyesinde barındırır. Hititlere uzanan geçmişinden dolayı tarihsel açıdan ‘Uzak çağların kenti’, Ankara’ya yakınlığından dolayı ise ‘Yakın Kent’ olarak anılır. Bizans döneminde Germanikopolis ve Gangra, daha sonraları Kengri olarak adlandırılan ilimiz, Cumhuriyet döneminde Çankırı adını almıştır. Çankırılılar, ilin kültürel hayatının devamı, gelecek nesillere aktarılması hususunda hassas ve gayretlidir. Hâlâ köylerinde köy odaları bulunur. Düğünlerde, bayramlarda ve önemli günlerde halk ilişkilerini yoğun bir şekilde sürdürür ve dayanışma örneği sergiler.Tarihi ve turistik özelliklerinin daha fazla ön plana çıkması gereken Çankırı, başta ‘yaran’ olmak üzere yüzyıllardır yaşatılan kültürel değerleri, sevecen insanları ve geleneksel misafirperverliğiyle mutlaka keşfedilmelidir. Çankırı mutfağı geleneksel Orta Anadolu mutfağının özelliklerini taşır. Anadolu’nun pek çok yerinde olduğu gibi kimi yiyecek maddeleri kurutularak, salamura yapılmak, turşu kurularak ve diğer bazı usullerle kışa hazırlanır. Hamura çeşitli maddeler katılarak sacda, yağda, fırında ve tencerede pişirilerek çok sayıda yemek yapılır. Geleneksel kültürün korunduğu Çankırı mutfağında tatlılar arasında sini, yağlı çörek, canfes böreği, pekmezli pıhtı gibi lezzetlerin yanı sıra, Tadında Türkiye’nin bu haftaki konuğu,  bol yumurtalı, şerbetli, yapımı gayet kolay olan bir ev tatlısı yani ‘yumurta tatlısı’dır. Çankırı sofralarında yemeğin ardından beklenen, sevilen ve aranılan bir lezzet olan yumurta tatlısı, adından da anlaşıldığı gibi bol yumurtalı ve yöresel şerbetli bir tatlı. Şerbetli olması yanıltmamalı çünkü içinde yağ olmayan hafif bir tattır. Hindistancevizi, toz fıstık ve kaymakla süslenmesi tadına ayrı bir lezzet katar. Yumurta tatlısı yumuşacıktır ve soğuk servis edilir. 

Malzemeler: 

l 12 tane orta boy yumurta
l 6 yemek kaşığı un
l 1 tatlı kaşığı toz şeker
l 4 bardak şeker (şerbet için)
l 3 bardak su (şerbet için)
Yapılışı: 
Önce 12 tane yumurtanın sarısını ve akını ayırın.Yumurta aklarının içine bir tatlı kaşığı şekeri ekleyin ve mikser ile kar-köpük haline gelene kadar çırpın. Kıvam olarak kabınızı çevirdiğinizde dökülmeyecek kıvamda olmalı. Ayırdığınız yumurta sarılarını da biraz çırpın, sonra yumurta akının içine ekleyin. İyice karışana kadar çırpmaya devam edin. Yumurta karışımının içine unu elekten geçirerek ekleyin, çırpmaya devam edin, topaklanma olmasın.Yumurta Tatlısını pişireceğiniz tepsinin içerisine kızdırılmış tereyağı dökerek tepsiyi yağlayın. Karışımı tepsiye dökün. 170 derecelik önceden ısıtılmış fırında 45 dakika kadar pişirin. Piştikten sonra, 4 bardak su ve 3 bardak şeker ile şerbeti hazırlayıp soğumaya bırakın. Fırından çıkan sıcak tatlıya, şerbet soğuk olarak ekleyin.