sakir.aydin@aksam.com.tr
Uşak İl Emniyet Müdürlüğü tarafından, çocuklarda ve gençlerde madde bağımlılığına karşı farkındalık oluşturmak amacıyla “Hazır mısınız Yeni Hayata?” adlı yeni bir tiyatro oyununu hayata geçirildi. Oyunun amacı; gençleri madde bağımlılığından uzak tutmak, bu illetin pençesine düşmüş olanlara ise, kurtulmanın mümkün olduğunu göstermek. Bu örnek girişimi Uşak Emniyet Müdürü İbrahim Ergüder’den dinledik.
AMAÇ, GENÇLERİN EMPATİ YAPIP VAZGEÇMELERİNİ SAĞLAMAK
Uşak polisinden madde bağımlılığına karşı örnek girişim. Bir taraftan düzenlediği büyük operasyonlarla uyuşturucu tacirlerine göz açtırmayan polis, diğer taraftan da uyuşturucuya karşı toplumsal farkındalık yaratmamanın peşinde. Bu kapsamda harekete geçen Uşak Emniyet Müdürlüğü, Uşak Kent Sanat Atölyesi işbirliğiyle uyuşturucuya karşı toplumsal bilinci artırmak amacıyla “Hazır mısınız Yeni Hayata?” adlı yeni bir tiyatro oyunu hazırladı. Murat Güney tarafından yazılıp yönetilen bu tek perdelik tiyatro oyununda madde bağımlılığının ortaya çıkardığı sorunlar ve bağımlılıktan kurtulmanın yolları anlatılıyor. Oyunun amacı; uyuşturucu gibi zararlı maddeleri kullanan ya da kullanmaya meraklı gençlerin, bu tiyatro oyunu sayesinde kendileriyle empati kurup bu yanlıştan bir an önce vazgeçmelerini sağlamak. Oyunda ayrıca uyuşturucu bağımlılığından kurtulmanın mümkün olduğuna dikkat çekiliyor. Bunun için de uyuşturucu pençesine düşmüş gençlerin korkmadan emniyette gitmeleri öneriliyor. Zararlı madde kullanan kişilerin isterlerse, kolaylıkla bu dertten kurtulabileceklerinin önemine vurgu yapılıyor.
UŞAK’TA BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR
Türkiye de bir ilk olma yolunda büyük önem taşıyan oyun Uşak’ta gösterildiği günden bu yana büyük ilgi görüyor. Aynı zamanda gençlere sanatı sevdirmeyi amaçlayan oyunla özellikle 15 yaş ve üzeri gençlerle onların ailelerine ulaşmak hedefleniyor. Tiyatro sanatının görsel özelliğinden faydalanarak, verilen mesajların daha etkili ve akılda kalıcı olduğuna dikkat çeken Uşak Emniyet Müdürü İbrahim Ergüder, oyunun iki aydan beri şehirde sergilendiğini hatırlattı ve "Geleceğimizin teminatı çocuk ve gençlerimizin her türlü korku ve endişeden uzak eğitim ve öğretimlerini sürdürebilmeleri, büyük önem taşıyor. Güvenli bir eğitim öğretim ikliminin oluşturulması, olası risk ve tehditlerin önlenmesi ve özellikle okullarda meydana gelen şiddet, bilişim güvenliği ve bağımlılık gibi konulara karşı etkin çalışmalar yapılması en öncelikli konumuzdur. Oyunumuz iki aylık sürede 2 bin öğrenci tarafından izlendi. Farklı zamanlarda da sergilenmeye devam edecek. Çocuklarımızın sağlıklı ve güvenli bir ortamda gelişmelerini tamamlayarak, devletine ve milletine faydalı birer birey olmalarını temenni ediyorum" diye konuştu.
İKİ LİSELİNİN HİKÂYESİ KARŞILAŞTIRILIYOR
Oyunda, pısırık yetiştirilen liseli bir gençle babasından şiddet gören, kendini sanata adayıp müzikle ilgilenen iki liseli gencin yaşadığı psikolojik sorunlar anlatılıyor. Pısırık genç, arkadaşlarının sürekli dalga geçmeleri nedeniyle öfkesine yenik düşüyor ve kendi iradesiyle zararlı madde kullanmaya başlıyor. Başına yeni dertler açan ve bunlardan kurtulamayan genç sonunda kendi iradesiyle hayatına son veriyor. Sanatla ilgilenen diğer liseli genç, yaşadığı tüm sıkıntıya rağmen iradesine sahip çıkıp zararlı maddeden uzak duruyor ve her zorluğa rağmen sanatına daha fazla sarılıyor...