Uykusuz geçen her gece güzelliğimizden götürür

Gecesi gündüzüne karışanlar, zamanı iyi kullanmak adına uykusuz kalanlar dikkat! Uykusuzluk hem sağlığınızı hem de güzelliğinizi tehdit ediyor. Gelin Estetik ve Yaşam Danışmanı Çiğdem Gündüzbey Üregen’in bu konudaki uyarılarına ve önerilerine kulak verelim. 

Uykunun yaşam düzenimiz içindeki önemini ve güzelliğimize olan etkilerini Esteclub’un Genel Koordinatörü Estetik ve Yaşam Danışmanı Çiğdem Gündüzbey Üregen’e sorduk. Sağlık için en büyük ihtiyaçlarımızdan birinin düzenli ve doğru zamanda uyku olduğunu söyleyen Üregen, “Uykuda vücut rölantidedir ve kendini yeniler. Dolayısıyla bu ‘sihirli’ diyebileceğimiz zaman dilimini en efektif şekilde değerlendirmeliyiz” diyor ve bakın neler anlatıyor…

UYKU-GÜZELLİK İLİŞKİSİ
‘Güzellik uykusu’ deyimi dayanaksız değil. Eğer doğru sürede ve saat aralığında uyursak, uyku güzelliğimiz için önemli bir destek ve hücre yenilenmesine imkân veren önemli bir süreç. Uykusuz dönemlerde kişilerin gözaltlarında morluklar, çöküklük ve koyu halkalar, ciltlerindeki kırışıklıklarda artış ve ten renklerinde cansız ve soluk bir görünüm dikkati çeker. Güzellik uykusu tabirini kanıtlarcasına, uyku sırasında daha fazla salgılanan büyüme hormonu ve daha az salınan stres hormonu etkisiyle uykuda cilt ölü hücrelerden arınır ve daha parlak sağlıklı hale gelir. Fazla kilolardan yakınıp diyet ve spor yapan kişilerin de göz ardı ettiği önemli bir faktördür uyku. Düzenli uyku, aydınlık/karanlık algısına göre beyne iletilen kortizol ve mutluluk hormonu olarak bilinen seratonin salınımın düzenlenmesi açısından, doğru kiloya ulaşmada çok önemlidir.

UYKUSUZLUK ÇEKENLERE ÖNERİLER

l Gece serin ortamda, televizyon, telefon, bilgisayar ve diğer elektronik araçlardan uzakta, doğal karanlıkta uyuyun. Perdeler açık uyuyun ki gün ışığıyla uyanabilesiniz. 

l Süt, yoğurt, kefir, elma, muz, kayısı, bal, keten tohumu ve badem uykuya kolay geçmemizi sağlar. Akşam yemeğinden sonraki ara öğünde, keten tohumu serpilmiş bir kâse yoğurt, ılık az ballı süt ya da bir avuç badem, birkaç kuru kayısı uykuya daha rahat geçmeyi sağlar. 
l Sigara, uyarıcı etkisiyle uykunuzu geciktirebilir. Akşam yemeği sonrası kahve, çikolata ve enerji içecekleri tüketilmemeli. 
l Alkol, başlangıçta uyku getirmekle beraber, yan etki olarak mide rahatsızlıkları, baş ağrısı, kâbus görme etkisiyle uyku düzenini bozan bir faktördür.
l Yatak seçimi kaliteli uyku için çok önemlidir. Çok sert olmayan, ortopedik yatakları tercih edin. Yüz ve boyun kırışıklıklarını önlemek için sırt üstü yatmalı ve düşük bir yastık tercih edilmeli.
l Gece 23.00 itibarıyla uykuya dalıp ortalama 8 saat uyuyan bir kişide cildin yenilenmesi daha hızlı olur. Ayrıca bu sürede antioksidan üretimi de fazla olduğundan vücuda zararlı olabilecek maddeler etkisiz hale getirilip hücrelerin ve dokuların yenilenmesi kolaylaşır.
l Sabah alarmımız çalar çalmaz yataktan fırlamak, vücut için uygun değildir. Mümkünse uyanınca birkaç dakika daha yatakta kalın, kedi gibi gerinin, esneyin. Tıpkı spora hazırlanır gibi saatlerdir hareketsiz kalan vücudunuzu da güne, germe hareketleriyle hazırlamak kesinlikle gün içinde kendinizi daha dinç ve güzel hissetmenizi sağlar.