Urfa’dan vitamin tatlısı şire bulamacı

BEYZA AY FİDANCI
tadindaturkiye@gmail.com

‘Urfa’nın etrafı dumanlı dağlar…’ türküsü yankılanır kültür ve inançlar diyarı Urfa’nın sokaklarında… Türkiye’nin Güneydoğu Bölgesi’nde, İpekyolu güzergâhındaki en eski yerleşim yerlerinden biridir Şanlıurfa. Tarihin sıfır noktası olarak tanımlanan, dünyanın en eski kenti Göbeklitepe’ye, dünyadaki ilk İslam üniversitesini kurulduğu yer yani, yolların kesiştiği, birleştiği yol anlamına gelen Harran’a, Hz.İbrahim’in doğduğu mekâna, Balıklıgöl’e evsahipliği yapar. Misafirperverlik, cömertlik ve bereketi ifade eden ‘Halil İbrahim Sofrası’ da adını Urfa’dan alır. Anadolu kültürünün yoğun yaşandığı Şanlıurfa, Anadolu mutfağının karakteristik özelliklerinin hemen hepsini taşır. Bol salçalı, acılı ve baharatlı yemekler mutfak kültürünün temelini oluşturur. Hemen şunu belirtmek gerekir ki, Urfalılar misafir ağırlamak ve onlara çeşitli yemekler ikram etmekten büyük bir zevk alırlar.   Kebabı, ciğeri, çiğköftesi, mırrasının yanında tatlı olarak da eşır aşı hırtlevik, kebbat reçeli,  kesme küncili akıt, koruh şurubunun yanı sıra, Tadında Türkiye’nin bu haftaki konuğu şire bulamacı. Urfa’nın eski bir tatlı geleneğidir ve adeta vitamin tatlısıdır. Zayıf kişiler için faydalıdır. 7’den 70’e herkesin yiyebileceği ve hiçbir yan etkisi olmayan bir lezzettir. Dut pekmezinin tatlı hali olan şire bulamacı eskilerde evlerde misafirlere yapılan ikramın başında gelirmiş. Yaşlılar tarafından bu gelenek sürdürülmeye çalışılsa da yeni nesil tarafından yapılması pek tercih edilmiyor. Bu geleneksel tatlarımızın unutulmaması, gelecek nesillere öğretilmesi ve yapılması önemlidir. 

Malzemeler:

l 1 su bardağı pekmez 
l 1 su bardağı şeker 
l 5 su bardağı su 
l 4 kaşık un, 2 kaşık nişasta
Yapılışı:
Tencereyi ocağın üzerine koyup  altını yakmadan önce 1 bardak pekmezi ilave ediyoruz. Ardından 5 su bardağı suyu katıyoruz. Unu, nişastayı ve şekeri katıp karıştırıyoruz. Orta ateşte bütünleşinceye kadar karıştırarak pişiriyoruz. 
Ocağın altını yakarak kaynamasını bekliyoruz. Arada sırada karıştırıyoruz. Kaynadıktan sonra 5 dakika daha ocağın üzerinde pişirmeye devam ediyoruz. Kaselere döküp üzerine dövülmüş Antep fıstığı, ceviz veya hindistancevizi ile süslüyoruz. Soğuduktan sonra buzdolabına koyarak bekletip soğuk olarak servis ediyoruz.