“Üretimde önemli olan sanatçının samimiyeti ve dürüstlüğü”

Kalyon Kültür'de düzenlenen Taş Konak'ta Buluşmalar adlı etkinlik dizisinin ilki sanatçılar Prof. Dr. Süleyman Saim Tekcan ile Prof. Dr. Erol Deran'ın katılımıyla, ''Geçmişten Günümüze Resim Sanatı'' başlığında gerçekleşti. Uzun yıllar sonra bir etkinlik için bir araya gelen dost sanatçılar Tekcan ve Deran kendi deneyimleri üzerinden resim sanatı hakkındaki düşüncelerini katılımcılarla paylaştı.

ALİ DEMİRTAŞ / ali.demirtas@aksam.com.tr

Taş Konak'ta Buluşmalar adlı etkinlik serisinin ilki geçtiğimiz günlerde sanatçılar Prof. Dr. Süleyman Saim Tekcan ile Prof. Dr. Erol Deran'ın katılımı ile Kalyon Kültür'de gerçekleşti. Moderatörlüğünü üstlendiğim etkinlik kapsamında geçmişten günümüze resim sanatı hakkında konuşmalar yapıldı ve katılımcıların soruları yanıtlandı. Resim sanatının geçirdiği evreler ve şu an nerede durduğu konusu hakkında Deran ve Tekcan kendi perspektifleri ve deneyimlerinden görüşlerini sundu. Hem eğitimci hem de üretici kimlikleriyle paylaşımlarda bulunan usta sanatçılar, resim sanatıyla ilgili Türkiye'den ve dünyadan verdikleri örneklerle konu hakkındaki düşüncelerini ifade etti.

GÜZELİ YAKALAYABİLMEK İÇİN SANATTAN DAHA İYİ BİR ARAÇ YOK

Sanatçı Deran doğayı çok sevdiğini bu nedenle resim çalışmalarında doğa resimleri yapmaktan hoşlandığını söylerken diğer uzmanı olduğu müzikle resim sanatının birçok noktada benzerlik gösterdiğini ifade etti. "Müzikte çalgıcı vardır, onun üstünde müzisyen, onun da üzerinde artist müzisyen vardır. İşte bu resimde de böyle. Ressamlık ayrı, güzel resim yapmak ayrı bir şey. Herkes belki güzel resim yapabilir ama yaratıcı resim yapmak; artist olmak ayrı bir şeydir." diyen Deran, dijital sanat konusundaki düşüncelerini ise şöyle ifade etti: "Bir sanatçı bilgisayarla mı, tabletle mi resim yapıyor, benim için bu önemli değil, önemli olan o resmi veya sanatı yaparken sanatçının samimiyeti ve dürüstlüğüdür. Samimiysen tekniğinin bir önemi yoktur." Öte yandan sosyal hayatın sanata çok fazla etkisi olduğunu belirten Deran, sanatın güzeli yakalayabilmesi için sanattan daha güzel ve iyi bir araç olmadığını vurguladı. Resim sanatının geleceğiyle ilgili ise "Resim sanatında birçok şey denendi, neredeyse her şey. Bunun dışında ne olabilir konusunda öngörmek çok zor..." şeklinde konuştu.

ÇEVRESEL ETKENLER SANATI VE SANATÇIYI ETKİLER

Süleyman Saim Tekcan ise "Eğer sadece piyasaya yönelik üretme anlayışınız var veya piyasa sizi buna zorluyorsa bu doğru değildir, özgür sanat için bundan kurtulmak gerekir" dedi ve ekledi: "Ancak bazı sanatçılar sadece resimden yaşamlarını sürdürüyorsa onlar için hayat daha zor. Bizim aynı zamanda eğitimciler olarak piyasaya yönelik mecburiyetlerimiz yok. Veya sanatımızı herkese beğendirmek gibi. İşte bu bizim için bir şans." Tekcan, sanatın gerçek bir sanat olarak tanımlanması için zamana ihtiyaç olduğunu, günümüzde yapılan dijital sanat veya benzeri çalışmaların gerçek değerini zamanın belirleyeceğini söyledi. "Bir sanat, sanat tarihinde yerini alırsa ancak o zaman sanat olur" diyen Tekcan, çizdiği ve kendisiyle özdeşleşen at resimleri içinse "At olmasaydı dünyada hiçbir imparatorluk kurulamazdı" şeklinde konuştu. Tekcan resim sanatının geleceği ile ilgili ise şunları söyledi: "Gelecekte resim sanatının nereye varacağını öngörmek çok zor ama gerçeküstü farklılıklar olacağını düşünüyorum. Özellikle düşünsel ve anlatım olarak. Öyle ki sanat insanın düşünce boyutunu geliştiren ve sonsuza kadar götüren bir şey."