Ulusal afet kültürü oluşturulmalı

Sistematik bir eğitim anlayışı ile anaokulundan itibaren herkese afet eğitimi verilmesi gerektiğini belirten AKUT Arama Kurtarma Derneği Eğitim Bölüm Sorumlusu Önder Turan, ''Birkaç senede bir ülkemizde 7 ve üzeri depremler oluyor. Bununla birlikte yıkım yaşıyoruz. Sistemsel bir yaklaşıma ihtiyaç var. Burada yol aldık ama kültür oluşturmamız gerekiyor.'' diyor.

MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

Son yıllarda değişen dünya düzeni ile sık sık afetler ile karşılaşır olduk. Ülkemizde de son yaşadığımız 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem ve sel felaketleri de ulusal afet kültürünün oluşmasının ne kadar kıymetli olduğunu bir kez daha gösterdi. "Ulusal afet kültürü ancak seferberlik ile mümkün olabilir ve yerleşebilir." diyen AKUT Arama Kurtarma Derneği Eğitim Bölüm Sorumlusu Önder Turan sözlerine şöyle devam ediyor: "Mutlaka resmi kurumların öncülüğünde çalışmalar yapılmalı. Japonya örneğinden ilerlersek onlar da Kobe depreminden sonra ulusal çapta seferberlik yaptılar. Tabi ki; bunun yanında çok ciddi bir şekilde sivil toplum desteği almak zorunda. Türkiye'de depreme dönük farkındalık zayıf değil. Özellikle 17 Ağustos Marmara depreminden sonra başlayan bir kırılım var ama Türkiye'de deprem kendini hiç unutturmuyor. Birkaç senede bir ülkemizde 7 ve üzeri depremler oluyor. Bununla birlikte yıkım yaşıyoruz. Sistemsel bir yaklaşıma ihtiyaç var. Burada yol aldık ama kültür oluşturmamız gerekiyor. Kültür insanları davranış değişikliğine iten bir şey."

SİSTEMATİK BİLİNÇLENME GEREKLİ

Bu kültürün çok küçük yaşlarda verilmesi gerektiğinin altını çizen Turan, "Sistematik bir eğitim ve bilinçlendirme gerekli. Örneğin Japonya'da okul öncesi eğitimlerde deprem kültürünü oluşturuyorlar. Bunun için birkaç jenerasyon geçilmesi gerekir. Bu yüzden her yeni eğitim öğretime başlayan jenerasyona ki; buna anaokullarını da katabiliriz, sistematik olarak afet kültürünün işlenmesi ve müfredatta yer alması gerekiyor. Çocuklar deprem kültürünü öğrendiği zaman büyüdüklerinde bunu yaşam standardı haline getirecek ve bir sonraki kuşaklara da aktaracak." şeklinde konuşuyor.

AKUT'un bu konu hakkında yaptığı çalışmalara da değinen Turan, "AKUT'u medyada genelde afet olduğunda saha çalışmaları ile görüyoruz ama bu bizim mesaimizin çok küçük kısmı. Hemen hemen her gün ülkenin her yerinde AKUT eğitmenleri okullarda, şirketlerde ve açık alanlarda insanlara eğitimler veriyor. Güvenli yaşam kültürü anlatıyor. AKUT seminer birimi aracılığı ile okullara, şirketlere, kurumlara ve hatta sitelere kadar gidiyor. Her yıl binlerce insana güvenli yaşam kültürünü aşılamayı hedefliyoruz. Bunun yanı sıra yerel yönetimlerle çocuklar ve engellilere yönelik iş birliği yapıyoruz. Çocukların bilinçlenmesine yönelik rekor sayılabilecek seminer sayımız var." diyor.