Ülkenin aydınlık geleceği TEKNOFEST'te

Ayakları yere değmeyen festival TEKNOFEST, bu yıl kendi rekorunu yeniledi ve 2.5 milyondan fazla kişi alanı ziyaret etti. Festival, bu yıl 100. Yıl coşkusuna katılarak Ankara ve İstanbul'da da düzenlenecek.

GÜLCAN TEZCAN / gulcantezcann@gmail.com

Benim gibi bunca yıldır Teknofest'e yolunu düşürmeyenleri ilk gidişlerinde önce büyük bir pişmanlık karşılıyor. Zira daha alana girerken sizi kuşatan heyecan dalgası karşılaşacağınız bambaşka dünyanın haberini veriyor. Türkiye'nin dört bir yanından, her yaş grubu, sosyal statü ve kesimden milyonlar 'Adamlar yapmış' şeklinde bize on yıllardır 'yetersizlik' hissettiren cümle yerine 'Biz neler yapmışız' diyerek gururlanmak için oraya akın ediyor. Üstelik ciddi ciddi zahmet çekerek, kilometrelerce yürüyerek, saatlerce ayakta bekleyerek. Çocukların, gençlerin ve ailelerin yoğun ilgi gösterdiği ve ziyaretçi sayısı 2.5 milyonu aşan TEKNOFEST bu yıl 27 Nisan-1 Mayıs'ta İstanbul Atatürk Havalimanı'nda ağırladı teknoloji meraklılarını. Elbette TEKNOFEST'in kalbinde 102 farklı kategoride yapılan yarışmalar yer alıyor. 1 milyonun üzerinde yarışmacı ve 332 bin takımın katıldığı bu nefes kesen rekabetin ne anlama geldiğini akıllı ulaşım, biyoteknoloji inovasyon, çip tasarım, dikey inişli roket, eğitim teknolojileri, engelsiz yaşam teknolojileri sağlık, eğitim, güvenli şehirler, tasarım, tarım gibi başlıklar altında ekiplerin projelerini anlattığı alanları gezdiğinizde daha net anlıyorsunuz. İlk ve orta öğretim düzeyinden başlayarak geleceğin mühendis adaylarının geliştirdiği projelerin her biri geleceğin dünyasını daha yaşanılabilir kılmaya ve insanların hayatını kolaylaştırmaya dönük çabaların ürünü.

PROJELER ARTIK GERÇEĞE DÖNÜŞÜYOR

TEKNOFEST'te yarışan ekiplerin çoğu da uzun soluklu bir mücadele ve çalışma sürecinin sonunda bu alanda bulunmaya hak kazanmış. Festival süresince de kıyasıya rekabet sürüyor. 41 ana yarışmada ödüle uzanan projelerin her biri önümüzdeki yıllarda Milli Teknoloji Hamlesi'nin birer adımı olarak hayata geçirilecek. Geçirilecek diyorum çünkü TEKNOFEST, Yönetim Kurulu ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar'ın deyimiyle Türkiye'ye can suyu olacak projelerin önündeki takozları kaldırarak gençlere hayallerini hayata geçirebilecekleri bir zemin haline geldi. Bu yıl yarışmalarda 13 milyon TL'nin üzerinde ödül, 30 milyon TL'nin üzerinde malzeme desteği verildi. Festivalin bu kadar heyecan uyandırmasının sebebi de bu. Artık bu ülke ve insanlık yararına üretilmiş hiçbir proje 'hayal' olarak rafa kaldırılmıyor, önü kesilemiyor. Aksine böylesi görkemli festivallerde boy göstererek hayata geçirilmesi için maddi ve manevi olarak destekleniyor.

TEKNOFEST alanında en çok ilgi gören noktalar elbette Bayraktar TB2, Kızılelma, Akıncı, Hürkuş, Aksungur/Anka, Atak Helikopter, Gyrocopter, Gökbey Helikopter ve uçan araba Cezeri'nin yanı başıydı. Bu yıl Bayraktar TB3 Silahlı İnsansız Hava Aracı da ilk kez görücüye çıktı. Baykar'a ayrılan bölümün önünde de kuyruklar oluştu. Festival süresince tamamı yerli üretim olan Milli Kanatlar'ın gösteri uçuşları, Akıncı Taaruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), Bayraktar TB2, Kızılelma, Hürkuş, Aksungur/Anka, Atak Helikopter, Gyrocopter, Gökbey Helikopter, MB-339NAT Fursan Al-Emarat, S-70 Skorsky, BEL 429 Helikopter, Cirrus/Cesna ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait F-16 uçakları ile SoloTürk ve Türk Yıldızları'nın akrobasi uçuşları nefes kesti.