Tuz satın alırken dikkat!

NİL ŞAHİN GÜRHAN

nil@nildiyet.com

Beyaz kristal hali ile sofralarımızda yer alan tuz kimyasal olarak “sodyum” ve “klor” minerallerinden oluşur. Gelin sofra tuzunun, insan sağlığı açısından önemini öğrenelim.

Beyaz kristal hali ile sofralarımızda yer alan tuz kimyasal olarak “sodyum” ve “klor” minerallerinden oluşur. Sofra tuzu, insan sağlığı açısından oldukça önemlidir. Çünkü tuzun yapısında bulunan sodyum minerali vücut sıvılarının basıncını dengeleyen önemli minerallerden biridir. Sodyum sofra tuzuyla aynı mıdır? Hayır. Sodyum, sofra tuzunun yapısında yer alan bir bileşiklerden biridir, sofra tuzunun %40’ını oluşturur. Vücudumuzdaki sıvı dengesinin sağlanması ve sürdürülebilmesi için sodyum mineralinin çok önemli  işlevleri vardır.  Potasyum mineraliyle birlikte vücutta kendi isimlerini taşıyan sodyum-potasyum adlı pompayı çalıştırarak hücrelerimizin içinde ve dışında yer alan suyun dengeli dağılmasını sağlar. Gereğinden az sodyum alırsanız; kusma, zihni bulanıklık, ağrılar, solunum yetersizliği gibi problemler oluşabilir.  Fazla tuz tüketimi ise vücutta ödeme ve yüksek tansiyona neden olabilir. 

TUZ VE TANSİYON İLİŞKİSİ

Gereğinden fazla aşırı tuz tüketirseniz  tansiyonu arttırıcı etki gösterir. Fakat bu durum herkes için aynı sonucu göstermez. Çünkü sodyum vücutta depolanan minerallerden biri değildir ve fazlası idrar ve ter yolu ile vücuttan atılır. Fakat bazı kişiler sodyuma karşı daha duyarlı olduğu için, aşırı tuz tüketimi yüksek tansiyona neden olabilir. Tansiyonu çok yüksek olan kişilerde tek suçlu tuz değildir. Ancak  yüksek tansiyonu olan kişilerin tansiyonunun normal değerlere düşürülmesi için sofra tuzu tüketimini  günlük beslenme programında kısıtlanması gerekebilir. İyot mineralinin en zengin kaynakları deniz ürünleridir. Ülkemizde deniz ürünlerinin yetersiz tüketildiği göz önünde bulundurulmalı ve yeterli iyot alımını sağlamak için iyotlu tuz kullanılmalıdır. Kapalı karanlık kutularda satılan tuzları satın alın. Işık alan paketlerde yer alan tuzlarda iyot kaybı gerçekleşir. Satın aldığınız tuzun homojenize olmasına yani topak topak olmamasına özen gösterin. Tuzluklarınızın şeffaf cam olmamasına özen gösterin. Tuzu koyu renkli şişelerde veya ışık geçirmez kutularda serin ve kuru bir alanda muhafaza edin. Tuzunuzu saklarken içerisine birkaç adet pirinç ekleyin. Pirinçler tuzun nem çekmesini önler.