Vücuttaki sıvı dengesinin sürdürülebilmesi için sodyum minerali gereklidir. Tuz, içerdiği sodyumla vücut sıvılarının dengesini ve basıncını düzenler. Hücrelerimizin içinde ve dışında yer alan suyun dengeli dağılımında rol oynar. Gereğinden az sodyum tüketimi kusma, zihni bulanıklık, ağrılara neden olabileceği gibi solunum yetersizliğine de neden olabilir. Fazla tuz tüketimi ise ödeme yol açabilir. Ayrıca aşırı tuz tüketimi kan basıncının yükselmesi sonucu yüksek tansiyona da neden olur.
TUZ VE TANSİYON
Gereğinden fazla tuz tüketiminin tansiyonu artırıcı etki gösterdiği bilinir. Fakat bu durum herkes için geçerli değildir. Çünkü sodyum, vücutta depolanan minerallerden biri değildir ve fazlası idrar ve ter yoluyla vücuttan atılır. Fakat bazı kişiler sodyuma karşı duyarlı olabilir ve bu bireylerde aşırı tuz tüketimi vücuttan atılamadığı için yüksek tansiyona neden olabilir. Tek suçlu tuz değildir. Özellikle hazır besinler, salamura yiyecekler, turşular, tuzlu peynirler ve zeytinler gizli tuz kaynaklarıdır. Hamur tatlılarının sodyum içerikleri yüksek olabilir. Bu nedenle sodyum içeriği daha düşük olan sorbe, dondurma gibi tatlıları veya taze meyveleri tatlı olarak seçin. Balık siparişi verirken balığın taze mi yoksa tuzlanmış mı olduğunu öğrenin. Gizli tuz kaynaklarına birkaç örnek verecek olursak; Ketçap, hardal, soya sosu, bulyonlar, salata sosları kabartma tozu, tütsülenmiş yiyecekler, teriyaki sosu tuzlu bisküvi ve çörekler
TUZ TÜKETİMİ
Sağlıklı bir kişi günde 6 gramdan fazla tuz tüketmemeli. Yani 3 silme çay kaşığı kadar sofra tuzu yeterlidir.
TUZ SATIN ALIRKEN DİKKATLİ OLUN
l Kapalı kutularda satılan tuzları satın alın ki iyot kaybı olmasın.
l Topak topak olmamasına özen gösterin, homojen olsun.
l Tuzluklarınız şeffaf cam olsun.
l Renkli şişelerde ve kuru bir alanda muhafaza edin.
l Tuzluğunuza birkaç adet pirinç ekleyin. Pirinçler nemi çeker, tuzunuzun nem çekmesini önler.