Tuz nedir? Ne işe yarar?

NİL ŞAHİN GÜRHAN
nil@nildiyet.com

Vücuttaki sıvı dengesinin sürdürülebilmesi için sodyum minerali gereklidir. Tuz, içerdiği sodyumla vücut sıvılarının dengesini ve basıncını düzenler. Hücrelerimizin içinde ve dışında yer alan suyun dengeli dağılımında rol oynar. Gereğinden az sodyum tüketimi kusma, zihni bulanıklık, ağrılara neden olabileceği gibi solunum yetersizliğine de neden olabilir. Fazla tuz tüketimi ise ödeme yol açabilir. Ayrıca aşırı tuz tüketimi kan basıncının yükselmesi sonucu yüksek tansiyona da neden olur. 

 

TUZ VE TANSİYON 

Gereğinden fazla tuz tüketiminin tansiyonu artırıcı etki gösterdiği bilinir. Fakat bu durum herkes için geçerli değildir. Çünkü sodyum, vücutta depolanan minerallerden biri değildir ve fazlası idrar ve ter yoluyla vücuttan atılır. Fakat bazı kişiler sodyuma karşı duyarlı olabilir ve bu bireylerde aşırı tuz tüketimi vücuttan atılamadığı için yüksek tansiyona neden olabilir. Tek suçlu tuz değildir. Özellikle hazır besinler, salamura yiyecekler, turşular, tuzlu peynirler ve zeytinler gizli tuz kaynaklarıdır. Hamur tatlılarının sodyum içerikleri yüksek olabilir. Bu nedenle sodyum içeriği daha düşük olan sorbe, dondurma gibi tatlıları veya taze meyveleri tatlı olarak seçin. Balık siparişi verirken balığın taze mi yoksa tuzlanmış mı olduğunu öğrenin. Gizli tuz kaynaklarına birkaç örnek verecek olursak;  Ketçap, hardal, soya sosu, bulyonlar, salata sosları kabartma tozu, tütsülenmiş yiyecekler, teriyaki sosu tuzlu bisküvi ve çörekler

TUZ TÜKETİMİ  

Sağlıklı bir kişi günde 6 gramdan fazla tuz tüketmemeli. Yani 3 silme çay kaşığı kadar sofra tuzu yeterlidir.  

l Önce yemeğin tadına bakın sonra tuz ilave edin. 
l Tuz tüketiminizi dengeleme konusunda başarısız oluyorsanız, her sabah bir tabağa 3 silme çay kaşığı tuzunuzu ayırın ve gün boyunca bu tuzu kullanın.
l Yemeklerinize baharatlarla lezzet katın. Salatalarınıza tat katmak için değişik otlar, kırmızıbiber, karabiber, kekik, nane, zencefil, nar ekşisi, limon ekleyebilirsiniz.  
l Alışverişte, etiket okumayı alışkanlık haline getirin, sodyum kaynakları tuzla sınırlı değildir. Piyasadaki ürünlerin çoğu sofra tuzu ve sodyum içerir. Etiketten sodyum ve tuz içeriğini öğrenebilirsiniz.  Ayrıca işlenmiş ürünlerin çoğu sodyum içeriği olan katkı maddeleri içerir. Mesela karbonat, kabartma tozu, disodyum fosfat, monosodyum 
glutamat, sodyum sitrat, sodyum nitrat, sodyum sülfit’tir.

TUZ SATIN ALIRKEN DİKKATLİ OLUN

l Kapalı kutularda satılan tuzları satın alın ki iyot kaybı olmasın. 
l Topak topak olmamasına özen gösterin, homojen olsun. 
l Tuzluklarınız şeffaf cam olsun. 
l Renkli şişelerde ve kuru bir alanda muhafaza edin.
l Tuzluğunuza birkaç adet pirinç ekleyin. Pirinçler nemi çeker, tuzunuzun nem çekmesini önler.