Tutankhamun çocuk kralın hazineleri keşfedilmeyi bekliyor

İstanbul Akvaryum Etkinlik Merkezi, büyük ilgi gören Tutankhamun Çocuk Kralın Hazineleri Sergisi'ni ziyaretçilerle buluşturmaya devam ediyor. 400'ün üzerinde eserin yer aldığı sergi, günümüzden üç bin 300 sene önce Mısır'da henüz çocuk yaşta tahta çıkan ve 18 yaşında hayatını kaybeden çocuk kral Tutankhamun'un hazinelerinden oluşuyor.

Geçen yıl 5 Ekim'de İstanbul Akvaryum Etkinlik Merkezi'nde kapılarını açan Tutankhamun Çocuk Kralın Hazineleri Sergisi ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle devam ediyor. Bugüne kadar 25 binden fazla yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırlayan sergi, yoğun istek üzerine 31 Mart tarihine kadar açık olacak. Ziyaretçilere Antik Mısır'ın zengin tarihini detaylı bir şekilde deneyimleme fırsatı sunan sergide Tutankhamun'un mezar odasından çıkan som altın tabutu, altın ve değerli taşlardan yapılmış dünyaca ünlü ölüm maskesi, savaş arabası, silahları, bastonları, mobilyaları gibi günlük eşyaları arasından seçilmiş paha biçilmez 400'ün üzerinde eser yer alıyor. Sergi, 31 Mart tarihine kadar haftanın her günü saat 10.00 – 20.00 arasında ziyaret edilebilecek.

SADECE BİR ŞEHİR AKVARYUMU OLMAKTAN ÖTE

Sergiye ilişkin bir değerlendirme bulunan İstanbul Akvaryum Genel Müdürü Dilek Çapanoğlu şunları söyledi: "İstanbul Akvaryum olarak 12 yıldır yerli ve yabancı milyonlarca ziyaretçiyi ağırlıyor, deniz altı dünyasının birbirinden değerli varlıklarına, aynı zamanda bir şehir akvaryumu olmaktan öte, dünya çapında farklı içeriklere sahip sergilere de ev sahipliği yapıyoruz. Devam eden Tutankhamun'un Hazineleri sergisi de bunlardan biri. Sergi ile Antik Mısır'ın en ünlü ve gizemli firavunlarından birini ziyaretçilerimizle buluşturuyor olmaktan heyecan duyuyoruz. Toplam 1.500 metrekare alanda 15 farklı tema ile kurduğumuz sergi çerçevesinde Tutankhamun'un mezar odasından çıkarılan paha biçilmez 407 eserin bire bir replikalarını yakından görmeyi ve hakkında bilgi alabilmeyi mümkün hale getirdik. İstanbul Akvaryum Etkinlik Merkezi olarak bu yıl da dünya çapındaki farklı sergileri ülkemize getirmeye devam edeceğiz."

ÇOCUK KRAL TUTANKHAMUN KİMDİR?

Mısır tarihinde çocuk kral olarak bilinen Tutankhamun, MÖ 1342 – MÖ 1325 yılları arasında yaşayıp 18. hanedanlığın sonunda, MÖ 1332 – MÖ 1323 yılları arasında hüküm sürdü. Babası firavun Akhenaton olup annesi mezarı bulunduktan sonra günümüzde Genç Kadın olarak anılır oldu. Adı Amun'un yaşayan görüntüsü anlamına gelen Tutankhamun, tahtı 8 veya 9 yaşında devraldı. Zayıf yapılı, boyu yaklaşık 1.67 metre olduğu düşünülen Tutankhamun'un baston kullanımını gerektiren kemik nekrozu ile birlikte sol ayağındaki bir deformite ile fiziksel olarak engelli olmasının yanı sıra skolyoz da dahil olmak üzere başka sağlık sorunları bulunduğu ortaya çıkarıldı. Saltanatı süresince tanrı Aton'a tapınmayı sona erdirip tanrı Amon'u üstünlüğe kavuşturan Tutankhamun, Teb'i yeniden başkent ilan etti. Diplomatik ilişkilerde başarı kaydeden Tutankhamun, birçok inşaat projesi başlattı ancak bu projelerin çoğu ölümü nedeniyle tamamlanamadı. Mezarı, 1922 yılında Arkeolog ve Mısır Bilimci Howard Carter tarafından bulundu. Mezarından çıkarılan eserlerin tamamı 2022'den bu yana Kahire'deki yeni Büyük Mısır Müzesi'nde sergileniyor. Tutankhamun'un bu kadar ünlü olmasının başlıca sebebi olarak mezarının hiç soyulmamış ve tüm hazinesi günümüze kadar ulaşmış olması gösteriliyor.