MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr
Satrancı yeni nesiller arasında yaygınlaştırmak üzere yola çıkan Göktürk Satranç Akademi, Türkiye'yi bu alanda dünyada ilk beşe sokmak hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor. Bu hedefleri doğrultusunda uzun yıllardan beri Türk A Milli takımına hizmet vermiş antrenörleri ve sporcuları bünyesine katarak eğitimlerine devam eden akademinin bünyesinde yer alan Göktürk Satranç Spor Kulübü de yarın başlayacak 2022 Avrupa Kulüpler Şampiyonası'nda ülkemizi temsil edecek. "Genç, yaşlı kapımız herekse açık. Satranç çocuklarda ve gençlerde analitik düşünmeyi sağlarken yaşlıları ise Alzheimer'dan korur." diyen akademinin kurucuları Uluslararası Satranç Ustası Deniz Özen ile Özgür Kumral sorularımızı yanıtladı.
BU BİR EZBER OYUNU DEĞİL
Deniz bey öncelikle sizinle konuşmak istiyorum. Uzun yıllardır satranç oynuyorsunuz dimi?
Deniz Özen: Anaokulundan beri satranç oynuyorum. Çok hiperaktif bir çocuktum. Okula bir gün antrenör geldi ve o anda satranç taşları ilgimi çekmişti. Evde de kendi kendime oynamaya başladım. Ailem de daha sonra beni bir kulübe yazdırdı. Oynamaktan keyif alıyordum. Sonra turnuvalara katılmaya ve kendi yaş gruplarımda dereceler almaya başladım. Türkiye Gençler Şampiyonu, Türkiye Yıldırım Şampiyonluğum var. Uluslararası Satranç Ustası unvanını aldım. Kariyerim devam ederken pandemi araya girdi ve turnuvalara ara verildi. Bende bu süreçte Youtube kanalı açtım. İki yıl oradan yayın yaptım. Çok ilgi gördü o arada Özgür Bey ile tanıştık. Daha sonra birlikte Göktürk Satranç Akademi'yi kurduk. Şu an aktif olarak oynamıyorum. Yeni gençler yetiştirmek ve onların başarılarını görmek daha çok mutlu ediyor beni. Artık bu işin eğitim kısmında yer almak istiyorum.
Peki akademiyi kurmaya nasıl karar verdiniz?
Özgür Kumral: Satranca aslında sporcularımıza destek olmak için sponsor olarak dahil olduk. Süper bilgisayarlar var ondan getirttik. Süper bilgisayar dakikalar içinde milyon tane hamle hesaplayabiliyor. Bunu sadece belirli sporcular kullanabiliyor. Türkiye'de dereceleri olan arkadaşlara fayda sağlamak istedik. Sonra yolumuz Deniz ile kesişti. Onun Youtube kanalını görmüştüm. Bu alanda neler yapabileceğimizi konuşurken bir akademi kurmak istedik. Bunun içinde Türkiye'nin en iyi antrenörleri ile bir araya geldik.
Akademi'de neler yapıyorsunuz? Bir de satranç kulübünüz var. Hatta bu sene Türkiye şampiyonu olmuşsunuz.
Deniz Özen: Akademimiz daha çok yeni. Bu yılın başında açıldı ama güzel işler yaptık. Türkiye'deki en iyi oyuncuları bünyemize aldık. Onların hem menajerliğini hem de sponsorluğunu üstelendik. Akademi bünyesinde yer alan Göktürk Satranç Spor Kulübü, Türkiye İş Bankası Satranç Süper Ligi'nde şampiyon oldu. Türkiye'yi 2022 Avrupa Kulüpler Şampiyonası'nda da temsil edeceğiz. Eğitim çalışmalarına da başladık. Farklı yaş ve seviyelere göre derslerimiz var. Bu işi profesyonel yapmak isteyenler ya da hobi olarak uğraşmak isteyenler için farklı eğitim paketlerimizde bulunuyor. 6 ila 17 yaşa aralığında öğrencilerimiz var. Ama kapımız herkese açık.
Peki çocuklar kaç yaşında bu eğitimi almaya başlamalı?
Deniz Özen: Çocuklar genelde satranca 4,5 yaşlarında başlıyor. Zaten taşları oyun gibi geliyor en başta çocuklara. Ama çabuk kavrıyorlar. Biz önce satrancı, taşları tanıtıyoruz. En son atı öğretiyoruz onun hamleleri biraz daha zor oluyor. Ufak tefek hamleleri anlatıyoruz. Ortalama sekiz derste öğreniliyor. Tabi bu yaşa ve deneyime göre değişiyor. Satranç asla bir ezber oyunu değildir. Belki açılış bir ezber hareketi olabilir. Ama ikinci hamleden sonrası oyuncunun kendi eseri.
ANALİTİK DÜŞÜNMEYİ ÖĞRETİYOR
Gençlerin gelişimine nasıl bir destek sağlıyor?
Deniz Özen: Satranç oyununda sürekli analizler yapar ve rakibinizin sonraki hamlelerini düşünerek kendi hamlelerinizi analiz ederseniz. Bu süreç analitik düşünmeyi öğretiyor. Bir öğrencimiz vardı. Matematik dersinde öğretmeni ödev veriyor işlem yapmadan cevapları işaretlemiş. Öğretmeni, "Bu nasıl oldu?" diye sormuş. Çocukta, satranç eğitimi aldığını ve hesapları kafasından yaptığını söylemiş. Bu şekilde daha pratik düşünebiliyor.
Profesyonel bir sporcu olmak nasıl mümkün?
Deniz Özen: Bu sporu yapmak için öncelikle sevmek gerekiyor. Çünkü yaşıtlarınız oyun oynarken siz sürekli antrenman yapmak zorundasınız. Turnuvalara gidiyorsunuz yeniyorsunuz, yeniliyorsunuz. Asla motivasyonu kaybetmemelisiniz. Antrenör seçimi de çok önemli. En önemlisi ise çok çalışmak gerekiyor. Bu şekilde üst düzey bir sporcu olunabilir. Çalışma sürelerine gelince profesyonel sporcu olmak için 8 yaşındaki bir çocuğun günde iki saat çalışması yeterli. 20'li yaşlarında dereceler almak isteyenler günde neredeyse 12 saat çalışmalı. Bu şekilde çalışan sporcular var. Dünya şampiyonu olmak istiyorsan burada çalışmanın bir sınırı yok. Yaşa ve seviyeye göre çalışma süreleri değişir. Zaten seviye olarak bir yere geldiğinizde artık kendiniz çalışabilirsiniz.
DAHA ÇOK GENCE ULAŞMAK İSTİYORUZ
Göktürk Satranç Kulübü'nden de bahsedelim.
Özgür Kumral: Göktürk Satranç Kulübü, akademinin bir takımı. 10 kişi var ekipte. Bunlar Türkiye'de dereceleri olan sporcular. İyi bir takım kurduk. Şimdi Türkiye'yi lig birinci olarak Avrupa'da temsil edeceğiz. 2-10 Ekim tarihleri arasında Avusturya'da olacak şampiyona. Şu an sıralamada onlu sayılardayız. İşler yolunda giderse ilk beşte bitirme ihtimalimiz var.
Satrancın bizdeki durumu nedir? Dünya sıralamasında kaçıncıyız?
Deniz Özen: Biz de son on yıldır çok daha ciddiye alınıyor. Şu an dünya sıralamasında otuzuncu sırada yer alıyoruz. Rusya, Çin, Hindistan bu konuda çok iyiler. Ancak bizdeki ilk beş oyuncu gitse biz bir anda sıralamada 50'lilere gerileriz. Çünkü yetişmiş sporcu yok. Ama Hindistan'da böyle değil. Onların A, B,C takımları var. İlk beşleri gitse bile yerine gelecek oyuncuları var. Biz bu akademiyi kurarken gençlere destek olmak ana amacımız idi. Daha çok insana satrancı öğretmek istedik. Umut vaad eden bir nesil var.
İleriye dönük amaçlarınız, hayalleriniz var mı?
Deniz Özen: İlk amacımız şubat ayında düzenlenecek olan çocukların yer aldığı turnuvada dereceler almak. Büyük hedefimiz ise 10, 15 yıl içinde Türkiye'yi satrançta dünyada ilk beşe taşımak. Şu an 30. sıradayız.
Özgür Kumral: Gençlerimizin ilgisi çok güzel. Büyük bir kulüp olmak istiyoruz. Sonra farklı illerde de akademiler açmak istiyoruz. Ama bu yerlerde eğitim verecek kadar yetişmiş antrenör yok. Online dersler de yüz yüze eğitim gibi olmuyor. İleriye dönük herkese ulaşmak istiyoruz.