Türkiye'nin ilk 'Sakin Şehir'i Seferihisar

Bu haftaki gezi rotamız, bağlı olduğu İzmir'e 50 km uzaklıktaki Seferihisar. Temiz denizi, tarihi varlıkları ve güzel doğasıyla ziyaretçilerden oldukça fazla ilgi görüyor.

ZEKİ GÜMÜŞ / zeki.gumus@aksam.com.tr

Seferihisar, 12 İyon kentindendir, geçmişi MÖ 1000 yıllarına kadar uzanır ve bir çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.  Ve Seferihisar ilk farklılığı Türkiye’nin ilk “sakin şehri” (Citta Slow)  olarak yapmıştır. Citta slow yani sakin şehir ne demektir, kısaca bir göz atalım, İtalya’da  1999’da ortaya çıkmış bir harekettir. Uluslararası bir kent hareketi diyebiliriz. Kasabaların ve kentlerin  kimliklerini ve özelliklerini  muhafaza ederek  şehir sakinlerinin ve ziyaret edenlerin haz alabileceği bir hızda yaşanmasının hedeflendiği bir organizasyon, birlik olarak tanımlanabilir. Seferihisar’da “”Sakin Şehir” olmak için gerekli 70 civarında kriteri sağlayarak 2009 yılında, Türkiye’nin ilk Cittaslow’u olmayı başarmıştır. Seferihisar bu ünvanı aldıktan sonra Türkiye’de bazı kentler ve kasabalar da kriterleri yerine getirerek bu ünvanı almışlardır. Şu anda sayıları yaklaşık olarak 14’tür.

Seferihisar’da nereleri gezebiliriz, derseniz ilk akla gelen yer Sığacık olacaktır. Sığacık, Seferihisar’ın denizle buluştuğu mahallesinin adıdır. Sığacık, ilginç mimarisiyle, limanıyla, sokaklarıyla  ziyaretçilerin ilgi odağı olmaktadır. Marinası ve kalesi mutlaka görülmesi gerekenler listesinde olmalıdır. Sığacık Kalesi  1522’de Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle yapılmıştır. Sığacık’ta balık avlayabilir veya yatlarla denize açılıp çevreyi görme imkanları da bulunmaktadır.   Buranın en önemli ve dikkat çekici mekanı ise, her Pazar kurulan Sığacık Kaleiçi ve çevre sokaklara yayılan  Sığacık Pazarı’dır. Pazardaki bütün ürünler Seferihisar ve köylerinde üretilmektedir. Dışarıdan hiçbir ürünün satılmadığı pazarda, sebze meyve dışında, otlar, elişi ürünleri ve kıyafetler bulunmaktadır. 

Seferihisar’ın ve bölgenin tarihi ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve görsel olarak bazı kültürel objeleri  görmek isterseniz Seferihisar Kültür Müzesi’ni mutlaka görmelisiniz. Kültür Müzesi, aynı zamanda kentin hafızası olarak gelecek nesillere bölgenin kültürünü aktarmada önemli bir rol oynamaktadır. Bunun dışında, 1816’da inşa edilmiş Seferihisar Ulu Cami’de tarihi bir mekan olarak ziyaret edilmeye değer bir yer. Halen faal olan caminin içi çok özel tezyinatlarla kaplı olduğundan ziyaret listenize almanızda fayda var.

Seferihisar’a 5 km uzaklıktaki  Teos Antik Kenti’de oldukça korunmuş olarak günümüze gelmiştir. Burada, antik tiyatro, akropol, surlar, antik liman ve  Dionysos Tapınağı görülebilir.   Meşhur 12 İyon kentinden biri olan Lebedos Antik Kenti’de meraklısı için ziyaret edilebilir bir mekan olarak burada bulunmaktadır. Burayı ziyaret etmek isteyenlere uyarımız, kentteki tarihi eserlerden ayakta kalan pek fazla yapı yok. 

Seferihisar’ın doğal güzelliklerinden olan deniz ise burada oldukça temizdir. Çevre illerden ve İzmir’den bir çok kişi denizi için Seferihisar’a gelmektedir. Burada ise denize girilebilecek 3 güzel plaj bulunmaktadır. Bunlar Akkum, Ekmeksiz ve Akarca plajlarıdır. Buralarda temiz denizin keyfini sürmek isteyebilirsiniz. Bu bölgede meraklıları için söyleyelim, rüzgar sörfü ve su sporları yapılan yerler de bulunmaktadır.

Seferihisar’da ne yenilebilir derseniz liste başı yöresel lezzetler olmalıdır. 

Seferihisar’ın yöresel lezzetlerinin başında gözleme gelmektedir. Bunun dışında, nohutlu mantı, samsades tatlısı, ekmek dolması, enginar dolması, keşkek, tatlı tarhana, yuvalaça, mandalina tatlısı da Seferihisar lezzetleri arasındadır.

Seferihisar’ın mandalina ve zeytin deposu olduğunu da burada belirtelim. Bununla ilgili birçok ürüne de Seferihisar’da ulaşabilirsiniz. 

Seferihisar, “Sakin Şehir”  ünvanıyla, mandalina bahçeleri, zeytinlikleri, denizi ve tarihi güzellikleriyle yaşanacak güzel bir kent. Ziyaretçilerine de bu özellikleriyle güzel bir dinlenme vadediyor. Bu mevsimde Seferihisar’ı ziyaret etmek, size yıllık enerji deposu olarak yüklenebilir.