Türk modası Rusya'nın moda platformunda göz kamaştırdı

Rusya'da ilk defa gerçekleşen BRICS+ Fashion Summit Moscow, 28 Kasım- 2 Aralık tarihlerinde onlarca farklı ülkeden, yüzlerce uluslararası konuğu, sektör profesyonellerinden oluşan çok özel grupları Moskova'da dev bir organizasyonda buluşturdu.

ÜMİT TEMURÇİN / umittemurcin@gmail.com

Moda dünyası Rusya'da ilk kez yapılan BRICS+ Fashion Summit Moscow'da bir araya geldi.

Moskova'da BRICS + Fashion Summit kapsamında oluşturulan fuar alanında 20 ülkeden 130 moda markası koleksiyonlarını sundu. 60 farklı ülkeyi temsil eden uzmanlar panellerde deneyimlerini paylaştı, markalar veya moda tasarımcıları satın almacılarla buluştu. Ve elbette defileler sayesinde birçok koleksiyon dünya moda sektörüne tanıtıldı. Moskova'daki Parking Gallery ve Zaryadye Park Konferans ve Sergi alanlarında gerçekleşen BRICS +Fashion Summit organizasyonu Fashion Fund tarafından Moskova Hükümeti'nin desteğiyle hayata geçirildi.

ÜLKEMİZİ TEMSİL EDEN ÖZEL İSİMLER

Ülkemizden BRICS +Fashion Summit'e davet edilen konuklar arasında Uluslararası Giyim Federasyonu Başkanı Cem Altan da vardı. Altan ana panelde özel konuşmacılar arasında yer aldı. Bu dev platformda moda yazarı olarak moderatörlüğünü üstlendiğim "Reserve Pitch. Country Expert Session/ Ters Adım. Ülke Uzmanı Oturumu" adlı panelde Nejla Güvenç, Willy Batura ve Priyanka Sarkar yeni hedef pazarlar ve o bölgedeki doğru uzmanlarla ne tarz çalışmalar yapılmalı ve markayı nasıl doğru konumlandırmak gerekir gibi başlıklarda görüş ve değerlendirmelerde bulundu. Multidisipliner tasarımcı Nej Nejla Güvenç hem showroom alanında koleksiyonu ile yer alırken hem de sürdürülebilirlik alanındaki öncü pozisyonu ile iki ayrı panelde konuşmacı olarak modanın geleceği üzerine görüşlerini paylaştı. Güvenç doğal kaynakların kullanımı ile ilgili şunları söyledi: "Yarattığımız dünyada hiç bir şey yok olmuyor, dönüşüyor. Sürdürülebilir, koruma ve kontrol altındaki ormanlardan, sürdürülebilirlik ilke ve şartlar ile okaliptüs ve bambu ağaçlarının sıvılarından elde edilen kumaşlar Nej tasarımları ile kadının bedeninde hayat buluyor, hayat veriyor ve yaşam döngüsü devam ediyor. Doğal kaynakların hızlı ve yüksek tüketimi, kirlilik, küresel ısınma pek çok ekosistemi derinden sarsıyor. Nej Resort koleksiyonu modanın doğayla, insanla olan ilişkisini yeniden tanımlıyor."

ARZU KAPROL'DEN ETKİLEYİCİ DEFİLE

İnsan inovasyon tasarımcısı Arzu Kaprol "HumanAl" adlı koleksiyonunu çok özel bir defile eşliğinde sundu. Defilede Kaprol, insanlığın geleceğini şekillendirmek için tasarımın gücünü nasıl kullanabileceğimizi gösteren koleksiyonunu sergiledi. Kaprol'un koleksiyonunda, insan bedeninin ve zihninin potansiyelini keşfeden tasarımlar yer aldı. Koleksiyonda, hareketi ve esnekliği vurgulayan güçlü tasarımlar izleyicilerden tam not aldı. İnsanlığa vurgu yapan "HumanAI" koleksiyonu, dünyanın her yerindeki güçlü ve bağımsız kadınları temsil ediyor. İnsanlık ve yapay zeka kavramlarını harmanlayan koleksiyon ile insan olmanın değerlerini teknolojinin sonsuz olanaklarıyla buluşturan bir defile izledik.

Defilenin ardından 30 Kasım'da düzenlenen panelde ise Kaprol, teknoloji ve moda dünyasının birlikteliğine değindi. Kaprol ayrıca B2B Showroom alanında farklı koleksiyonlarını da uluslararası alanda tanıttı. Gelecek yıl organizasyonun çok daha büyüyeceğini ve hem Türkiye'den hem de diğer ülkelerden daha fazla katılım olacağını düşünüyorum. İlham veren ve güzel anılarla dolu başarılı bir organizasyonda bulunmaktan büyük keyif aldım.