Türk moda sektörü tohumlarını dikmeye devam ediyor

ÜMİT TEMURÇİN

umittemurcin@gmail.com

Moda Tasarım Yarışmaları genç yeteneklere yeni ufuklar açarken, sektörümüzün geleceği için sağlam temeller atılması sağlanıyor. Hikayeleri, tasarım çizgileri ve styling dokunuşlarıyla heyecan veren bu yarışmalara, sen neden katılmıyorsun?

Uzun yıllardır kurumsal hayattan edindiğim deneyimleri göz önünde bulundurarak paylaşmak istediğim nokta; sektörel yatırımların başında gelmesi gereken ilk unsur insan kaynaklarıdır. Bu anlamda ülkemizde yapılan tüm moda ve tekstil tasarım yarışmalarının önemini, bir kez daha sizlerle paylaşmak istedim. Genç yetenekleri keşfetmek, sonrasında onlara kreatif yanlarıyla birlikte kurumsal kimlik, iş ilişkileri kazandırmak anlamında çok önemli olan bu tip platformların daha fazla yapılması veya var olanların desteklenmesi gerektiğini düşündüğümü her fırsatta dile getiriyorum.

TASARIM YARIŞMALARI SİZE NE KATAR?

- Yarışma kriter aşamalarını öğrenip, nasıl uygulaması gerektiği deneyimlenir.

- Profesyonel ilk kişisel tasarım dosyasının hazırlanmasına vesile olur.

- Motivasyonu yükseltir. 

- Yeni lişkiler kazanılmasını sağlar.

- Finale kalanlar, kendi tasarımlarını sunma fırsatı bulur.

- Öğrencilere veya genç mezunlara referans sağlar.

- Eğitim sürecini destekleyecek para ve ek eğitim ödülleri sunar.

ADIM ADIM FİNAL HEYECANI

Kreatif yanı ve dosyası başarılı olanlar, finalde değerlendirilir. Ardından bu yarışmalarda kreatif yöneticilik yapan insanlar, genç tasarımcılara tasarımlarını hayata geçirmekte rehberlik ederler. Profesyonel atölyelerde, ustalarla çalışıp bu özel deneyimi edinmek oldukça önemli. Dosyadaki tasarım hikayesinin ve tasarım detaylarındaki bütünlüğün hayata geçirilmesi oldukça kritik ve önemlidir. Hazırlanan kapsül koleksiyon için çekimler yapılır bu esnada stil danışmaları, makyaj ve saç uzmanları, fotoğraf sanatçılarıyla çalışmak onlara, kollektif işbirliklerinin muhteşem sonuçlarını sunar. Finalistlerin eğitimi, tasarım hikâyesi ve yapılan çekimleri özel bir katalogda toplanır ve jüri değerlendirilmesi için hazır hale getirilir. Bu aşamalarda pazarlamanın önemini iyice kavrarlar. Final defilesi gerçekleşeceği gün organizasyon hazırlıkları, podyum, ışık, müzik, koreografi ve manken seçimlerini içeren atmosferi yaşamak, ilerki yıllarda kendilerine oldukça yardımcı olacaktır. Ödülü kazananlarla diğer finalistler arasında çok fark görmüyorum. Çünkü  en büyük adım bu tarz yarışmalara katılmak, denemek, tekrar denemek ve yılmamak. Gençlik yıllarında kreatif yönünü ne kadar çok ortaya çıkarır ve bu yarışmalardan referans toplarsanız kariyer temellerinizi o kadar güçlendirirsiniz. 

EN İYİ TASARLAYAN EMRE PAKEL OLDU

EİB Moda Tasarım Yarışması’nda Re-Formu en iyi tasarlayan Emre Pakel oldu. Sevgili Burçin Özer'le katıldığımız final defilesinin her geçen yıl daha ileri taşındığını görmek, beni oldukça mutlu etti. Türkiye’de istihdam ve ihracatın lokomotifi Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörüyle tasarımcı gençler arasında köprü görevi gören EİB Moda Tasarım Yarışması’nı genç tasarımcı Emre Pakel kazandı. Harun Çifçi ikinci olurken, üçüncülüğü Ece Dörtköşe elde etti. Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Kızılgüneşler, "Türkiye’ye yıllık 25 milyar dolar döviz kazandıran Türk hazır giyim ve tekstil sektörlerinin daha katma değerli ihracat yapması için Ar-Ge, Moda ve Tasarım ağırlıklı çalışmalar yaptık. ve 'EİB Moda Tasarım Yarışması’nı bu amaçla 12 yıldır düzenliyoruz” dedi.

JÜRİDE ÜNLÜ İSİMLER YER ALDI

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Yarışma Komite Başkanı Burak Sertbaş’ın başkanlık yaptığı jüride birçok değerli moda tasarımcısı, öğretim görevlisi ve sektörden özel isimler yer aldı. Birinci Emre Pakel'in 15.000 TL’lik ödülünü İzmir Valisi Erol Ayyıldız'ın eşi Dilek Didem Ayyıldız, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla ve TİM Başkan Vekili Süleyman Kocasert verdi. İkinci Harun Çifçi 10.000 TL’lik ödülünü, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk ve Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Musa Demir'den aldı. Üçüncü Ece Dörtköşe 5.000’lik  ödülünü Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Kızılgüneşler takdim etti.

KOZA GENÇ MODA TASARIMCILARI YARIŞMASI SONUÇLANDI

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği tarafından Ekonomi Bakanlığı’nın destekleriyle 25.si düzenlenen yarışma bu sene de genç yetenekleri güçlü Türk moda dünyasına tanıttı. Finale kalan 10 genç tasarımcının koleksiyonlarından parçalar sundukları defile sonrasında sektörün önde gelen isimlerinden oluşan jüri 3 kazanan ismi belirledi. Yarışmada Mehmet Emiroğlu ‘Nihavend’ isimli koleksiyonuyla birinci olurken; ‘Cymatics’ isimli koleksiyonuyla yarışmaya katılan Başak Koç ikinci; ‘Sınırlar/Borders’ isimli koleksiyonla da Nazlıcan Karahan üçüncü oldu. 

Birinciye 20.000 TL ve yurt dışında 1 yıllık eğitim hakkı, ikinciye 15.000 TL ve üçüncüye 10.000 TL para ödülünün yanı sıra kazananlara 1 yıllık İngilizce dil eğitimi imkânı tanınacak.