Türk mobilite şirketleri Avrupa sahnesinde!

Tomorrow.Mobility World Congress Fuarı ile Avrupa'ya çıkarma yapan Türk mobilite şirketleri, Türkiye'nin bu alandaki potansiyelini tüm dünyaya gösterdi ve dünya ile daha fazla iş birliği yapma fırsatı elde etti.

LEYLA GÖK / cumartesi@aksam.com.tr

Mobilite teknolojileri, geleceğin şehirlerini ve ulaşımın yüzünü değiştirme potansiyeline sahip, yepyeni bir dönemin başlangıcını işaret ediyor. Mobilite sektöründeki yenilikçi yaklaşımlar, sürdürülebilirlik ve verimlilik odaklı çözümler, geleceğin şehirlerini şekillendiriyor. Hal böyleyken Türk mobilite ekosisteminin de bu geleceğin inşasındaki önemli rolünü göz ardı edemeyiz.

Geleceğin mobilite teknolojilerinin ve inovasyonunun kapılarını aralayan Tomorrow.Mobility World Congress (TMWC), bu yıl 7-9 Kasım tarihlerinde İspanya'nın Barcelona şehrinde gerçekleşti.

Şehirlerin kentsel mobilite vizyonlarını sürdürülebilirlik temelinde yeniden şekillendirmeyi amaçlayan TMWC, mobilite sektörü uzmanlarının ve sektörün öncü firmalarının projelerini, fikirlerini, yazılım ve donanımlarını küresel ölçekte tanıtmaları ve sergilemeleri için uygun bir platform sunuyor. Geçtiğimiz yıl 134'ten fazla ülkeden 854 standıyla 50 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırlayan Tomorrow.Mobility World Congress, mobilite ekosisteminin güçlü oyuncularını bir araya getirerek uluslararası iş birlikleri kurmalarını desteklemesi açısından oldukça önemli.

YERLİ TEKNOLOJİLER DÜNYA LİGİNDE

Türk mobilite sektörünü regüle eden ve alanında öncü olan 8 yerli firma ve 6 girişim bu büyük etkinlikte ülkemizi gururla temsil etti ve yerli teknolojilerini dünya ile buluşturdu. Yüksek kaliteli ve optimize edilmiş kamera tabanlı Gelişmiş Sürücü Destek Sistemleri (ADAS) çözümleri geliştirip üreten ve Türkiye'nin yerli arabası TOGG'a kamera tedariği sağlayan Büyütech; altyapı-üstyapı uygulamalarına uçtan uca çözüm sağlayan sistem entegrasyonu üreten Intetra; otomotiv endüstrisine yönelik algılama, tespit ve görüntüleme sistemleri konusunda ileri teknoloji geliştiren Saykal Elektronik; trafik güvenliği ve ulaşım için yenilikçi mobilite çözümleri sunan Parabol; başta otomotiv sektörü olmak üzere birçok sektöre endüstriyel otomasyon konusunda hizmet veren Robo Otomasyon; dijitalizasyon, otonom mobilite, bağlantı teknolojisi ve elektro-mobilite çözümleri üreten Bertrandt Otomotiv; altı ülkede akıllı şehir içi ulaşım araçlarıyla faaliyet gösteren BinBin; insan odaklı yaşam alanları tasarlayan LG+ Partners ve Türkiye'nin önde gelen ECU üreticisi ORTEM de TMWC'de yerli teknolojilerini tanıttı. Yerli teknolojiler ile uluslararası arenada önemli çözüm ortaklıkları geliştirildi.

Bugün Türkiye'nin en büyük mobilite kümelenmesine ev sahipliği yapan Bilişim Vadisi'nde, elektrikli araçlardan otonom araçlara ve mobilite çözümlerine kadar birçok alanda Ar-Ge çalışmaları yürüten 120'den fazla mobilite firması bulunuyor. Bilişim Vadisi, geleceğin mobilite ekosisteminin; bağlantılı, sürdürülebilir ve iyimser bir şekilde inşasında büyük bir rol oynuyor. Ayrıca, Türk mobilite ekosisteminin öncü firmalarının uluslararası pazarlara açılması ve iş birliği ağlarını genişletmesi için stratejik avantajlar sunuyor.

TÜRK GİRİŞİMCİLERİN PROJELERİ VİTRİNDE

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile Ticaret Bakanlığımızın destekleriyle ve Türkiye'nin mobilite ekosisteminin gelişmesinde önemli bir rol oynayan Bilişim Vadisi'nin ev sahipliğiyle gerçekleşen Türkiye Pavilyonu'nda 6 Türk girişimci farklı mobilite projeleriyle yer aldı. Türkiye Pavilyonu, Türk firmalarının yerli teknolojilerini uluslararası mobilite ekosistemi ile buluşturdu ve Türk mobilite ekosistemini dünya sahnesinde daha fazla bilinmesini sağladı. Pavilyonda Türkiye'deki yatırım fırsatları, kentsel mobilite, Türkiye'deki mobilite ekosistemi ve geleceğin mobiliteleri konuşuldu. Bu özel platformda yer alan 8 yerli firma ve 6 girişim; proje, fikir ve yazılımlarını global düzeyde tanıtırken küresel rekabet güçlerini de artırma şansı yakaladı. Bu organizasyon, Türk mobilite sektörünün büyümesine ve uluslararası iş birliklerine olan katkılar açısından büyük bir öneme sahip. Türk firmalarının uluslararası iş birliği ve çözüm ortaklığı geliştirmelerine katkı sağlayan Pavilyon, uluslararası arenada dikkatleri üzerine çeken Türk firmalarının dünya pazarında etkili bir şekilde rekabet etmeleri için bulunmaz bir fırsat taşıyor. Geleceğin mobilite dünyasında Türkiye'nin sesi daha da güçlenecek gibi görünüyor.