Türkiye'nin eğitimde dünyaya açılan penceresi olan Türkiye Maarif Vakfı ve Türkiye'nin akademik birikiminin referans kaynağı olan Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından kadim eğitim geleneğimize kaynaklık teşkil etmesi bakımından önemli bir boşluğun doldurulması maksadıyla uzman yazar ve akademisyenlerin telif ettiği maddelerden müteşekkil Türk Maarif Ansiklopedisi alanındaki ilk ve en kapsamlı yayın olma özelliği taşıyarak karşımıza çıkıyor.
BEŞ CİLT OLMASI PLANLANDI
Türk Maarif Ansiklopedisi toplam 1200 maddeden oluşuyor. Şimdiye kadar 1134 maddenin yazımı tamamlandı. İlk cildi oluşturan 209 madde www.turkmaarifansiklopedisi.org.tr adresinde yayımlandı. Yazılan maddelerin redaksiyon işlemleri devam ediyor. Toplamda 600'ün üzerinde yazarın telifinden oluşan Ansiklopedi'nin beş cilt olması planlandı. Çalışmalar bittiğinde ansiklopedi basılı olarak da kamuoyunun hizmetine sunulacak. Türk Maarif Ansiklopedisi Bilim Kurulu Başkanlığı'nı Prof. Dr. Azmi Özcan, İcra Kurulu Başkanlığı'nı ise Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili yapıyor. Ansiklopedi'nin Danışma Kurulu'nda pek çok önemli isim yer alıyor.
ANSİKLOPEDİ, TÜRK AKADEMİK CAMİASINCA VERİLEN MÜTEVAZİ BİR CEVAP
Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün ve Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ansiklopediyi şu cümlelerle tanıtıyor: "Türkiye'nin yeniden yükselişi ve insanlığın öncü bir medeniyet havzası haline dönüşmesi hemen her sahada özgün bilgi üretiminden geçmektedir. Cumhuriyet'in ikinci yüzyılına girerken Türk Maarif Ansiklopedisi, Türkiye'nin bekasında ve geleceğinde bilgi, sanat ve kültürün hayatî konumunun farkında olunduğuna dair Türk akademik camiasınca verilen mütevazi bir cevaptır. Bu cevap, son derece zengin, özgün, kendi içinde tutarlı, kendine ve bütün insanlığa faydalı bir tecrübe üretmiş, tarih yazmış olan bu coğrafya insanının birikiminden güç ve cesaret almakta ve meşruiyetini ona yaslanarak sağlamaktadır. Yoğun ve titiz bir gayretin mahsulü olan Türk Maarif Ansiklopedisi Türkiye Maarif Vakfı ve Türkiye Bilimler Akademisi'nin Cumhuriyetimizin 100. yılına armağanıdır. Mâziden âtiye, Türk eğitim, kültür ve irfanını tanımaya mütevazi bir davet ve başlangıç olan bu eserin okuyanlara yeni ufuklar açması ve yeni çalışmalara kaynaklık ve rehberlik etmesi dileğiyle."