“Troya Film Platform”un ilki Çanakkale'de tamamlandı

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı destekleri ile Troya Kültür Sanat ve Araştırma Derneği tarafından bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Troya Film Platform'da ''Producers' Start Up, Troya Talks ve Agora Meetings'' etkinlikleri düzenlendi. İlyada Kurmaca Film Pitching Lab.'te ise kazanan proje açıklandı.

ALİ DEMİRTAŞ / ali.demirtas@aksam.com.tr

Türk film endüstrisinin gelişimine katkıda bulunmayı, ulusal ve uluslararası film endüstrileri arasında ortak yapım iş birliklerini güçlendirmeyi ve sürdürülebilir film yapım alışkanlıklarını teşvik etmeyi amaçlayan Troya Film Platform'da Producers' Start Up'ta "Netflix ile A'dan Z'ye Reji Eğitimi", Troya Talks etkinliklerinde söyleşiler ve Agora Meetings'te B2B (Bussines to Bussines) görüşmeler gerçekleştirildi. Troya Film Platform kapsamında Pitching Lab. bölümünde gerçekleştirilen İlyada Kurmaca Film Pitching Lab.'te finale Don't, İki Kızgın Adam, İşgal, Love Love, Ölü Arının İğnesi ve Rahma projeleri kalmıştı. Finalde kazanan proje "Rahma" oldu. Etkinlik kapsamında düzenlenen Troya Talks'ta Ozan Sihay, "Dijital Rejisör: Yapay Zekâ ile Sinemanın Geleceği", Zeynep Santıroğlu ve Diloy Gülün "Troya'dan Dünya Sahnesine: Uluslararası İşbirlikleri ve Yapımlar" ve Furkan Kınık "TRT Tabii: Bizi Birleştiren Hikayeler" oturumlarında konuşma gerçekleştirdi. Platformda ayrıca Masterclass oturumlar da düzenlendi. Hakkı Yazıcı "Orion Studio - Studio Sineması Mutlak Hakimiyet", Ezel Akay ise "Sinema ve Arkeoloji" etkinliklerini düzenledi.

BİZLER GELECEĞE HİKÂYE ANLATIYORUZ

Masterclass oturumda konuşan Ezel Akay, "Dizilerin içinde her çeşit hikâye var. Türk dizilerinin prodüksiyon kalitesi yükseldi. Çok sayıda kaliteli oyuncular ortaya çıktı. Türkiye'de çok yetenekli ve çeşitli oyuncular var. Her yerde Türk dizileri seyrediliyor. Seyahat edilebilen hikayelerin vakti gelmiştir. Bilim kurgu ve tarih çok cazip alanlar. Biz hikâye anlatıcıları sürekli olarak geleceğe hikâye anlatıyoruz." dedi. Hakkı Yazıcı ise şunları aktardı: "Buradaki temel misyonum bir miras bırakmak üzerine... Ölmeden önce bu işi benim gibi severek yapabilecek bir insan lazım. Kademe kademe setin her alanında çalıştım. Deneyimlerimizle hayat bizi bu noktalara getirdi. Bu süreçte teknolojinin gelişimine de şahit oldum. Setlerde kullanılan tüm ışık ürünleri benim için birer oyuncak. Filmde hikaye ışık ile başlıyor. Sinemada bu enerjiyi sağlayan kişi olarak da bu işi çok severek yapıyorum."

HAYAL EDEBİLENLER ÇOK İYİ İŞLER YAPACAK

Etkinlikte konuşan yapay zekâ ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Ozan Sihay, "Yapay zekada istediğimiz şeyi elde edebilmemiz için kendimizi bilmemiz gerekiyor. Bizim hayal ettiğimiz şey bir karakter, ses veya animasyon olabilir. Bunları doğru kelimelerle yapay zekaya aktarmamız gerekiyor. Bu iş kafa çalıştırmak, kendini ifade etmektir. Dil bilmek, yazı yazmaktır. Yazım kurallarını bilmeyen kişi yapay zekayı kullanamaz. Her yapay zeka aracının farklı yetenekleri var. Hepsinin farklı alanda başarılı olduğunu söyleyebilirim. Hangisinin hangi konuda iyi olduğunu bilmek gerekiyor. Örneğin bir projeniz var. Bir kısa film oluşturmayı planlanıyorsunuz. Bunun çizimini yapabilmek artık çok kolay. Hayal edebilenler çok iyi işler yapacak. Hayal ettiğin filmi görselleştirebilmek, onu yapımcıya sunmak yapay zeka ile artık çok kolay. Öncesinde bir yapımcıya gidildiği zaman hayal edileni anlatmak çok daha zordu. Yapay zekâ bu yönde bir kolaylaştırma sağladı." dedi. Furkan Kınık ise "Coğrafyamızın hikayelerini, kültürel miraslarımızı, değerlerimizi uluslararası değerlere harmanlayan bir platform olarak biz izleyicilerimizle buluşmak, kitlemizi genişletmek istiyoruz." dedi. Zeynep Santıroğlu ve Diloy Gülün de uluslararası işbirlikleri ve yapım sektörüyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.