TransAnatolia Rally Raid 11. kez start alıyor! Eskişehir'den Kars'a kültürlerarası bir yarış

Türkiye'nin ilk ve tek, dünyanın ise en büyük ve zorlu yarışlarından biri olan TransAnatolia Rally Raid 2021, bugün başlıyor.

ALİ DEMİRTAŞ / ali.demirtas@aksam.com.tr

TransAnatolia Rally Raid, 11-18 Eylül 2021 tarihleri arasında Türkiye'nin birbirinden eşsiz coğrafyasında ve zorlu parkurlarında Eskişehir'den başlayarak, Kars'ta son bulacak. Her yıl Türkiye'nin doğa, kültür ve tarihle dolu yolculuğa çıkardığı yarışçıları, bu yıl da Anadolu'nun kadim topraklarında muhteşem anılar bekliyor. Macera tutkunları 2021 yılında da deyim yerindeyse tozu dumana katacak. TransAnatolia'da yarışmacılara öncelikle güvenlik odaklı, dünyanın konusunda en profesyonel ekibi tarafından hazırlanan yol notu verilmekte. Motosiklet, 4x4 Otomobil, SSV, ATV ve Kamyonlar için rally ve raid olmak üzere iki ayrı kategori bulunuyor. Rally'de yarışçılar zamana karşı yarışırken raid kategorisinde yarışçılar zamana karşı değil, navigasyonla mücadale eder. Kültürel zenginliğin ve misafirperverliğin de ön planda olduğu TransAnatolia'da, Anadolu mutfağının lezzetleri, sofraların bereketi, halkın güler yüzüyle dünyanın dört bir yanından gelen misafirler ağırlanıyor. TransAnatolia'ya 10 yılda bugüne kadar toplam 12 ülkeden, 786 yarışçı katıldı. 2020 yılında pandemi koşullarında gerçekleşen ilk uluslararası motorsporları yarışı olan TransAnatolia, 2021 yılında da Covid-19 önlemleriyle gerçekleştirilecek.

YARIŞ ESKİŞEHİR'DEN BAŞLAYARAK, KARS'TA SON BULACAK

Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı izni ve Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu desteğiyle düzenlenen TransAnatolia Rally Raid'de yarış severleri Anadolu uygarlıklarının gözbebeği Eskişehir'den, Türkiye'nin zümrüt tacı Kars'a macera dolu bir yarış bekliyor. TransAnatolia'nın 11.yılında Anadolu'nun kadim topraklarında yarışacak sporcular sırasıyla Eskişehir, Ankara, Bolu, Çankırı, Kastamonu, Çorum, Yozgat, Tokat, Sivas, Erzincan, Gümüşhane, Bayburt, Erzurum, Kars, Ardahan ve Artvin olmak üzere toplam 16 il sınırından geçerek yaklaşık 2.600 km yol yapacak. Biz de bu önemli yarışı geçen yıl genel klasmanda ikinci olarak tamamlayan BANTBORU Off-Road Team takım pilotu Batuhan Korkut, takım co-pilotu Fırat Şahin ve BANTBORU Ceo'su Sinan Gider ile konuştuk.

ARTIK DAHA TECRÜBELİYİM

BANTBORU Off-Road Team takım pilotu Batuhan Korkut: Transanatolia'ya ilk değil ikinci katılışım. Daha önce Transanatolia'ya bir kez katıldık. Geçen yarışta genel klasmanda ikinci olduk. Ucundan kaçtı birincilik. Bu sene daha dikkatli ve daha başarılı olacağımıza inanıyorum. Geçen yarış daha çok acemiliğimize ve ilk katılış heyecanına denk geldiği için yol notunda problem yaşadık ve kaybolduk. Tüm ekipler kayboluyor ama biraz benim hırslı gitmem, hızlı gitmem, biraz sorunlar yaşamamız bize biraz zaman kaybettirdi. Bu nedenle genel klasmanda ikinci olduk. Bu sene daha temkinli ve daha emin adımlarla ilerlemek istiyorum. İkinci kez katılıyor olmam nedeniyle bir heyecan duyuyorum. İlkinde tecrübesizliğimiz de vardı. Şimdi daha çok nelere dikkat edeceğimizi bilerek daha tecrübeli ve ne yapacağımızı bilerek gidiyoruz. Ona göre de hazırlanıyoruz. Aracımızın eksiklerini tamamladık. Genel olarak hazırız. Bu kez bu yarışta eşim yok. Uzun zamandır onsuz ilk ciddi yarışım olacak. Genelde ben onun co-pilotu oluyordum. O pilotumdu benim. Bakalım ama Fırat Abi'nin tecrübesi beni rahatlatıyor. Çünkü co-pilot bu yarışta. Hatta pilottan daha önemli diyebilirim.

ÇOK GÜZEL BİR TAKIMLA YARIŞIYORUZ

BANTBORU Off-Road Team co-pilotu Fırat Şahin: Yaklaşık 20 yıldır motosiklet klasmanında yarışıyorum. Avrupa'da ve dünyada birçok dereceler yaptım. İşin doğrusu arabayla ilk defa yarışacağım. Zaten çoğunlukla şöyle oluyor motosiklet yarışçıları ufak ufak arabaya doğru kayıyor. Benim işim de biraz öyle gibi oldu. İnanıyorum ki iyi bir sonuç elde edeceğiz. Transanatolia'da iyi bir derece yapacağımıza inanıyorum. Çok güzel bir takımla yarışıyoruz. Pilotuma da güveniyorum. Cesaret değil de her şey çok iyi olunca ben de bu işe kaptırdım kendimi diyelim. Öte yandan çok heyecanlıyım. Ben bu zamana kadar hep ferdi yarıştım. Hiçbir zaman takım içine dâhil olmadım. Motosiklet biraz biraz ferdi bir spor eğer çok büyük bir yarış takımı değilseniz. İlk defa böyle bir yarış takımının içine girince ve herkesin de elektriği uyuşunca ben de çok heyecanlandım bu işten. İnanıyorum ki çok güzel olacak, çok keyif alacağız ve iyi bir yarış çıkartacağız.

ÇOK HEYECANLIYIZ!

BANTBORU Ceo'su Sinan Gider: Yeni bir ekibimiz ve yenilenmiş bir aracımız var. Çok heyecanlıyız. Ben ekibin bu sene çok daha başarılı olacağını düşünüyorum. Çünkü 2020 yılında yarışamamış olmanın vermiş olduğu bir hırs da var içimizde. Ve bu hırla birlikte başarılı bir sezon geçireceğimizi düşünüyorum. Firma olarak böyle bir yarışın içinde olmamız gerektiğini düşünüyoruz. Transanatolia önemli bir organizasyon. Bunlara da sponsor olmak bizim için gurur verici bir olay. İnşallah bu sezonda güzel başarılara imza atacağız. Hep birlikte yeni ekibimiz ve yenilenmiş aracımızla güzel bir sezon geçireceğimizi umut ediyorum. En son yarıştığımızda Transanatolia'da ikinci olmuştuk. Bunun üzerine beklenti belli. Göreceğiz. Uluslararası bir yarış olduğu için uluslararası rakiplerimiz de var. Ama bizim de başarılara imza atabilecek bir ekibimiz var. Bu sene Transanatolia'da hem de diğer yarışlarda başarılı bir sezon geçireceğimizi düşünüyorum.