TransAnatolia 10. yılında yeni rotasında start alıyor

Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu ve Türkiye Motosiklet Federasyonu desteğiyle düzenlenen Türkiye'nin ilk ve tek, dünyanın ise en büyük ve zorlu yarışlarından biri olan TransAnatolia Rally Raid, Covid-19 salgın sürecinde bu yılın ilk yarışı olmaya hazırlanıyor.

ZEKİ GÜMÜŞ / zeki.gumus@aksam.com.tr

Dünyanın en büyük ve zorlu rallilerinden olan TransAnatolia bu yıl 15-22 Ağustos 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Bu yıl için planlanan rota Covid-19 önlemleri nedeniyle değiştirildi. TransAnatolia’nın 10.yılı olması nedeniyle İstanbul’dan başlayacak yeni rota; Bolu Abant, Haymana ve Karadağ’a kadar devam edecek ve aynı şekilde dönüş rotasıyla Şile’de son bulacak.

Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu ve Türkiye Motosiklet Federasyonu desteğiyle düzenlenen Türkiye’nin ilk ve tek, dünyanın ise en büyük ve zorlu yarışlarından biri olan TransAnatolia Rally Raid, Covid-19 salgın sürecinde bu yılın ilk yarışı olmaya hazırlanıyor. TransAnatolia Genel Koordinatörü Burak Büyükpınar, “Covid-19 salgını nedeniyle olağanüstü günlerden geçiyoruz, tüm dünyada yaşanan kayıplar hepimizi derinden etkiledi, uluslararası birçok spor organizasyonu da bu süreçte iptal oldu veya ertelendi. TransAnatolia bu anlamda salgın sürecinde gerçekleşecek uluslararası ilk spor organizasyonu olacak. Bunun için tüm önlemlerimizi aldık. Uzun zamandır 100’e yakın organizasyon ekibimizle saatler süren toplantılar gerçekleştirdik. Açıkladığımız ilk rotayı bu yıl gerçekleştiremeyeceğiz çünkü alınan önlemler çerçevesinde kamp alanlarında ve otel konaklamalarında olağanüstü hijyen koşullarının sağlanması gerekiyor. İşte bu nedenle rotamızı kısaltmamız hem de aynı alanı iki kez kullanmamız gerekiyordu. Yeni rotamız İstanbul’dan başlayıp Karadağ’a kadar devam edecek ve dönüşte Şile’de son bulacak. Yeni rotamız 2.300 Km olacak.” şeklinde konuşuyor. TransAnatolia’nın yeni rotası da yine doğa, kültür ve tarihle iç içe olacak. Doğanın ayrıcalıklar sunduğu Abant’tan, şifalı sularıyla ilham veren Haymana’ya; panoramik manzarasıyla hayran bırakan Karadağ’dan 2900 metre rakıma sahip Bolkar Dağları’na ve oradan Şile’ye uzanan rotasıyla TransAnatolia 2020’ye hazır.

ALINAN COVID-19 ÖNLEMLERİ

Önlemlerin en başında yarış başlamadan önce tüm katılımcıların ve organizasyon ekibinin Covid-19 testinden geçirilecek olması geliyor. Açık alanlardaki temas alanlarında sosyal mesafe kurallarının uygulanması ve tüm organizasyon alanlarının yoğun olarak dezenfekte edilmesi de diğer önlemler arasında. Kamplar da bu tedbirler kapsamında hazırlanacak.

120’DEN FAZLA SPORCU KATILIMI

4x4 otomobil, kamyon, motosiklet, SSV ve ATV kategorilerinde yarışılan TransAnatolia, zorlayıcı parkurlar, özel etaplarla yarışçılara macera dolu günler yaşatacak. Geçen sene 84 olan start sayısının bu sene 100 – 120 arasında olması bekleniyor.Yurtdışındaki yarışların yapılamamış olması nedeniyle bu yıl TransAnatolia’ya yabancı katılımcı sayısında önemli bir artış beklediklerini belirten Burak Büyükpınar; “İnsanların psikolojik olarak ne kadar hazır oldukları, uçak yolculuklarına olan güven duyguları bizim için önemli bir etken. İnsanlar doğa ile buluşacakları bu tip adrenalin dolu aktivitelere katılmak için sabırsızlanıyorlar. Evde kapalı kaldıkları bu süreyi telafi etmek istiyorlar.” dedi. Büyükpınar sözlerine şöyle devam etti:

“10. yılımızda ve böyle olağanüstü günler yaşadığımız dönemde bizi çok mutlu eden yarışmacı kayıtlarımız var. Motosiklet kategorisinde Dakar yarışçılarından Fransız Xavier de Soultrait, RedBull pilotu yine bir Fransız Chapelliere Camille, İngiliz Richard Kaye ve Stephen LLoyd, yine Dakar yarışçısı Fransız Adrien Van Beveren ve Yamaha pilotu İngiliz Nicholas Giles gibi çok iyi isimler kayıtlarını yaptırdı. Uluslararası uçuşların başlamasıyla birlikte kayıtlarda artış olacağını biliyoruz çünkü iletişimde olduğumuz çok sayıda yabancı sporcu var.”

YARIŞLARIN EKONOMİYE KATKISI 2-5 MİLYON EURO

TransAnatolia gibi uluslararası yarışların ekonomiye katkısı 2-5 milyon Euro aralığında. Bu katkı yabancı yarışların kayıt bedelleri, konaklama, transfer, yakıt ve ülke içinde gerçekleştirdikleri harcamalar şeklinde oluşuyor. Yaklaşık 500-600 (yarışmacı, misafir, basın, organizasyon ekibi) kişinin dahil olduğu TransAnatolia bu anlamda oldukça kapsamlı bir spor organizasyonu.