Gülcan Tezcan / gulcan.tezcan@aksam.com.tr
Gece müzeciliği bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı ören yerlerinden sonra Milli Saraylar Başkanlığı'na bağlı Topkapı Sarayı'nda da uygulanmaya başlandı. Bu kapsamda Topkapı Sarayı geçen hafta tarihinde ilk kez gece turu ile ziyaretçilerini ağırladı. Her Cumartesi günü müze saat 21.00-23.00 arasında gezilebilecek. Müze olarak faaliyet göstermeye başladığı 1924'ten bu yana Topkapı Sarayı tarihinde ilk kez gece saatlerinde ziyarete açıldı.
Tarih meraklıları bu özel buluşmayı kaçırmamak için saatler öncesinden giriş noktasında beklemeye başladı. İstanbul'un kalbindeki en görkemli yapı olan Topkapı Sarayı'nı gecenin sessizliği ve sakinliği içinde adımlamak, mekânın ruhunu daha derinden hissetmeye imkân tanıyor.
Bâb-ı Hümayun'da başlayan gece turunda Divan-ı Hümayun, Kubbealtı ve Saray Saatleri Galerisi görülebiliyor. Harem bölümünde ise Karaağalar Mescidi, Karaağalar Taşlığı, Cariyeler Koridoru, Valide Sultan Dairesi, Hünkâr Hamamı, III. Murat Has Odası, Gözdeler Dairesi ve Mabeyn Taşlığı, Altın Yol ile yeni sergi düzeniyle yakın zamanda ziyarete açılan Kuşhane Mutfağı gezilebiliyor. Gece ziyaretleri kapsamında Topkapı Sarayı'nın üçüncü avlusunda yer alan Arz Odası, Mukaddes Emanetler Dairesi ve Fatih Köşkü ile Hazine Sergisi'ni de yeniden keşfetmek mümkün. Sarayın ziyaretçilerini bekleyen bir başka sürpriz de hemen her köşede karşımıza çıkan kediler.
MUKADDES EMANETLERİN HEPSİ BİR ARADA
Topkapı Sarayı'nda geçen yıl tamamlanan restorasyon sonrası açılan bölümleri göremeyenler için gece ziyaretleri iyi bir fırsat. Zira restorasyon sonrası Saray'da ziyaret edilebilen alana 2 bin 150 metrekare daha eklendi. Bu alanlarda oluşturulan galerilerde sergilenen eser sayısı da 290'dan 1979'a ulaşmış. Özellikle Mukaddes Emanetler bölümüne eklenen birbirinden kıymetli eserler bu atmosferde çok daha anlam kazanıyor. Topkapı Sarayı'nın paha biçilmez koleksiyonunun sergilendiği Mukaddes Emanetler Dairesi, 16 yıl aradan sonra yeniden düzenlendi. Mukaddes Emanet Dairesi'nde daha evvel ziyaret edilemeyen Peygamber Efendimize ait Name-i Saadet adı verilen mektuplar, Hz. Osman'a ithaf edilen Kur'an-ı Kerim, Sakal-ı Şerif gibi çok sayıda eser ziyarete açıldı. Yeni düzenleme ile Mukaddes Emanetler Dairesi'nin koleksiyonunda kayıtlı eserlerin tamamı görülebiliyor. Düzenleme kapsamında ziyaretçiler artık Hz. Peygamber'in, Ka'b b. Züheyr'e hediye ettiği hırkanın muhafaza edildiği Hırka-i Saadet Odası'na (Has Oda) da girebiliyor. Gümüş şebeke içinde korunan Hırka-i Saadet mahfazası ve Oda için Hereke'de özel dokunan 79 metrekarelik halı da dikkat çekiyor. Mukaddes Emanetler Dairesi'nde ilk defa sergilenen eserler arasında Hz. Osman'ın mushafı, Kabe direğinin parçası, Kabe'nin anahtarı, kilit ve keserleri, mukaddes emanetlerin temizliğinde padişahlar tarafından da kullanılan gümüş saplı fırça, faraş ve Osmanlı döneminde muhafaza edilen Mukaddes Emanetler listelerini içeren defterler yer alıyor. Topkapı Sarayı Hazine Dairesi'nde de 1100 parça taşınabilir tarihi eser tefriş edilerek sergilenmeye başlanmış. Sarayın dünyaca ünlü Hazine Sergisi içerisinde yer alan Kaşıkçı Elması, Topkapı Hançeri ve Altın Taht elbette gece ve gündüz ziyaretçilerin mutlaka görmek istediği eserler arasında.
Gezi kapsamında ziyaretçiler, Havuzlu Teras'ta dolaşabiliyor, İftariye Kameriyesi'nden İstanbul'un tarihî siluetini seyre dalabiliyor ve Mecidiye Köşkü'nün terasından panoramik şehir manzarasının tadını çıkarabiliyor.
Konu ile ilgili konuşan Topkapı Sarayı Daire Başkanı İlhan Kocaman, "Bugün Topkapı Sarayı'nda tarihi bir gün yaşıyoruz. Gün itibarıyla haftada bir gün, Cumartesi akşamları en azından şu yaz döneminde Topkapı Sarayı'nın gece hayatını buradaki gerek açık alanlarda gerek kapalı alanları, ziyaretçilerimizin gezmesini sağlamak amacıyla bir proje hazırladık. Bugün bir projemizi hayata geçiriyoruz. Topkapı Sarayı tarihinde ilk defa böyle bir proje gerçekleştiriyor. Hedefimiz özellikle insanların gündüz gördükleri bölümleri, avluları özellikle harem, diğer bahçeler ve galerileri gezmesini sağlamak amacıyla bugün itibari ile gece gezilerini başlatmış bulunuyoruz. Burası 400 yıl payitaht olarak yaşanmış bir mekân. Burada harem ve selamlık bölümü herkesin özellikle merak ettiği alanlar. Ve buradaki hayatın gündüz olduğu gibi gece de nasıl olduğu görmek istiyordu ziyaretçilerimiz. Biz de o merakı gidermek amacıyla bu projeyi hayata geçirdik" şeklinde konuştu.