DETOKS GÜNLERİNDE ÖNERDİĞİMİZ 8 SEBZE
Ispanak-semizotu-pazı: Koyu yeşil yapraklı sebzeler arasında Türk mutfağının gözdelerinden biri olan ıspanak, semizotu ve pazı diğer sebzelere nazaran daha çok lif içerir. Salatada yenilen çiğ ıspanak, harika bir lif kaynağıdır. Ispanak, provitamin A, C vitaminleri, demir ve çeşitli enzimlerce çok zengindir. Semizotu, ıspanaktan çok daha fazla omega-3 ve demir içeren bir bitkidir. İçerdiği alfa linolenik asit omega-3 yağ asitleri beyin, kan ve bağışıklık sistemi için yararlıdır. Ayrıca bağırsaklarınızı da çalıştırır ve metabolizmanızı hızlandırırlar.
Marul çeşitleri: Marul beslenme programınızın her öğününde hem doymak hem de sağlıklı kalmak için elinizin altında olması gereken bir besindir. Küçük atıştırmalarınız için de hem pratik hem de taşımaya uygun. Maydanoz-dereotu-nane: Özellikleri saymakla bitmeyecek olan bu mucize üçlünün en bilinen faydası bağırsakları çalıştırmasıdır.
Enginar: Karaciğeri temizleyici özelliktedir, kan şekerinizi dengeler, kolesterolünüzün dengelenmesi için de etkilidir.
Brokoli-karnabahar: Sindirimi en kolay besinlerden biri olan kış aylarının vazgeçilmezi karnabahar ve brokoli metabolizmanızı da hızlandıracaktır. Aynı zamanda antioksidan zenginidir.
Havuç: Beta karo enden zengindir, bağışıklığı kuvvetlendirir.
Beyaz-kırmızı-karalahana: Gaz yapıcı özelliği olsa da yüksek lif oranı nedeniyle diyette lahananın önemi yadsınamaz. Bağırsakların düzenli çalışmasına yarayan lahanaları tiroid problemi olanların dikkatli tüketmesi gerekir.
Limon: Sindirim sistemini temizleyen limon, vücudunuzdan toksinlerin atılmasını kolaylaştırır. Kuvvetli antioksidandır. Kendisi asitli olmasına rağmen vücudunuzda asit-alkali oranını dengeleyici özelliğe sahiptir.
DETOKS MEYVELERİ
Nar, elma, erik, portakal ve üzüm… Kurutulmuş meyveler daha çok şeker ve daha az enzim içerdiğinden detoks
Önce niyetlenin ve listenizdeki yiyecekler için alışveriş yapın. Yiyecekleri en az 30 kez çiğneyin. Yemeklerinizi mümkün olduğunca soslanmamış, taze ve birbiriyle çok karıştırılmamış olarak tüketin. Sabah iki bardak su çebilirsiniz. Arındırıcı özelliği bulunan zencefil ve zerdeçalı, ödem çözücü maydanozu detoksunuz sırasında kullanın. l Deniz tuzuna da hem lezzetlendirici hem alkali özelliği nedeniyle sofranızda yer verebilirsiniz.