Yeşilırmak havzasının bereketli toprakları üzerinde kurulmuş olan Tokat 6 bin yıllık tarihi boyunca önemli bir ticaret ve kültür merkezi olmuş önemli bir Anadolu şehrimizdir. Evliya Çelebi’nin “Alimler ve Şairler Şehri” diye övdüğü, Mevlana’nın hayatının bir kısmını geçirmekten bahtiyar olduğu Tokat, kurulduğu günden bu yana pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış ve farklı kültürlerin izlerini taşımaktadır. Bu farklılıkların Tokat mutfağına da yansıdığını vurgulamak isterim. Bereketli coğrafyanın ürünü sebze ve meyveleri, lezzetli etleri ve özgün yemekleriyle Tokat Mutfağı, çevresindeki Sivas, Amasya ve biraz da Çorum mutfağıyla etkileşim gösteriyor. Bir yazarımızın ifadesiyle “40 odalı evin varmış ama bir Tokat kebabı yememişsin” diyerek şehrin en önemli lezzeti övülmüş olsa da, ‘Tadında Türkiye’nin konuğu yine aynı övgüyü alan Tokat tatlısı... Birçok tatlımız gibi bu da hem emek ister hem de yapılması zahmetlidir. Halk arasında midye şeklinde olduğu için 'Midye tatlısı' da denilen Tokat tatlısı hazır tatlı almayı alışkanlık etmeyen hanımlar tarafından düğünlerde, bayramlarda büyük emeklerle hazırlanır. Ayrıca Ramazan aylarında, iftar davetlerinde de hemen hemen her Tokat mutfağında misafirler için özenle hazırlanır.
Malzemeler: