Tiyatronun enleri 25. kez ödüllendirilecek

Türkiye'nin en uzun soluklu ve en prestijli ödülü Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri'nde bu sezonun adayları belli oldu. Ödüller 3 Ekim'de Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek görkemli bir törenle sahiplerini bulacak. Törenin sunuculuğunu ise Ayşecan Tatari ve Edip Tepeli yapacak.

ALİ DEMİRTAŞ / ali.demirtas@aksam.com.tr

Çeyrek asırdır Türk tiyatrosunun ayrılmaz bir parçası haline gelen ödüller için belirlenen adaylar, Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri İcra Kurulu Başkanı Salih Başağa, Jüri Başkanı Prof. Dr. Merih Tangün ve tiyatronun duayen sanatçısı Haldun Dormen'in ev sahipliğinde düzenlenen basın toplantısıyla duyuruldu. Arter'de gerçekleştirilen basın toplantısında, 25. Afife Tiyatro Ödülleri Özel Ödül sahipleri de açıklandı. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri jürisi, tiyatro tarihine geçen ustalara takdim edilen Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü'ne Prof. Dr. Cevat Çapan'ı, oyun yazarlarına adanan Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü'ne ise Güzel Son isimli oyunuyla Hakan Tabakan'ı lâyık gördü. Komedi ya da müzikal dalındaki oyunlara verilen Haldun Dormen Özel Ödülü'nü 1923 Müzikali kazanırken, Yapı Kredi Özel Ödülü'nün sahibi ise oyuncu Merve Dizdar oldu.

AFİFE'NİN ADINI YAŞATMAKTAN GURUR DUYUYORUZ

Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri'nin, Cumhuriyetimizin 100. yılında çeyrek asrı geride bırakarak 25. yaşına bastığına dikkat çeken Prof. Dr. Merih Tangün, şunları söyledi: "Mücadeleci ruhuyla hepimize ilham veren ve kadınlara tiyatro sahnelerinin kapılarını cesurca açan Afife Jale'nin ismini yaşatan Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri'nin, tiyatromuzun gelişimine kattığı değeri kelimelerle ifade etmek çok zor. Hem Cumhuriyetimizin 100. yılını hem de gözbebeğimiz Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri'nin 25. yaşını bir arada kutladığımız bu çok özel senede, jüri arkadaşlarım ve ben çok heyecanlı, çok gururluyuz. Her şeyden önce, Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri'nin babası Sevgili Haldun Dormen'e paha biçilemez katkılarından dolayı şükranlarımı iletmek istiyorum. Öte yandan ilk günden itibaren bu organizasyonu sahiplenip her sene başarı çıtasını yukarılara taşıyan Yapı Kredi'ye, tiyatromuza verdiği katkılardan ötürü hem şahsım hem de tiyatro camiası adına teşekkür ediyorum. Biz de hem jüri üyeleri hem de bu organizasyonda emeği geçen büyük bir ekip olarak, 'Türk tiyatrosunun fedaisi' Afife'nin adını yaşatan bu önemli işin bir parçası olmaktan büyük onur duyuyoruz."

ADAYLAR KİMLER?

Bu yıl "Yılın En Başarılı Tiyatro Oyunu" kategorisinde adaylar şöyle: Cadı Kazanı, Fosforlu Cevriye, Tartuffe, 1984 ve Kim Bu Ben. "Yılın En Başarılı Yönetmeni" kategorisinde ise Engin Hepileri, Murat Daltaban, Yelda Baskın ve Yiğit Sertdemir yer alıyor. "Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu" listesindeyse İpek Türktan, Özlem Zeynep Dinsel, Selen Öztürk ile Yeşim Koçak bulunurken "Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu" kategorisindeyse Adem Mülazim, Hakan Gerçek, Meriç Rakalar, Murat Garipağaoğlu ve Onur Ünsal boy gösteriyor. "Yılın En Başarılı Yardımcı Kadın Oyuncusu" listesinde ise Ayşegül Uraz, Binnur Şerbetçioğlu, Gizem Güçlü, Yağmur Damcıoğlu Namak ve Zeynep Göktay Dilbaz yer alırken "Yılın En Başarılı Yardımcı Erkek Oyuncusu" listesinde Barış Ayas, Murat Kapu, Oğuzhan Ayaz, Tolga İskit ve Tolga Yeter bulunuyor. "Yılın En Başarılı Sahne Tasarımı"nda adaylar Barış Dinçel, Cem Yılmazer, Burak Etöz, Gamze Kuş ve Metin Deniz. "Yılın En Başarılı Giysi Tasarımı" kategorisine Ayşegül Alev, Eylül Gürcan, Nihal Kaplangı ile Tomris Kuzu aday gösterildi. "Yılın En Başarılı Sahne Müziği" adayları Emrah Can Yaylı, Kenan Doğulu, Oğuz Kaplangı ve Oğuzhan Balcı. "Yılın En Başarılı Işık Tasarımı"nda da Cem Yılmazer ve Kemal Yiğitcan isimleri yer alıyor. Yılın En Başarılı Hareket Düzeni" kategorisinde ise İzmir Tenim, Maral Ceranoğlu, Özge Midilli, Seda Özgiş ve Tan Temel bulunuyor. "Yılın En Başarılı Genç Kuşak Sanatçısı" ödülü için de Adil İrfanoğlu, Dilara Vural, Hazal Arduç, Kaan Kurtoğlu, Yunus Eski aday gösterildi.