Titanci'i bir de böyle seyredin

AYSUN YILDIZ GÜNGÖR
aysun.yildiz@aksam.com.tr

Titanic filmini izlerken, müziklerini de canlı dinlemek ister misiniz? Cevabınız ‘evet’se geç kalmadınız. Bu akşam Zorlu PSM’de Sinema Senfoni Orkestrası ve şef Ernst van Tiel sizi muhteşem bir deneyime davet ediyor.

Beyazperdenin en görkemli ve kült yapımları arasında gösterilen Titanic filmi müziğiyle de sinema tarihine geçmeyi hak etmiştir kuşkusuz. Filmin unutulmayan sahnelerinden biri de gemi batarken  orkestranın müziğe devam etmesidir. Bu akşam işte o müthiş sahneyi canlı müzik eşliğinde izleyeceğiz. Hollywood’un deneyimli isimlerinden Ernst van Tiel şefliğinde 120 kişilik Sinema Senfoni Orkestrası ve Korosu Zorlu PSM Ana Tiyatro’da Titanic’e canlı eşlik edecek. Ünlü şef Ernst van Tiel’le konser öncesi bir araya geldik. 

Titanic filmine orkestrayla canlı olarak eşlik edeceksiniz. Nasıl oldu bu?
Daha önce de birçok film konseri yönettiğim için, Avex Classics International’dan Jack Stookes bu projeyi yönetmemi teklif etti. Çok heyecanlandım ve  hemer kabul ettim. Harika bir film, harika bir iş… 
Film müziği çalmanın farkı ne? 
Üretilmiş bir görsel hikâyenin üzerine müzik döşemek müthiş bir profesyonellik. Bizim yaptığımızsa bunu sahneye taşımak. Hataya yer yok çünkü telafisi yok.
Hazırlık sürecini anlatır mısınız?  
Çok basit. Öncelikle notalar üzerinde çalışıyorum. Sonra müzikle film arasındaki senkronu yakalamak için uğraşıyorum. DVD oynatıcılar yardımcım oluyor. 
Londra, ABD, Barcelona, Moskova gibi pek çok ülkeyi gezerek geldiniz. İzleyicinintepkisi nasıldı? 
Barcelona’daki her konserde, seyircinin tepkisi çok güzeldi. Hem çok heyecanlandılar hem de duygulandılar. Orkestranın o anda sahnede, canlı canlı çalıyor olması seyircide sanki filmin hikâyesi o anda gerçekleşiyormuş gibi bir hissiyat yaratıyor. 
Siz çalarken en çok hangi sahneden etkileniyorsunuz? 
Bütün sahneler çok önemli. Dolayısıyla içlerinden birini seçmek çok zor. Elbette, filmin herkesi etkilediği ve müziğin de yükseldiği anlar var.
Titanic filmi herkeste bir iz bıraktı. İzleyici bu gösterimde ne bekliyor? 
Canlı konserin, normal sinema deneyiminden en az on kat daha duygusal bir deneyim olacağından emin olabilirsiniz. İsterseniz Titanic’i 2,3 ya da 5 kez izlemiş olun, konserin yarattığı duygu apayrı olacak.
‘Movies in Concert’ serisine başkafilm eklenir mi?  
Henüz bu konuda bir kararım yok ama şu an burada olmak, İstanbul’daki bu muhteşem sahnede olmak çok güzel.

‘Movies in Concert’ serisi devam edecek... 
Zorlu PSM’nin geçtimiz sezon Lord of the Rings ile başlattığı Movies in Concert serisi, 24-25 Şubat’ta Amadeus Live, 22-23 Nisan’da Aliens Live ve 20-21 Mayıs’ta Lord of the Rings in Concerts: The Two Towers’ı ağırlayacak.