neslihandolar@gmail.com
Tırnaklarınızın dili var ve konuşuyor aslında. İnsan vücudu kapalı bir organizma. İç organlarımızda neler olup bittiğiyle ilgili bilgiyi bazen vücudumuzun en uç organı olan tırnaklar dile gelip anlatıyor. Biz doktorlar sadece tırnaklarınıza bakarak, akciğer, karaciğer hastalıklarına tanı koyabiliyor bazen de vücutta oluşabilecek bir sedef hastalığını hatta saç dökülmeleri ve saçkıranları erken dönemde tırnak bulgularıyla yakalayabiliyoruz. Tırnaklarınızdaki basit gibi görünen değişiklikler karmaşık bir hastalığın habercisi olabileceği için böyle bir tespit durumunda mutlaka uzman bir doktora başvurun.
MANTAR BULAŞICI MIDIR?
Tırnak bozulukları altta yatan bir hastalığın sinyali olmakla birlikte tırnağın kendisine ait hastalıkları da vardır. Bunlardan en sık karşımıza çıkan tırnak mantarıdır. Tırnak mantarı son derece sinsi ilerleyen inatçı ve bulaşıcı bir hastalıktır. İlk etapta tırnakta hafif sarımsı renk değişikliği gibi başlayıp zamanla tırnaklarda kalınlaşmalar, dökülmeler ve şekil bozukluğu ile kendini gösterir. Yıllarca ağrı veya rahatsızlık hissi vermediği için kişiler doktora çok geç başvurmaktadır. Zamanla diğer tırnaklara ve ayak parmak aralarına da yayılan hastalık hem kendi sağlığınız hem yakın çevreniz için tehdit oluşturur. Özellikle şeker hastaları ve kronik hastalığı olan bağışıklığı düşük kişilerde yavaş yavaş yayılan enfeksiyonun tırnak diplerinden ve ayak parmak arasındaki yaralardan bacağa yayılmasıyla durum ciddi boyutlara ulaşabilir. Tırnak mantarı sıklıkla havuz kenarları veya ortak kullanılan alanlardan ve manikür, pedikür gibi steril olmayan travmatik işlemlerden sonra bulaşabilir.
BATMA TEDAVİSİ
Tırnak mantarı tedavi edilmezse tırnakta şekil bozukluğuna ve batıklara sebep olabilir. Tırnak batıkları tırnağın, dış köşelerinin yan kıvrımlardaki yumuşak dokunun içerisine gömülerek ağrı ve iltihaba yol açmasıdır. Bu olay ayak başparmaklarında daha çok görülür. Yanlış tırnak kesilmesi veya dar ayakkabı giyilmesi, şişmanlık, aşırı terleme, travma gibi durumlar da buna yol açabilir. Günümüzde teknolojinin de gelişmesiyle birlikte ışık ve lazer sistemleri tırnak teli uygulamalarıyla tırnak mantarlarını ve batıklarını daha kolay tedavi edebiliyoruz. Dar ve sıkı ayakkabılar gyilmemelidir. Sıkı ayakkabılar tırnak batmasına ve enfeksiyona zemin hazırlar. Ortak kullanılan duş ve soyunma odalarında başkalarına ait ayakkabı, sandalet veya terlik giyilmemelidir. Ayak ve tırnak hijyenine dikkat edilmeli yıkadıktan sonra çok iyi kurulanmadan çorap giyilmemelidir. Tırnaklarınızı kısa tutmaya özen göstermelisiniz. Pedikür aletlerinizi kullanmadan önce dezenfekte edin.