Tırnak bakımında eğitim ve hijyen şart

OP. DR. BİLGEHAN AYDIN

dr.bilgehanaydın@gmail.com

Bu yazımda özellikle hanımefendilerin hayatlarında defalarca deneyimledikleri bir konuya değinmek istiyorum. Manikür ve pedikür. Kadınların erkeklerden daha fazla önem verdiği el ve ayak tırnaklarının bakımı (gerçi son yıllarda erkekler de pek kadınlardan geri kalmıyor) konusunda kişisel olarak iyi ya da kötü birçok deneyimden söz edebiliriz. Öncelikle şunu belirtmek lazım ki bu işlemler, eğitimli, belirli bir tecrübeye sahip ve lisanslı kişiler tarafından, hijyenik ortamlarda steril edilmiş araç gereçlerle yapılmalıdır.

Ülkemizde bu konuda iyi örneklerin yanında kötü örneklerin sayısı oldukça fazla. Manikür ve pedikür uygulamaları çoğunlukla kuaför salonlarının içerisinde iptidai şartlarda uygulanıyor. Eğitimli ve belgeli uygulama personeli için hızlıca bir eğitim standardı ve lisanslama çalışması yapılması gerekiyor. Tecrübeli uygulayıcılar dahi doğru sterilizasyon uygulamaları, el ve ayak tırnaklarında gelişebilecek hastalıklar ve alerjik reaksiyonlar konularında yeterli bilgilere sahip değiller. Uygulamaların güvenle tüketicilere ulaşabileceği, uygun dizayn edilmiş, hijyenik ortamda eğitimli personelle hizmet veren yeni kuruluşlara ihtiyacımız olduğunu düşünerek sizlere Amerikan Dermotoloji Birliği’nin (AAD) sağlıklı tırnak önerilerini aktarıyorum. Tırnaklarınızı nemlendirmek için bir krem uygulayın, özellikle ojelerin çıkarılması için kullanılan kimyasallar kuruluğa neden olur. Enfeksiyonu önlemek için, tırnak etlerinizi asla kesmeyin veya zorla geri itmeyin. Onları geri itmeniz gerekiyorsa, bunu banyodan sonra hafifçe yapın.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Çoğu tırnak salonu sıkı temizlik ve dezenfeksiyon kurallarına uymuyor. Bir salondan hizmet alırken şunlara dikkat edin: 

- Uygulayıcı gerekli deneyime veya lisansa sahip mi?

- Hizmet verilen yer temiz mi?

- Uygulayıcı müşteriler arasında ellerini yıkıyor mu?

- Etrafta kirli araçlar var mı? l Ayrıca, aletlerini nasıl temizlediklerini ve steril ettiklerini sormaktan çekinmeyin.

- Sık sık manikür ve pedikür yaptırıyorsanız, salonda kullanılması için kendi aletlerinizi satın almayı düşünün. Ayrıca pedikür için kullanılan ayak banyolarının kaplarının kullanmadan önce iyice dezenfekte edildiğinden emin olun.

- Güçlendirici bileşenler içeren tırnak cilaları tırnak sertliğini artırır, bu da tırnakların daha sık kırılmasına neden olabilir.

- Sağlıklı tırnakları olan insanlar için, yapay tırnaklar sürekli kullanılmadıkları sürece uygulanabilir. 

- Yapay tırnaklarınızda hangi ürünlerin kullanıldığını bilin, çünkü kullanılan maddeler bazı insanlarda alerjik reaksiyona neden olabilir. Reaksiyon gelişirse, hangi ürünleri kullandığınızı doktorunuza bildirin.