'Terör bölgesi' değil festival alanı

Hakkari'de; Hakkari Valiliği himayesinde, Çukurca Kaymakamlığı ve Çukurca Belediyesi'nce organize edilen, İçişleri, Kültür ve Turizm ile Gençlik ve Spor Bakanlıkları tarafından da desteklenen 5. Fotosafari ve Doğa Sporları Festivali dolu dolu geçen bir sürecin ardından sona erdi. Festival tüm çeşitliliği ve coşkusuyla herkese ''Burası terör bölgesi değil, festival alanı!'' dedirtti.

Ali Demirtaş / ali.demirtas@aksam.com.tr

Ülkemizin dört bir yanı birbirinden güzel. Doğusuyla batısıyla, kuzeyiyle güneyiyle gidip görülesi, keşfedilesi ve yaşanası yerlerden oluşuyor. Her yeni keşif de adeta bizi yeni ufuklara götürüyor. Ne şanslıyız ki biz de böyle bir coğrafyada yaşıyoruz. Terörden tamamen temizlenen; şehit ya da benzeri üzücü haberlerle değil de artık keyifli haberlerle adından söz ettiren güzel şehirlerimizden biri de Hakkari hiç şüphesiz. Diğer doğu illerimiz gibi terör illetinden tamamen arınmış durumda. Adını festivallerle, şenliklerle anıyoruz artık. Öyle ki bizim de katılma şansı bulduğumuz 5. Fotosafari ve Doğa Sporları Festivali gerçekleşti Hakkari'de geçen hafta.

UÇURTMA ŞENLİĞİNDEN BİSİKLET YARIŞLARINA

Festival, Çukurca'nın tarihini, yerel yaşamını, düğünlerini, tüm geleneksel yaşam değerlerini, asırlık yemek kültürünü, doğal güzelliklerini, yaşayan insan portrelerini, ters lalesini, doğa sporlarını, günlük yaşama dokunan her anını gelecek nesillere aktarmak, bölgenin ve Çukurca'nın görsel hafızasını oluşturmak amacıyla düzenlendi. Fotoğraf yarışmasına katılan fotoğrafçılar tarihi Çukurca kale evlerini, Çukurca ilçe merkezi ve köylerini, tarihi su kemeri, kilisesi, narlı beldesi, Zap Suyu ve çevre bahçelerini, çeltik ve susam tarlalarını, Belat Vadisi, Kazan Vadisi, Han Yaylası'nı, Üzümlü Sınır Kapısı ve tüm Çukurca doğasını fotoğraflamak için çaba sarf etti. 27-30 Haziran tarihlerinde yapılan ve dört gün süren festivalde çeşitli doğa sporları yarışmaları ve gösteriler de yapıldı. Festival kapsamında Kazan Vadisi sonunda bulunan Han Yaylası'ndan başlayarak Çınaraltı mevkiinde 45 kilometrelik alanda bitecek olan "Dağ Bisikleti Yarışması" düzenlendi. Ayrıca festival süresince, rafting ve kano yarışmaları, yamaç paraşütü gösterisi, offroad ve motocross gösterisi, uçurtma şenliği, plaj voleybolu turnuvası, tekerlekli kayak yarışması, kaya tırmanışı gösterisi ile çeşitli eğlence aktiviteleri yer aldı. Festival, ünlü sanatçı Kıraç tarafından verilen konserle son buldu.

HAKKARİ VALİSİ ALİ ÇELİK: İNSANLARIMIZ KENDİ HUZURUNU TEKRAR TOPRAĞA EKTİ

Bu etkinliklerin amacı şehirlerin farklılıklarını ortaya çıkarmaktır. Uzun yıllardır insanların, coğrafyanın imkânlarından faydalanamadığı, zorluklar yaşadığı Kazan Vadisi'nin en üst noktasında, Han Yaylası'ndayız. Kazan Vadisi'nin ismi hepimizin kafasında olumsuz, üzüntülü haberlerle duyulmuş bir yer. Gelirken 5 köyden geçtik. İnsanlarımız tarımsal aktiviteler yapıyor. Çeltik, domates, biber ve çeşitli ürünler ekmişler, üretime başlamışlar. Kendi huzurlarını tekrar toprağa ekmişler. Orada huzur büyüyor, insanlık büyüyor. Hakkari'nin her noktasında huzurun ve sevginin hâkim olduğunu herkese ifade etmek istiyorum. Güvenlik ve huzurun olduğu yerde istihdamın, yatırımların önünün açılması gerekiyor. Bulunduğumuz coğrafyanın turizm, tarım, hayvancılık potansiyeli çok geniş. İnşallah Hakkari fırsatların, doğa sporlarının, turizmin, tarımın şehri olarak yer edinecek.

ÇUKURCA KAYMAKAMI MERT KUMCU: İLK TERCİHİM ÇUKURCA OLDU

Kazan Vadisi ve Han Yaylası bölgesi geçmiş zamanlarda çok sıkıntılı ve çok üzücü olayların yaşandığı bölgelerden biri idi. Ama bugün gördüğünüz gibi çok rahat bir şekilde, herhangi bir güvenlik tedbiri olmadan Kazan Vadisi'ne ve Han Yaylası'na gidebiliyoruz. Bu Türkiye'deki ve bölgemizdeki huzur ortamıyla ilgili bir durum. Şu an bölgemiz ve Çukurca halkı huzurlu, buradaki vatandaşlarımız mutlu. Vatandaşlarımızın üzerinde bir baskı yok. Çukurca'nın tarihi ve doğal güzellikleri görülmeye değer. Zaten yaptığımız etkinliklerle amaçladığımız şey bu. Fotosafari'nin bu yıl beşincisini düzenliyoruz. Üstelik bu yıl çok da kapsamlı yapıyoruz. Kazan Vadisi bölgesini fotoğraf severlere açtık örneğin. Kıraç bir konser verdi. İlk defa Hakkari tarihinde bu kadar büyük bir sanatçı ağırlıyoruz. Ben Çukurca'ya ilk tercihim olarak geldim. Çukurca halkının misafirperverliğini zaten duyuyorduk ama buna şahit olduk. Buradaki tüm fotoğrafçıları Çukurcalılar evlerinde misafir ediyor, bu da çok büyük bir kültür kaynaşmasına sebep oluyor. Tüm doğa, spor ve sanatseverleri Çukurca'ya bekliyoruz.

EVİN DEMİR: ALLAH DEVLETİMİZDEN RAZI OLSUN

Çukurcalıyım, Çukurca Kaymakamlığı'nda Yazı İşleri'nde çalışıyorum. Aslen buralı olmama rağmen 10-12 yıldır Van'da yaşıyordum. 2018'de buraya çalışmak için geldim ve o günden bu yana Hakkari Çukurca'da yaşıyorum. Burada yaşamayı çok seviyorum her şeye rağmen. İmkânlarımız kısıtlı, sınıra sıfır noktasındayız, çok mahrumiyet yaşıyoruz birçok konuda. Ama tüm bunlara rağmen çok da tatlı bir yer burası. İnsanımız çok iyi, hayat zor olsa da bizler kolaylaştırmaya çalışıyoruz. 1994 yılındaki terör baskınları öncesi buradaki nüfus 50 bin ve üzeriydi. Ama terör sebebiyle ne yazık ki halkımız evlerini barklarını, yerlerini yurtlarını terk etmek zorunda kaldı. Allah devletimizden razı olsun, çözüm sürecinden sonra çok şükür bölgemiz terörden arındırıldı. Devletimizin büyük çabası ve emeğiyle oldu bu. Yavaş yavaş da insanlarımız izin alarak bir şekilde yerlerini görmeye gittiler. Ve sağ olsun sayın kaymakamımız Mert Kumcu, geldiğinden beridir bunun üstünde çok duruyor. Gidip kendisi de bizzat terörden arındırıldığını gördü. İnşallah Fotosafari'den sonra Hakkari hayata açılacak ve isteyen herkes kendi toprağına yerine, yurduna gidebilecek ve buradan ayrılanlar da geri dönecek.

GÖKHAN YILMAZ: BURASI YÜZDE YÜZ GÜVENLİ BİR YER

33 yaşındayım ve gazeteciyim, Hakkari'ye ilk kez geliyorum. Mesleki olarak da ne yazık ki Hakkari hep gündemimizdeydi, özellikle terörle mücadele meselesinde. Haritalar ve fotoğraflar üzerinden Hakkari'nin sarp bir yer olduğunu biliyordum. Ama bu kadar olduğunu bilmiyordum. Neden bazı şeylerin çok zor olduğunu buraya gelince daha iyi anlıyorsunuz. Hareket etmek de çok zor. Bu sebeple burada terörle mücadele etmenin ne kadar zor olduğunu bir kez daha net olarak anlayabildim. Öte yandan bölge halkı da coğrafi özellikleri nedeniyle çok zorlanıyor, bunu da net olarak görmüş olduk. İnsanların çok zorlu bir coğrafyada ayakta ve hayatta kalma çabası onları daha da zorluyormuş ama artık öyle değil. Muhteşem bir manzarası ve havası var. Ve tabii ki terörden tamamen temizlenmiş durumda. Yüzde yüz güvenli bir yer. Ciddi anlamda artık turistleri ağırlayabilecek bir kapasiteye sahip. Herkesin buraya gelmesi lâzım. Çünkü burası keşfe çok açık bir yer. Artık insanların yeni yerler görmeye ihtiyacı var.

REMZİ DEMİR: İNSANLAR DEVLETİ VE BAYRAĞI DAHA FAZLA BENİMSEMEYE BAŞLADI

Aslen Şanlıurfa Siverekliyim. 6 senedir Çukurca'da yaşıyorum. Coğrafya öğretmeniyim. Aynı zamanda burada müdür yardımcılığı yapıyorum. Çukurca'nın gelişimi ve değişimi ile ilgili ancak güzel şeyler söyleyebilirim. Artık burada daha fazla turist ve daha fazla insanın etkileşim halinde olduğunu görmeye başladık. Bu Çukurca adına çok güzel bir şey. Onun haricinde buradaki öğrencilerin de değişimine tanık oluyorum. Akademik beceri ve akademik bilgi onlarda daha da artmaya başladı. Aslında insanların artık bakış açısı değişiyor. Daha fazla bayrağı ve devleti benimseme durumu oldu. İnsanlar sosyal hayatta daha da fazla bulunmaya başladılar. Bu da Çukurca'ya daha fazla değer katmaya başladı hiç şüphesiz. 6 sene önceki Çukurca ile şimdiki Çukurca arasında çok fark var. Örneğin dışarıdan gelen memurlar ve üstler için daha güvenli bir bölge olmaya başladı. Bu Çukurca adına çok güzel birşey. Dışarıdan gelen insan da artık daha istekli gelmeye başlıyor. Çünkü güvenlik her zaman insanların en büyük endişesidir. Çukurca ve Hakkari artık bu konuda da çok huzurlu ve rahat bir ortam. Bunda da kaymakamlığın ve ordumuzun büyük bir etkisi var hiç şüphesiz.

MECNUN ARSLAN: BU İYİLEŞME ÇOK GÜZEL

Hakkari Çukurcalıyım, 30 yaşındayım. Polis evinde çalışıyorum. Üniversite mezunuyum. Açıkçası burayı çok seviyorum. Ben yurtdışında birçok ülkeyi gördüm ama Çukurca benim için bambaşka bir yer. Belki insanından kaynaklı belki havasından suyundan kaynaklı, bilmiyorum ama ben Çukurca'yı çok seviyorum. Eski ile şimdiki zaman arasında çok büyük fark var. Şu an görüyorsunuz burada festivaller yapılıyor, paraşütler uçuyor, Kazan Vadisi'ne, Han Yaylası'na gidiliyor, herkes her yeri gezebiliyor. Eskiden yasaklı köyler vardı ama insanlar şimdi oralara gidebiliyorlar. Orada tarım veya hayvancılıkla uğraşabiliyorlar. Bu iyileşme çok güzel bir şey. Eskiden boşaltılan köylere şimdi gelmeye başladılar tekrar. Hatta turistler bile buraları görmeye geliyorlar. Umarım burada iş imkânları ve tarım daha da gelişir. Umarım bir üniversitemiz olur. Gençlerimiz başka yere gitmesin, burada çalışsın okusun isteriz, gözümüz dışarıda olmasın.

ÇINAR ÇİFTÇİ: GÜVENLİĞİN HAT SAFHAYA ULAŞTIĞI BİR DURUMDAYIZ

32 yaşındayım, Hakkari'de yaşıyorum. Doğma Çukurcalı, büyüme ise Hakkari merkezliyim. Hakkari'de en sevdiğim şey spor. Spor hayatıma basketbolla başladım. Şu an futbol hakemliği yapıyorum. Aynı zamanda Gençlik ve Spor Bakanlığı ilçe müdürüyüm. Hakkari'deki yaşamı eskiyle kıyasladığımız zaman şu an gerçekten burası gelişime açık bir yer. Devletimiz sağ olsun, güvenliğin hat safhaya ulaştığı bir durumdayız. Bu konuda gerçekten çok mutluyuz. İnşallah umarım bu şekilde devam eder. Han Yaylası gibi bir yerde festival kapsamında spor etkinliklerinin yapılmış olması gerçekten çok mutluluk verici. Çünkü yeri geldiğinde biz oralara giremiyorduk bile güvenlik sebebiyle. Çok sonra güvenlik güçlerimizin oraları temizlemesi nedeniyle, yani terörün bittiği noktada biz bugün festivaller yapıyoruz. İnşallah üzerine katarak daha da güzel bir duruma geliriz ve bunu da sporla festivalle daha iyi duruma getiririz diye düşünüyorum.