ZEKİ GÜMÜŞ / zeki.gumus@aksam.com.tr
Hemen hemen herkesin ‘Geçerken uğradım’ dediği bu güzel şehir, aynı zamanda insanlık tarihiyle de önemli bir merkez. Mevleviliğin ikinci merkezi sayılan Afyon, her alanda atılım yapmak için çaba sarf ediyor. Valilik, ticaret odası, belediye birlik olarak Afyon için yoğun bir çalışma içine girdiler.
Afyon Valisi Mustafa Tutulmaz, Afyon’un termal turizmin başkenti olduğunu kaydederek, “Şu anda 27 bin yatak kapasitemiz var. Bu kapasiteyi 75 bine çıkarmanın çalışmalarını yapıyoruz. Bu potansiyel şehirde var. Yerlerimiz hazır bu konuda yatırımcıları bekliyoruz” diyor. Afyon Dünya Termal Kentler Birliği’nin 42 şehrinden biri olarak listeye girmiş durumda. Termal konusunda tek elden ısınma yapan Afyon’da otellerin dışında 42 bin konuta da termal suyla ısınma sağlanıyor.
Afyon’un atılım yaptığı diğer önemli sektör ise gastronomi. Bu alanda da dünyada ‘Gastronomi yaratıcı şehirler’ listesindeki 36 şehirden biri. Lokum, sucuk, yumurta, haşhaş ve vişne üretiminde Afyon, Türkiye birinciliğini elinden bırakmıyor. Hatta yumurta borsası Afyon’un Başmakçı İlçesi’nde oluşuyor ve Türkiye’deki yumurta fiyatları bu borsada belirleniyor. Afyon gastronomi konusunda çok yol kat etmiş ayrıca üretilen ürünlerle ilgili değişik ürün çalışmaları da yapıyorlar. Örneğin haşhaştan üretilen ‘haşhaşella’ adıyla geliştirdikleri ürünün ihracatına başlamışlar. Kaymaklı ekmek kadayıfını tescilleyip Afyon’a mâl etmişler. Sanıyorum ki, kaymak üretimi konusunda Afyon’un namını anlatmamıza da gerek yok. Önümüzdeki yıllarda Afyon’un gastronomi konusunda çok önemli bir kent haline geleceğine kesin gözüyle bakmak lazım.
YATIRIMCILARI ŞEHRE BEKLİYORUZ
Afyon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser ise Afyon için yakın gelecekte Türkiye’de ilk olacak olan ‘Sağlık Endüstri Bölgesi’ oluşturma çalışmalarının başladığının müjdesini vererek, “Sağlık turizmi ve çalışmalarının yapılacağı 750 bin metrekarelik bir alanda 250 milyonluk bir yatırım için uğraşıyoruz. Bu alanda fizik tedavi merkezleri, ihtiyaçlara yönelik imalat yapan firmaların bulunduğu bölge oluşturulacak. Bu alanda yatırımcıları da Afyon’a bekliyoruz” dedi. Afyon bu çalışmalarını çeşitli aktivitelerle destekliyor. Afyon Caz Festivali, Klasik Müzik Festivali, sosyal medya aktiviteleri Afyon markasının değer kazanması için destek sağlayan organizasyonlar olarak göze çarpıyor.
2023’TE HIZLI TREN GELECEK
Afyon, önemli bir ulaşım kavşağında yer alıyor. İzmir, Ankara, Antalya, Denizli, Kütahya gibi önemli şehirlerin yol güzergahı üstünde yer alan Afyon’dan yılda yaklaşık 1.2 milyon araç geçiş yapıyor. Havayolu ulaşımı ise Zafer Bölgesel Havalimanı’ndan sağlanıyor.
Afyon Valisi Mustafa Tutulmaz hızlı tren seferlerinin ise 2023 yılında başlayacağını belirtiyor.
Kısa zaman önce Frigya Vadileri geziye açıldı ve Afyon, Anadolu Açık Hava Müzesi ilan edildi. Afyon Tarih konusunda da dünyada söz sahibi olmak için valilik önderliğinde yoğun çalışıyor. Yeni destinasyonlar oluşturma çalışmaları yapıyorlar. İlginçtir Afyon’da 2 bölgede peri bacaları bulunuyor. Hatta gelecek yıl bu bölgelerde balon seyahatleri düzenlenmesi için testler yapılıyor.
Sonuçta Afyon’a üst bakış olarak baktığımızda ekonomi lokomotifi olarak termal, sanayi ve üretim, lezzet konusunda gastronomi çalışmalarıyla önümüzdeki yıllarda adından çokça bahsettirecek görünüyor. Eğer yolunuz Afyon’a düşerse bundan böyle “geçerken uğradım” cümlesinin yerine “3-5 gün konaklamak istiyorum” diyeceğiniz kesin gibi görünüyor.