Terazilerin binlerce yıllık hikâyesi

Teraziler, ağırlıklar ve ölçü aletlerinin binlerce yıllık hikâyesini yansıtan “Kantarın Topuzu” adlı sergi TOFAŞ Bursa Anadolu Arabaları Müzesi'nde ziyaretçilerini bekliyor.

Sergide terazi ve kantarların mutfaktan ticarete, ekonomiden bilime ve kültürel yaşama, hayatımızda bıraktığı izlere tanıklık edeceksiniz...

“Kantarın Topuzu” sergisinde, Yüksek Mimar A. Naim Arnas’ın özenle oluşturarak kültür hayatımıza armağan ettiği koleksiyonundan farklı yıllara ait 3 bin 500 kantar ve ağırlık ölçüsü aleti sergileniyor. Sergide; terazi ve kantarların mutfaktan ticaret hayatına, ekonomiden bilime ve kültürel yaşama, hayatımızda bıraktığı izlere tanıklık etme imkânı bulacaksınız. Tarihi M.Ö. 5000 yılına kadar uzanan terazilerin, sadece dünyayı değiştiren ve ekonomik hayatı şekillendiren bir gereç olarak değil, tarih boyunca ilişkilendiği adalet, denge, hassasiyet gibi kavramlarla felsefeye, bilime ve sanata ilham veren bir simge aynı zamanda. Sergideki terazilerin hikâyeleri size dünyada adaletin, dengenin, değer biçme ve hakça bölüşme ihtiyacının insanlık tarihinin en eski sayfalarına kadar uzandığını gösterecek.  Eski Mısır’dan Roma Medeniyeti ve Bizans’a, oradan da yakın tarihimize uzanan bu yolculuk, terazilerin toplum hayatına olduğu kadar insanların günlük yaşamına nasıl etki ettiğini de gözler önüne seriyor. Anadolu’da ticaretin tarihine ve kültürel hayata dair izler de taşıyan “Kantarın Topuzu” sergisi, 6 Eylül 2017’ye kadar açık.