TEOG sınavına az kaldı!

SİBEL ATEŞ YENGİN

sibel.ates@aksam.com.tr

Milyonlarca öğrenci, 26 -27 Nisan’da yapılacak 2. TEOG sınavına hazırlanıyor. Biz de Eğitim Koçu Koray Varol’dan kısa sürede neler yapılabileceğini dinledik. 

TEOG sınavına hazırlanırken anne ve babalar nelere dikkat etmeli?

Özellikle bu yaş grubunda ciddi bir sınava hazırlanan öğrencilerde görülen en büyük problem duydukları aşırı kaygıdır. Bu durumu tetikleyen faktörlerin başında da anne babalar gelir. Ebeveynlerin duyduğu kaygı, bir şekilde çocuklarına da yansır. En yüksek kaygı düzeyi, ergenliğin getirdiği birtakım ruhsal değişikliklerle birleştiğinde çalışma motivasyonunu olumsuz yönde etkiler. Bu durum haliyle çocukların ders çalışmasını isteyen aileyle çocuklar arasında çatışmaya yol açar. Özellikle ebeveyn olarak bizler, bu tür sınavların hayat boyunca hepimizin karşısına çıkacağı gerçeğini kabul etmeli, bunu çocuklara hissettirmeliyiz. İlk başta ailenin çocuğu başarabileceğine inandırması gerekiyor. Sonra da çocuğun yapabilmesi için gerekli şartları kolaylaştırması, küçük parçalarla yavaş yavaş öğrenmesini sağlamaları, motive etmeleri gerekir.

Ergenlik döneminde gencin yaşadığı fiziksel ve duygusal değişimler TEOG hazırlık sürecini nasıl etkiliyor?

Ergenlik dönemi anatomik ve fizyolojik olarak çocuğun yoğun değişiklik geçirdiği bir dönemdir. Ergenlikle birlikte değişen hormonlar durum ve ruhsal gelgitler çocuğun elinde olmamakla birlikte, zor da atlatabilirler. 

Ebeveynler yaşadığımız çağla kendi ergenlik dönemlerini karşılaştırmamalı. Ergenlik dönemini rahat atlatabilmeleri için gençleri müzik, sanat ve spora yönlendirmelidir. Beslenme, uyku düzeni takip edilmeli ve mutlaka ufak sorumluluklar verilmelidir.

TEOG hazırlık süreci ne zaman başlamalı? 

TEOG sınavına 6. sınıftan itibaren yavaş yavaş hazırlanmak gerekir. Öğrencilerin her sınıfta işlediği konuları tam bir şekilde öğrendiğinden emin olunmalıdır. Çünkü TEOG’da bilgilerin üst üste konulması gerekiyor. Sağlam bir temel atmanın yolu da öğrencilerimize okuma alışkanlığı kazandırmak. Okuma alışkanlığı olan bir öğrenci bütün 

derslerinde başarıyı kolayca sağlar.