TBMM, darbeleri kitaplaştırdı

TBMM, 27 Mayıs 1960 ve 12 Eylül 1980 darbelerini anlatan, darbelerin demokrasi üzerindeki tahribatını toplumun hafızasında diri tutmak amacıyla iki eser yayımladı.

TBMM, Türk siyasi tarihine kara leke olarak geçen 27 Mayıs 1960 ve 12 Eylül 1980 darbelerini tüm yönleriyle anlatan, darbelerin demokrasi üzerindeki tahribatını toplumun hafızasında diri tutmak amacıyla iki eser yayımladı. Meclis Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop'un talimatıyla Prof. Hamit Emrah Beriş tarafından yayına hazırlanan Milli İradeye ve Demokrasiye İlk Darbe: 27 Mayıs 1960 ve Demokrasiye Kara Leke: 12 Eylül 1980 isimli kitaplar vesayet mekanizmalarının nasıl güçlendirildiğini, milli iradenin feshedilme süreçlerini dönemin bilgi ve belgeleri eşliğinde anlatıyor.

Özellikle gençlerin ülkemizin demokratikleşme sürecinde nasıl ağır bedeller ödendiğini öğrenmeleri açısından büyük değer taşıyan her iki kitap pdf ve e-kitap olarak da erişime açıldı. 27 Mayıs Darbesi'nin milletin vicdanında açtığı derin yaralar uzun yıllar hissedilmeye devam etti. Bu darbenin neticesinde Yüksek Adalet Divanı tarafından gerçekleştirilen ve Yassıada yargılamaları olarak bilinen, milletin iradesi aleyhine alınan kararlar TBMM'de 2020 yılında yapılan kanun değişikliğiyle geçmişe dönük olarak yürürlükten kaldırıldı. Bu değişikliğin ardından 27 Mayıs Darbesi'nin 62. Yıl dönümünde darbenin tüm yönleriyle anlatıldığı Milli İradeye ve Demokrasiye İlk Darbe: 27 Mayıs 1960 adlı eserin TBMM tarafından yayınlanması özel bir anlam taşıyor.

27 Mayıs'tan sonra demokrasinin akışını kesen en kritik halkalardan biri de 12 Eylül darbesi hiç şüphesiz. Demokrasiye Kara Leke: 12 Eylül 1980 adlı kitap da darbeye giden süreci, 1970'li yılların kaotik ortamını, dönemin siyasi figürlerinin biyografilerini de ekleyerek bütüncül bir şekilde okura sunuyor. Bu iki değerli çalışmaya https://www.tbmm.gov.tr/Yayinlar/TBMMYayinlari adresinden ulaşılabiliyor.