Tay 2: Ebabil Takımı, Kudüs'ün kapılarını çocuklara açacak

Tay 2: Ebabil Takımı filmi, 12 Ocak'ta vizyona giriyor. Kutsal topraklarda geçen Riyah'ın hikâyesini konu alan filmle ilgili yönetmen Nurullah Yenihan, ''Hikâyemizi oluştururken, Kudüs'ün manevi değerini öne çıkarmayı ve çocukların merakını uyandırarak kendi araştırmalarını yapmalarını teşvik etmeyi amaçladık. Günümüzde yaşananları anlamaları için Filistin'in başkenti Kudüs'ü tanımaları ve bu kenti hafızalarına kazımaları gerektiğine inanıyoruz.'' diyor.

MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

Beyazperdede bir buçuk yıl önce başlayan animasyon karakteri Riyah'ın macerası devam ediyor. Riyah'ın annesini bulma ve Hz. Muhammed'in (s.a.v.) hicret yolculuğunu konu alan öyküsüyle izleyicilerin kalplerine dokunan Tay filminin ikincisi Tay 2: Ebabil Takımı 12 Ocak'ta vizyona girecek. TRT ortak yapımı filmde; genç ve hırslı bir at olan Tay'ın, Ebabil kuşlarıyla birlikte heyecan verici hikâyesi beyaz perdeye aktarılacak. Filmin yönetmenliğini Nurullah Yenihan üstlenirken senaryoyu Ayşe Sevim ile Ayşe Şahinboy Doğan kaleme aldı. Cesaret, dostluk ve kararlılık gibi değerlerin vurgulandığı filmin müziklerini ise Burak Çambel hazırladı.

Filmin konusu ise şöyle: Tay, annesi Şiraz'ın izinden giderek bir ulak atı olmayı hayal eder. Bu serüven, onu Kudüs'ten Mekke'ye uzanan heyecan verici bir yolculuğa sürükler. Film, Tay'ın hızını test ettiği ve ulak atı olma yeteneklerini geliştirmeye çalıştığı anlarla başlar. Annesi Şiraz ile birlikte yaşadıkları zorluklar ve karşılaştıkları kötü adamlar, Tay'ın cesaretini ve kararlılığını pekiştirir. Tay, önemli bir belgeyi ele geçirir ve bu belgeyi Mekke'deki Komutan Ammara'ya ulaştırmak için tehlikeli bir yolculuğa çıkar. Bu yolculuk sırasında Tay, çeşitli zorluklarla karşılaşır ve kendini farklı, komik durumlar içinde bulur.

BUGÜN YAŞANANLARI GELECEK NESİLLERE AKTARMALIYIZ

İlk filmin derin manevi unsurları ve kutsal topraklarda geçen hikâyesiyle izleyiciden olumlu dönüşler aldığını belirten Nurullah Yenihan, Riyah'ın yeni macerasının çıkış noktasını şöyle anlattı: "Seyirciler ilk filmimizi duygusal anlamda sahiplendi. Her bir geri dönüş, ruhumuzu besledi ve Riyah'ın hikâyesini daha da geniş bir kitleye taşıma konusundaki azmimizi pekiştirdi. Bizlere Riyah'ın yolculuğunu ve hikâyesini Tay 2: Ebabil Takımı ile devam ettirme konusunda cesaret verdi. İlk filmimiz Tay'ın sonunda, izleyicilerimize Kudüs'e bir yolculuğun müjdesini vermiştik. İkinci film, Tay 2: Ebabil Takımı için hazırlıklarımızda, bu kutsal şehrin hikâyemize katkısını ve Riyah'ın hem fiziksel hem de ruhsal yolculuğunu derinlemesine ele aldık. İzleyicilerimizle daha güçlü bir bağ kurmayı hedefleyerek, senaryomuzu duygusal ve macera dolu unsurlarla zenginleştirdik. İlk filmimizin başarısından aldığımız ilhamla, karakter gelişimi ve evrensel temaları senaryonun merkezine yerleştirdik."

Gazze'de yaşananlardan sonra Kudüs'e dikkat çekmenin çok daha önemli olduğuna değinen Yenihan, "Filmimizin başlangıç noktası olarak Kudüs'ü seçmemizin nedeni; üç semavi dinin de kutsal şehri olan Kudüs hakkında merak uyandırarak çocukların ve ailelerin dikkatini bu bölgeye çekmek istememizdir. Kudüs, sadece bir coğrafya değil. Aynı zamanda tarihi boyunca hak ile batılın mücadelesinin yaşandığı ve bu mücadelelerde hakkın her zaman galip geleceğinin simgesidir. Gazze'deki zulüm ve yaşanan soykırım, bize bu yaşananları gelecek nesillere aktarma sorumluluğunu yüklüyor. Hikâyemizi oluştururken, Kudüs'ün manevi değerini öne çıkarmayı ve çocukların merakını uyandırarak kendi araştırmalarını yapmalarını teşvik etmeyi amaçladık. Bizim için, Kudüs'ün anlamını çocuklarımıza öğretmek ve onların zihinlerine kazımak çok önemli. Günümüzde yaşananları anlamaları için Filistin'in başkenti Kudüs'ü tanımaları ve bu kenti hafızalarına kazımaları gerektiğine inanıyoruz. Bu, tarihi ve güncel olayları kavramalarının ilk adımıdır." şeklinde konuştu.

HER DURUMDA UMUTLU KALMAYI ANLATACAK

Tay 2: Ebabil Takımı, Riyah'ın kahramanlık dolu hikâyesini, Kudüs ve Mekke'nin maneviyatını öne çıkararak anlatıyor. Riyah'ın Kudüs'ten Mekke'ye olan yolculuğunda kendisi gibi zorluklarla yüzleşen ve onun yol arkadaşı olacak karakterlerle tanışacak. "Filmin merkezinde, tarihi bir dönüm noktasını temsil eden Ebabil kuşları ve onların Ebrehe'nin ordusunu yok edişi bulunuyor. Film, Ebrehe'nin Kabe'yi yıkma girişimini ve onun bu kutsal mekanı sadece bir taş yığını olarak gördüğü ama gerçek değerini, yani manevi önemini anlayamadığını işliyor. Bu kuşlar, Riyah'ın serüveninde belirleyici bir rol oynayarak, hikâyeye tarihi ve manevi bir boyut getiriyor böylece seyircilere inanç ve dayanışmanın güçlü mesajını iletiyor. Bu anlatı, dış görünüşlerin ötesindeki derin anlamlara ve inancın gücüne dikkat çekiyor." diyen Yenihan, çocuklara özellikle sabrın ve cesaretin önemini anlatmaya çalıştıklarını söylüyor: "Riyah'ın karşılaştığı zorluklar ve bu zorluklar karşısında gösterdiği direnç, çocuklara her durumda umutlu kalmayı ve zorlukları aşmanın yollarını aramayı öğretiyor. Ayrıca, dostluk ve iş birliğinin gücü, çocukların hayatlarında karşılaşabilecekleri sorunları çözmede nasıl kilit bir rol oynayabileceği mesajını veriyor. Bu yolculukta, Riyah ve yeni arkadaşlarıyla kurduğu ilişkiler aracılığıyla, empati ve yardımlaşmanın değerlerini pekiştiriyoruz."

ÜÇÜNCÜ FİLM ENDÜLÜS'TE GEÇECEK

Tay filmi ile gişede büyük bir başarı yakaladıklarını hatırlatan Yenihan, ikinci filmden de beklentilerinin yüksek olduğunu dile getiriyor. Tay 2: Ebabil Takımı filminin yurt dışı macerası da olacak. Avrupa'da 1 Şubat'ta filmin sinemalarda olacağını söyleyen Yenihan bir de müjde verdi. Serinin devamı olan üçüncü filmin senaryosunu kaleme aldıklarını belirten Yenihan, "978 yılında Endülüs'te geçecek ve senaryosu zaten yazıldı. Bu yeni bölümde, o dönemin zengin kültürel ve tarihi atmosferini canlandırmayı ve serinin kapsamını genişletmeyi hedefliyoruz." diyor.