Tatlı Kenti Mersin’den kerebiç

BEYZA AY FİDANCI
tadindaturkiye@gmail.com

Binlerce yıldır verimli topraklarıyla insanlarını besleyen, doğası ve şifalı sularıyla hayat veren, sonu gelmeyen doğal koylarıyla, Toros Dağları’nın eteklerinde kurulmuş, portakal ve limon bahçeleriyle ve yörük kültürüyle önemli bir kentimiz Mersin’den kerebiç tatlısı.

Üç ilahi dine mensup insanların mezarlarının yan yana olduğu başka bir şehir hatırlamıyorum. Bununla birlikte Cumhuriyet tarihinin en büyük ikinci camisi ve Eshab-ı Kehf ile Hristiyan dünyasının önemli merkezlerinin de yer aldığı, barış ve kardeşliğimize örnek bir ilimiz olan Mersin aynı zamanda Çukurova’nın en büyük ikinci şehridir. 1924 yılında Mersin adıyla vilayet olmuş, 1933 yılında merkezi Silifke olan İçel ile birleştirilerek İçel adını almış, 2002 yılında ise tekrar Mersin adını almıştır. Her bölgesinde önemli kültür ve turizm değerleri bulunan Mersin aynı zamanda birçok ulusal ve uluslararası kültür, turizm festivallerine de ev sahipliği yapar. Çukurova’nın verimli toprakları, Torosların,  yaylaların havası, suyu Mersin mutfağını oldukça etkilemiştir. Etrafındaki yerleşim yerleri ve tarih boyu devam eden göçlerden etkilenmiştir. Ayrıca sıcak iklim, turizm ve yazlıkçılık kültürü sonucu sokakta yemek kültürü de doğmuştur. Mersin mutfağı genelde acılı, ekşili ve baharatlı yiyeceklerden oluşur. Kahvaltılar ve öğle yemekleri bazlamasız olmaz. Mersin adeta bir tatlı kentidir. Künefesinin Hatay mutfağıyla yarıştığı, nev-i şahsına münhasır kerebici ve cezeryesi ise doyulmaz lezzetleri arasında yer alır. Tadında Türkiye’nin de bu haftaki konuğu olan kerebiç, Mersin’in yerel ve özel tatlılarından. İçli köfte benzeri içi ceviz ya da fıstıkla içi irmikten yapılan geleneksel lezzetlerimizdendir. Kendisi kadar çöven kökünden sürekli kaynatılarak elde edilen köpüğün şekerle çırpılması sonucu oluşturulan beyaz köpüğü de meşhurdur.

Malzemeler:

l 100 gram margarin l 1 su bardağı irmik l Yarım paket kabartma tozu l 2 yumurta l 2 yemek kaşığı pudra şekeri l 2/3 çay bardağı sıvı yağ l Alabildiği kadar un.
İç harcı:
l Ceviz ya da antep fıstığı l Tarçın l Şeker.
Köpüğü için:
Eğer imkanınız varsa çöven otu kökünü kaynatıp suyunu mikserde çırparak köpüğü elde edebilirsiniz. Ancak eğer imkânınız yoksa krem şantiyle yapabilirsiniz.
Hazırlanışı:
Karıştırma kabınıza margarini alın ve erimesini bekleyin. Üzerine irmiği ve kabartma tozunu ilave edin. Üzerine yumurtaları kırın ve sıvı yağı ilave edin, karıştırın. Daha sonra pudra şekerini ilave edin, son olarak alabildiği kadar unu ekleyip hamurun kulak memesi kıvamına ulaşmasını sağlayın.
İç harcı için ceviz ya da fıstıkları ezin, üzerine tarçın ve toz şeker ilave edin. Hamurunuza istediğiniz büyüklüklerde yuvarlak şekil verin iç harcından koyup hamurunuzu kapatın ve ister yuvarlak isterseniz de içli köfte gibi şekil verin tepsinize yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına verin. Fırından çıktıktan sonra soğumasını bekleyin ve üzerine krem şanti ile köpük süsü verin. Üzerine tarçın, fıstık ya da ceviz içi dökebilirsiniz.