''Tasarım anlayışım gündemden besleniyor!''

Doku Kumaş Tasarım Yarışması birincisi Mihriban Yazar: ''Ben bize sunulan bu evrende insanları, binaları, ışıkları, doğayı vs. bunları görerek ve gündemi takip ederek tasarımların oluşabileceğini düşünüyorum. Aslında kendi yaşamımdan gün içerisindeki hislerimden, gördüklerimden ilham alıyorum. Bunlar benim tasarım anlayışımı oluşturuyor.''

ALİ DEMİRTAŞ / ali.demirtas@aksam.com.tr

Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) tarafından, Ticaret Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinatörlüğünde organize edilen "Doku Kumaş Tasarım Yarışması", geçtiğimiz günlerde Zeugma Mozaik Müzesi'nde final yaptı. Ünlü tasarımcı Dilek Hanif'in kreasyon mentörlüğü yaptığı yarışmanın birincisi Haykırış adlı tasarımlarıyla Mihriban Yazar oldu. Akşam Cumartesi'ye konuşan Yazar, "Ödül, beni çok mutlu etti. Çünkü uzun süredir düşünüp hayalini kurduğum, olmaz dediğim, olsa bile senelerimi vermem gerektiğini bildiğim şeylere beni 1 adım değil 10 adım daha yakınlaştırdı. Geri dönüşler ise fark ettim ki ödülü almamdan daha çok mutlu ediyor. Çünkü benim gibi kendini arayan ve bu sektörde nasıl tutunacağını bilemeyen sanat ve tasarım öğrencisi çoğu kişiden çok güzel geri dönüşler aldım. Bu benim için çok daha mutluluk verici." dedi.

Sizi daha yakından tanıyabilir miyiz?

Marmara Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Geleneksel Türk Sanatları Bölümü, Dokuma Ana Dalı ve ayrıca yine kendi okulumda tekstil bölümü örme alanında yan dal lisansımı 2020 yılında tamamladım. Pandemi döneminde okulumun beni tanıştırdığı Nit Örme adındaki örme firmasında hem desen tasarımı hem teknik eğitim alarak kendi özgün işlerimi ürettim. Sonrasında bu sene yine Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü'nde Tekstil Bölümü Yüksek Lisans eğitimine başladım.

Neden bu alanı seçtiniz, sizi bu sürece iten şey ne idi?

Bu alanı seçmemde Marmara Üniversitesi Tekstil Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Biret Tavman'ın çok büyük bir katkısı var. Çünkü örme kumaş, dokuma kumaş kadar Türkiye'deki üniversitelerde bilinmiyor. Fakat Biret Hoca bize örme alanının büyük bir gayretle bölümde açılmasını ve sektör üniversite işbirlikleri ile bizim sektör ile bağlantılı olmamızı sağladı. Ve bizi Nit Örme gibi bir firmayla tanıştırıp hem üretim içinde eğitimi hem de bu alanda aslında çok daha inovatif, özgün, malzeme ve tekniğin uyumunu tasarımda birebir kullanabileceğimizi gösterdi.

TASARIM BENİM İÇİN VAR OLANI ORTAYA ÇIKARMAK

Tasarım veya moda tarzınızı nasıl tanımlarsınız? Tasarım anlayışınızı içerik olarak biraz anlatır mısınız?

Tasarım benim için aslında var olanı ortaya çıkarmak. Ben şuan bize sunulan bu evrende insanları, binaları, ışıkları, doğayı vs. bunları görerek ve gündemi takip ederek tasarımların oluşabileceğini düşünüyorum. Aslında kendi yaşamımdan gün içerisindeki hislerimden, gördüklerimden ilham alıyorum. Bunlar benim tasarım anlayışımı oluşturuyor.

Moda ve giyinmek sizin için ne demek?

Moda çok hızlı bir kavram. O yüzden benim için geçmiş ve geleceğin birleşimi gibi. Yoksa yetişemem.

Gelecek planlarınızdan ve hayallerinizden de bahseder misiniz? Kendinizi nerede ve nasıl görmek istiyorsunuz?

Aslında ben sürece göre ilerleyen bir insanım. O yüzden şöyle söyleyebilirim; yurtdışında güzel bir okulda iyi bir eğitim almak benim için önemliydi. Sonrasında Türkiye'de örme sektöründe kendimi geliştirmeye devam etmek istiyorum. Örme ve diğer tasarım alanlarını birleştirmek ve farklı tekstil ürünleri üretmek olabilir. Bu net bir düşünce ama bu nasıl ve ne şekilde ilerler bilemiyorum.

Moda ve kıyafet tasarımı dünyasında birçok isim var. Oldukça yoğun bir alan. Bu alan içinde siz diğerlerinizden nasıl ayrılıyorsunuz veya ayrılacaksınız? Özgünlüğünüz ne olacak?

Doku Kumaş Tasarım Yarışması'nda da aslında bunu biraz göstermiş oldum sanırım. Çünkü farklı olarak örme kumaş tasarımı yapmıştım ama örme kumaşı çok farklı yönleriyle sunduğumu düşünüyorum. Hem teknik, hem malzeme, hem görüntü hem de üretilebilir olarak tasarımımı kumaşa yansıtabildim. Bundan sonrada özgünlüğüm bu şekilde olacak. Çünkü tasarım demek benim için teknik, malzeme, görüntünün birbiri içindeki uyumu demek aslında.