Tarihin ve doğanın birleştiği Akdeniz köşesi: Demre

Yaz artık iyice kendini hissettirmeye başladı. Sıcaklar başedilemeyecek yüksekliklere çıkmaya devam ediyor. Yalnız korona belası da peşimizi bırakmıyor. Aman, TMM olarak özetleyeceğimiz Temizlik+Maske+Mesafe kuralını unutmayalım. Gezilerimizi tatilimizi de yapalım ama sağlığımıza da dikkat edelim. Bu hafta Demre'ye bir yolculuk yapacağız. Antalya-Demre (147 km), güzelliklerin birleşiminde yer alan güzel bir ilçemiz.

ZEKİ GÜMÜŞ

Likya’nın en önemli şehri Demre’nin tarihi M.Ö. 3.yy kadar uzanmaktadır. İlçe 2005 yılında Demre adını almıştır. Daha önceki adı Kale’dir. Demre’de tarih dışında tarım ürünleriyle de çok önemli bir ilçedir. İlçenin ekonomisi yüzde 90 tarıma dayalıdır. İlçe aslında turizm cenneti olduğu halde turizm tesislerinin yetersizliği sebebiyle halk geçimini ziraatle sağlamaktadır. Türkiye’nin en çok sivri biber üreten bölgesidir. Demre Sivrisi ismini buradan almaktadır. İlçedeki seralarda turfanda sebze üretimi yapılmaktadır. İlçe tarımının mühim bölümünü narenciye oluştururken, uzun yıllardan beri seracılığa geçilmesi sebebiyle narenciye alanlarının yerini seralar almıştır.

NOEL BABA’NIN MEMLEKETİ

Demre'de nereleri gezebiliriz?

Burada bulunan Noel Baba-St. Nikolaus Kilisesi ziyaret edilebilir. Kilise bugün 7 m. toprak seviyesinin altındadır. Bir Rus Prensi 1862’de kiliseyi restore ettirmiştir. St. Nicholaus, Rusya’da kutsal sayılmaktadır. St.Nicholaus çocukları, gemicilerin ve ağır işlerde çalışan işçilerin koruyucu azizidir. Bilindiği üzere de bütün dünya çocuklarının Noel Babasıdır. Geyikleriyle gezip çocuklara yılbaşlarında oyuncak dağıttığı varsayılan baba, Demreli Noel Babadır. Hıristiyan dünyasının ilgisini çekmiş olan Demre’de her yıl 6 Aralık’ta Noel Baba etkinlikleri yapılmaktadır. Myra Antik Kenti hem Likya hem de Roma Dönemleri’nde önemli bir yere sahiptir. Tarihi M.Ö 5. YY’a kadar gitmektedir. Demre merkezde yer alan antik kent, kaya mezarları ve antik tiyatrosuyla ünlüdür.

Likya’nın en büyük tiyatrosu bugün ayaktadır ve Likya’nın en iyi korunmuş tiyatrosudur. Bu tiyatro, bugün bile bazı festival ve oyunlar için kullanılmaktadır. Demre gezilecek yerler listesindeki ilginç yerlerden biri, 149 farklı türde kuşa ev sahipliği yapan Andriake Kuş Cenneti’dir. Demre’ye 5 kilometre uzaklıktaki Kuş Cenneti’nde birçok kuş çeşidi görebilirsiniz. Yerli ve yabancı pek çok kuş gözlemcisi burayı her yıl ziyaret ediyor.

ANTİK KENT CENNETİ

Demre antik kentlerin bol olduğu bir ilçedir. Bunlardan bazılarını sayacak olursak; Likya Medeniyetleri arasında yer alan Soura kenti Demre’ye 6 km uzaklıkta Sura Köyü’ndedir. Kentte, meraklıları için Apollon Tapınağı kalıntıları, akropol, lahitler ve kaya mezarları bulunmaktadır. Burada bulunan üstü lahit olan anıtsal mezar, Likya’daki en büyük lahit olarak biliniyor.

Trysa antik kenti Kaş-Demre yolu üzerindedir, Burada, kent surları, Heroon Anıtı’nın duvarları, tapınak kalıntıları ve lahitler bulunuyor. Heroon Anıtı ise ne yazık ki şimdi başka bir ülkede bulunuyor. Likya mezarını da görebileceğiniz Hoyran, Likya Kentleri arasındaki küçük ama en etkileyici kentlerden birisidir. Bugün Kaleköy adıyla bilinen Simena, M.Ö 4. yy’a kadar uzanan küçük bir Likya kentidir. Simena’ya karayoluyla ulaşım yoktur. Kaleköy’den denize doğru 10 dakika yürümeyle, veya tekneyle gidilen Simena, kale ve lahit mezarlarıyla tanınıyor. Kale’ye giderken yol üzerindeki tiyatro ve kilise de burada görülebilecek kalıntılardan. Kentin büyük bir kısmı ise sular altında kalmıştır.

Likya döneminin liman kenti olan Üçağız, Demre’den araçla 45 dakikadır, antik kentte bir nekropol, hamam ve kilise kalıntıları bulunmaktadır.

Demre yakınlarındaki Yavu Köyü’nde yer alan Kyaenai Antik Kenti de Likya’nın önemli kentlerinden biridir. ‘Çınlayan Kayalar’ anlamına gelen Kyaenai Antik Kenti’nde, tiyatro, nekropol ve akropol görülebilir. Bunların dışında Arykanda antik kentinde Akropol, gözetleme kulesi, Agora, Helios Tapınağı, Meclis Binası (Odeon), anıt mezarlar ve hamam görebileceğiniz kalıntılardan.

Kaş’tan da tekneyle gidilebilen Kekova, Demre’den tekneyle daha kısa sürede ulaşılabilir. Buradan hareketle tekneyle Hem Batık Kent’in kalıntılarını seyredip hem de Tersane Koyu, Burç Koyu, Gökkaya Koyu gibi berrak sularda yüzebilirsiniz. Kekova, Likya’nın görkemli kentlerindendir fakat depremler sebebiyle denize batmış bir antik şehirdir. Antik kent şimdilerde Kekova Adası’yla Çayağzı arasında bulunan denizin içinde bulunmaktadır. Üçağız Köyü’nden kiralayacağınız teknelerle Kekova Adası’nın etrafını ve antik kenti gezebilirsiniz.

MAVİ YENGEÇ YEMEDEN DÖNMEYİN

Demre’de yiyebileceğiniz yemekler genelde Akdeniz mutfağı yemekleridir. Deniz mahsulleri özellikle mavi yengeç oldukça talep görmektedir. Bunları deneyebilirsiniz.

Demre’ye ulaşım karayoluyla Antalya’dan veya Fethiye, Kaş üzerinden yapılabilir. Havayoluyla ise biraz uzak bir mesafededir. Dalaman (191 km) veya Antalya (157 km) havalimanlarıyla ulaşım olabilir.

Bu yaz sıcaklarında siz de tarih ve denizi bir arada bulabileceğiniz bir tatil yapmak isterseniz Demre sizin için doğru bir tercih olabilir.