Tarihin kavşak noktası: Bilecik Osmaneli

LOKMAN DAĞ

lokmandag@gmail.com

Taşı mermer, toprağı seramik,

Yaprağı ipek, dirilişin, kuruluşun şehri,

Şeyh Edebalı diyarı Bilecik… 

Biz tarihe tanıklık eden şirin ilçesine yolculuk yaptık bu hafta Osmaneli’ne… Tarih boyunca hem Hac Yolu hem İpek Yolu hem de orduların savaş yolu olarak kullandığı eski adıyla Lefke…

Tarihi, konakları, şifalı suları, yazın serin, kışın sıcak tutan Lefke bezi ve birbirinden lezzetli yemekleriyle yolculuğumuza başlıyoruz. 

KONAKLAR BÖLGESİ’NDE FOTOĞRAF TURU

İlçede iki yüzden fazla konak bulunuyor. Birçoğu restore edilmiş. Eski Osmanlı evleri arasında sokaklarında dolaşırken, tarihi bir platoda geziyorsunuz sanki…

Evlere dışarıdan baktığınızda ahşap ve taşın uyumu muazzam…

O kapılardan içeri girdiğinizde ise kocaman avluları harika… 

RESTORASYON BEKLEYEN KİLİSE 

Osmaneli’nin en eski yapılarından olan Aya Yorgi Kilisesi, orada yaşayan Rum vatandaşlar tarafından yapılmış. Aslında daha önce orada ahşap bir kilise varmış. Büyük yangında kül olunca 18. yy’da bu yapı inşa edilmiş. Kiliseden aşağıya doğru inince de Papazın Evi var. Eski Osmaneli’nin en güzel evlerinden biri. Umarım orası da turizme kazandırılır. 

ŞİFALI SULAR CENNETİ İÇMELER 

Şifalı sular cenneti İçmeler, tarih boyunca derdine derman arayan insanların uğrak noktalarından biri… İstanbul kuşatması için şehre gelen Emeviler bu sulardan içmiş, suların tadı hoşlarına gitmese de kendilerini dinç hissedince suları yanında taşımışlar... İstanbul Üniversitesi’nde yapılan tahlillerde 4 ayrı çeşmeden akan suların mide, safra, böbrek ve deri hastalıklarına iyi geldiği, vücudu da yenilediği bilimsel olarak ortaya konulmuş.

DOĞAYLA BAŞ BAŞA KALIN 

Şehrin tam ortasından Sakarya Nehri geçiyor. Etrafında lezzetli yemeklerini eriterek gezebileceğiniz o kadar güzel yürüme parkurları var ki…  Daha güzel projelerle orasının cazibe merkezi haline getirilmesi planlanıyor. Şehre sadece 8 km uzaklıkta Akyaka Şelalesi bulunuyor. Yaz aylarında gürül gürül akmasa da bahar aylarında çok güzel fotoğraflar çekebileceğiniz keyifli bir yer. Yine güzel parkurlarında keyifli doğa yürüyüşü yapabileceğiniz bir yer. 

TARİHİ RÜSTEM PAŞA CAMİİ 

Şehir merkezinde tarihi caminin yenilemesi yeni bitti. Osmaneli’nin kentsel sit alanı içerisinde, Cami-i Kebir mahallesi, Sakarya Caddesi üzerinde...  Caminin yapım tarihi konusunda bazı kaynaklarda; 1516-1522 ve 1560-1565 yılları ileri sürülmektedir. Caminin yapımına Kanuni Sultan Süleyman’ın damadı ve veziri Rüstem Paşa tarafından başlanmış, Rüstem Paşa’nın vefatı üzerine caminin minare ve çatısı, Rüstem Paşa’nın cariyesi tarafından tamamlanmış. Caminin mimarı, Mimar Sinan’ın kalfası Yüzgeç Mehmet Paşa’dır. Keskinzade Elhac Ali Ağa tarafından onarılmıştır. Görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

Başka bir gezide görüşmek dileğiyle... Hoşça kalın…