Tarih ve deniz kenti: Side

Antalya'ya 75 km uzaklıkta bulunan Side, tapınakları, hamamları, limanı, su yolları, plajları ile mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir tarihi miras.

ZEKİ GÜMÜŞ / zeki.gumus@aksam.com.tr

Antalya’ya gelip Side’yi ziyaret etmezseniz tatilinizin bir tarafı eksik kalmış sayılır. Likya Uygarlığına, Büyük İskendere, Perslere, Romalılara ve birçok medeniyetin gelip geçtiği Side. MÖ. 7 yy’da kurulmuştur.  Side ismi Nar anlamına gelmektedir. Özellikle tarihin içinde nefes almak ve  yaşamak için Side’yi tercih edebilirsiniz.  Tarihi kalıntıları, tarihi tiyatrosu, Apollon Tapınağı, Kent Kapısı, Hamamları, Agorası, Eski Evleri ve müzesi ile Side, ziyaretçilerine hem tarih, hem deniz sefası vadediyor.  

Side’de gezilecek yerlere gelince, ilk sıraya Aspendos Köprüsü’nü alabilirsiniz.

Side tarihinin en önemli yerlerinden Aspendos Köprüsü, M.S.4. yy başlarında Köprüçay Nehri üzerine Romalılar zamanında inşa edilmiş. Selçuklu hükümdarı Alaaddin Keykubat döneminde onarılmış ve Cumhuriyet döneminde de restore edilerek günümüze ulaşmıştır.  diğer ismi ile Köprüpazar köprüsüdür..259,50 metre uzunluğundaki Aspendos köprüsü özellikle manzarası ile sizi büyüleyebilir. 

Side Antik Kenti; Kurulduğu zamanda dünyanın en önemli merkezlerinden kabul edilen Side antik kenti Yunanlılar, Lidyalılar, Persler, Suriye Krallığı gibi  medeniyetlerin hakimiyetine girmiştir. Apollon Tapınağı; Romalılar tarafından milattan sonra 150 yılında inşa edilen Apollon Tapınağı Side’de  gezilecek yerler listesinde mutlaka olmalı,  Apollon Tapınağı’na, merkezden 10 dakika yürüyerek ulaşabilirsiniz.

Side Müzesi; Side Müzesi, bölgenin tarihini yansıtan sayısız tarihi eserin sergilendiği dünyanın en önemli müzelerindendir.  

Anıtsal Çeşme; Antik Kenti’n girişinde olan Anıtsal Çeşme ya da diğer ismi ile Nymphaeuma, 21 sütundan oluşuyor.  Halk arasında dokuz çeşme olarak anışan Anıtsal Çeşme, Romalılar tarafından Anadolu’da inşa edilmiş en büyük çeşmedir. 

GÖRMEDEN DÖNMEYİN

Manavgat’a 3 km, Side’ye 7 km olan, Manavgat Şelale’sini mutlaka görmelisiniz. 3-4 metre yükseklikteki falezlerden aşağıya süzülerek akan şelale,  genişliği ile de meşhur şelalelerden biri. Manavgat şelalesinin en geniş yeri tam 180 metre.  Şelalenin etrafında bulunan  çok çeşitli ağaçların oluşturduğu ormanla, Manavgat Çayı’nın buluştuğu yerde bulunan şelale, piknik alanları ve restoranlarıyla da dikkat çekiyor. 

Köprülü Kanyon; Kanyon’un çevresi milli park olarak ilan edilmiştir,,içinden Köprüçay ırmağı geçmektedir. Irmak rafting için çok uygundur ve burada rafting turları düzenlenmektedir. Side’den 65 km uzaklıktadır. Fakat, Side’ye gelip burayı görmeden gitmek olmaz. Kanyonun başlangıcı  Isparta’nın Sütçüler ilçesidir. Kanyonun doğa manzarası ise oldukça güzeldir. Kanyon, büyük ve geniş bir alana yayıldığından dolayı gezilecek birçok yer vardır.  Kanyon, kamp yapmayı sevenler için de güzellikler sunmaktadır. Kamp için, Karabük Köyü,  Beşkonak Köyü ve Olukköprü’yü tercih edebilirsiniz. Ayrıca doğa gezileri ve trekking için de sayısız rota bulabilirsiniz.

Bunların dışında Side’de ne yapılır derseniz, Side’de çok güzel bir deniz bulunuyor. Bir çok turizm tesisinin olduğu Side’de otellerden faydalanabilirsiniz ama bunun dışında  halk plajları ve özel plajlar da hizmet veriyor. Buralarda deniz ve güneşin keyfini çıkarabilirsiniz. Eğer merakınız varsa, dalış turları, rafting, trekking, jeep ve at safari turlarını da deneyebilirsiniz.

Side’de ne yenir? diye soracak olursanız, Side’de  Akdeniz mutfağı yemeklerini tercih ederseniz memnun kalırsınız. Zeytinyağlılar, sebze yemekleri, salatalar ve ot kavurma ve yemekleri öne çıkacaktır.   Balık ve  deniz ürünleri açısından oldukça zengin bir mutfağı da burada bulabilirsiniz.  

Side’ye karayolu ve havayolu ile ulaşım çok kolay gözüküyor. Antalya Havalimanı Side’ye 70 km. Gazipaşa Havalimanı ise 100 km uzaklıktadır. 

Tarihi güzellikleri, temiz denizi ve yeşil alanlarıyla Side ziyaret edenleri fazlasıyla memnun ediyor. Akdeniz’de tatil düşünüyorsanız Side alternatifini gözönünde bulundurabilirsiniz.