Taksici “Kibar birisiniz galiba inanamıyorum” dedi

ARZU AKYOL

arzu.akyol@aksam.com.tr

Bu sezonun en iddialı yapımlarından biri ‘Anne’ dizisi hiç kuşkusuz. Küçük Melek’in dramını içimiz acıyarak izliyoruz. Melek’in dramının baş müsebbibi Cengiz yani Berkay Ateş de başarılı değil, çok başarılı performansıyla hepimizin nefretini kazanıyor ve ekranın ‘en iyi kötüsü’ olmayı fazlasıyla hak ediyor.

Tiyatroda çok başarılı sahne performansları var. En son ‘Abluka’ filmindeki rolüyle Altın Koza’da ‘Umut Veren Genç Erkek Oyuncu’ seçildi. Bu kadar başarılı bir oyunculuk kariyerine rağmen pek çoğumuz onu bu sezonun en çok izlenen dizisi ‘Anne’deki Cengiz karakteriyle tanıdık. Beyaz camın böyle bir büyüsü var işte. Dizideki Cengiz rolüyle de çok başarılı bir iş çıkaran Berkay Ateş, bu sezonun ‘en iyi kötüsü’… Hepimiz ondan nefret ediyoruz. Peki, Berkay Ateş kimdir? Hadi gelin, onu daha yakından tanıyalım.

Cengiz karakteriyle bir anda herkes tarafından tanınan bir oyuncu oldun. “Şöhret olunca ilk röportajımda şunu söyleyeceğim” dediğin bir cümlen var mı?

Ünlü olmak daha fazla insana ulaşabilmekse eğer; ulaşabildiğim herkese, “Emekten ve adaletten yana olup farklılıklarımızla bir arada yaşayalım” demek isterim.

Cengiz’i konuşacağız ama önce Berkay’ı biraz tanıyalım…

İstanbul doğumluyum ama anne tarafım Malatya, baba tarafım Ardahanlı. 29 yaşındayım. Fedakâr ve güven veren bir ailede büyüdüm. Mahallede büyüyen, toprakla oynayıp, sokaktan eve girmeyen kuşaktanım ben de. İyi ki öyle büyüdük diyorum bugüne bakınca.

Dizide çocuğa şiddet uygulayan bir adamı oynuyorsun. Sen hiç şiddet gördün mü çocukken? Dizideki çocuk gibi kapanmayan bir çocukluk yarası var mı?

Çocukluğumdan bugüne çok fazla değişti hayatım. Bulutlu da oldu güneşli de, kar da yağdı bazen. Birçok şey yaşadım tabii ki. Evet, tokat yediğim, şiddet gördüğüm oldu ama dizide Melek'in gördüğü gibi bir şiddet yaşamadım.

O yıllar bugünkü Berkay’a neler kattı?

Hafızam güçlüdür. İyi kötü birçok anıyı hatırlarım. O yüzden bu anılar bugünlere kadar geldi benimle. İyi ki de geldi. Çünkü merhameti, kıymet bilmeyi, sabretmeyi öğretti bütün yaşadıklarım.

Ailenden aldığın en önemli nasihat ne?

İlk defa bizim evde duyduğum, 'Sevgi almadan vermektir' cümlesi aklımdadır hep.

CENGİZ BIÇAK SIRTI BİR KARAKTER

Bir diziyle birden hayatımıza girdin ama senin oldukça başarılı bir oyunculuk kariyerin var aslında. Anlatır mısın biraz? Oyunculuk virüsü nasıl girdi kanına?

Konservatuvara girmeden önce başka bir bölümde okuyordum. Orada tiyatro kulübüyle başladım. Sonrasında birçok kurs ve eğitim, asistanlık derken meslek olarak yapmaya karar verip diğer fakülteyi bıraktım ve Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nden mezun oldum.

Gelelim Cengiz’e. Cengiz gerçekten korkunç bir adam. Rol ilk geldiğinde tereddüt mü ettin, “İşte harikalar

yaratacağım bir rol” mü dedin?

Tereddüt ettim tabii ki… Cengiz bıçak sırtı bir karakter… Ancak yönetmenimiz Merve Girgin'in role yaklaşımı beni rahatlattı. Oyuncu olarak getirdiğim birçok şeyi role kattı, büyüttü.

Rolün bu kadar ses getireceğini tahmin ettin mi?

Dizinin ses getireceğini tahmin ediyorduk ama Cengiz ayrıca ses getirdi. Bu da mutlu ediyor tabii insanı.

Tepkiler nasıl sokakta?

Gayet olumlu, çok beğendiklerini söylüyorlar insanlar, hem karakteri hem de diziyi.

Aldığın en garip tepki ne?

En garip tepkiyi, “Gerçekte kibar birisiniz galiba, inanamıyorum” derken kaza tehlikesi atlattığımız taksici abimizden aldım (gülüyor).

Senin psikolojin için zor oluyor mu?

Bir sıkıntı yok.

ÇOCUKLARIN ÖLDÜRÜLMESİ EN BÜYÜK KÖTÜLÜK

Nasıl hazırlandın role?

Maalesef bizim toplumumuza yabancı bir karakter değil Cengiz. Şiddetin her türlüsü gittikçe meşrulaşıyor ve çok tehlikeli bir hal alıyor. Bugün kadına ve çocuğa yapılan şiddetin istatistiklerine artık bakamaz olduk. Bunu engelleyecek en önemli şey, bilinçlenmek ve ayrıca adalet mekanizmasının doğru ve güvenilir çalışması.

Tecavüz meşrulaştırılamaz ve çocukların tecavüzcüleriyle evlendirilmesi kabul edilemez. Otobüste bir kadına tekme attıktan sonra gülebilmeyi engelleyecek vicdanı yeniden hatırlamamız gerekiyor. Cengiz karakteri gerçek olmalıydı, “Benim tanıdığım 'şu' adam gibi” dedirtmeliydi ki biz bunları tartıştırabilelim. Bu yüzden gerçek bir karakter olmasına özen gösterdik.

En çok hangi sahnede zorlandın?

İlk bölümdeki Melek'in Cengiz›in çayını döktüğü sahnede…

Artık kötü adamlar sadece kötü değil, aynı zamanda insan. Zaafları var. Düşüyorlar, kalkıyorlar, ağlıyorlar, gülüyorlar. Cengiz’in içinden de böyle bir adam çıkar mı?

Umarım ilerleyen bölümlerde göreceğiz böyle sahneler. Karakteri anlamak için ihtiyaç olduğunu düşünüyorum ben de.

Kötülüğün senin için sınırları ne? En büyük kötülük ne senin için?

En büyük kötülük sebebi ne olursa olsun çocukların öldürülmesi.

Senin yaptığın en büyük kötülük ne?

Bazen kendime yaptığım…

BÜYÜK BİR ORMAN KURACAĞIM

Hedeflerin, hayallerin var mı?

Var tabii ki… Mesleğimi en iyi şekilde sürdürebilmenin yanı sıra ‘Yazarlar Ormanı’ diye bir projemiz var. 2 yıldır devam eden bu projenin yürütücülüğünü yapıyorum. Proje kapsamında her ay bir yazarı anma gecesi yapıyoruz ve bir bilet, bir fidan fiyatına eşit. Hedefim, toplanan gelirle büyük bir orman kurmak… ‘Yazarlar Ormanı’… Bu ay 27 Kasım'da Edip Cansever okuyacağız, Müdavim Meyhane'de.  Umarım elimden geldiğince geriye yaşanabilecek bir dünya bırakabilirim.

MÜKEMMELLİYETÇİYİM

İşin de ya da özel hayatında hırslı biri misin?

Hırslıdan ziyade çalışkan ve mükemmelliyetçiyim.

10 yıl sonra işinde ve özel hayatında kendini nerede görüyorsun?

10 yıl sonra yaptığım her şeyle gurur duyduğum bir yerde olmak yeter bana.

Fiziksel yorgunluklar dinlenince geçer ama psikolojik yorgunluğunu nasıl giderirsin? Seni en çok ne ya da kimler mutlu eder?

Genelde Adalar’a gidiyorum, bana iyi geliyor. Yanında gülebildiğim insanlar.

Oyunculuk dışında zaman ayırdığın bir uğraşın, bir hobin var mı?

Oyunculuk hayatımın büyük çoğunluğunu kaplıyor. Hem tiyatro, hem dizi… Yalnız kaldığımda müzik yapmak iyi geliyor.

ŞÖHRETE KARŞI TİYATRO

Birden şöhretli bir adam oldun. Şöhretin insana taktığı kanatlarla uçmamak için ne yapacaksın?

Tiyatro…

Seni tiyatroda izlemek için nereye gelelim...

Benim yazdığım ve oyuncu olarak da yer aldığım Kuş Öpücüğü›nü izlemek isteyenler 28 Kasım'da İKSV Salon'a, Aralık ayında da Kadıköy Emek Sahnesi'ne gelebilirler. Ayrıca yine oyuncu olarak yer aldığım ‘Dünyaya Gözlerimden Bak’ oyununu izlemek isteyenler de Kadıköy Hasanpaşa'daki köşke gelebilirler. Bilgi için www.tiyatrod22.com a bakabilirler ayrıca.