Takım ruhu kupayı getirdi

Uluslararası turnuvalarda Türkiye'ye şampiyonluklar kazandıran Eczacıbaşı Dynavit, 2022 CEV Kupası'nın da sahibi oldu. ''Takım olarak çok iyi anlaştığımız için aramızdaki sinerji mücadelemize de yansıyor. Başarının kilit noktalarından birinin bu takım ruhu olduğuna inanıyorum.'' diyen takım kaptanlarından Simge Aköz ile voleybol yolculuğunu, kupada başarıya giden yolu ve milli takımı konuştuk.

MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

CEV Kupası yolculuğu nasıl geçti sizin için? Duygularınızı öğrenebilir miyim?

Heyecan dolu bir süreç oldu bizim için... 2018'de aldığımız kupayı tekrar evimize getirmeyi çok istiyorduk. Final maçında da elimizden gelen bütün mücadeleyi ortaya koyduk. Tek amacımız kupayı eve getirmekti başardığımız için inanılmaz mutluyuz. Mutluluğumuzu tüm Türkiye ile paylaşıyoruz.

İyi bir takım Eczacıbaşı... Sporcular arasında uyum maçlara da yansıyor. Sizce bu başarı nasıl geldi?

Genç ve dinamik bir ekibe sahibiz ve çok mücadeleci bir takım olduğumuzu söyleyebilirim. Takım olarak çok iyi anlaştığımız için aramızdaki sinerji mücadelemize de yansıyor. Başarının kilit noktalarından birinin bu takım ruhu olduğuna inanıyorum.

Sultanlar Ligi de devam ediyor bir yandan. Sezon bittiğinde Eczacıbaşı Dynavit hangi konumda olur?

Eczacıbaşı, uzun senelerdir Türkiye Ligi'ni domine eden takımlardan bir tanesi. Ancak bu, belirli dönemlerde inişlerin olmayacağı anlamına gelmiyor. Her zaman yukarılardaki ivmeyi korumak mümkün olmuyor. Türkiye Ligi, çok kaliteli ve iyi takımlara sahip. Kalite arttıkça Eczacıbaşı'nın mücadelesi de artacaktır.

KAPTAN OLMAK GURUR VERİCİ

Bundan sonraki hedefi nedir Eczacıbaşı Dynavit'in?

Tabii ki hem Sultanlar Ligi'nde hem de tüm şampiyonlarda kupayı kaldırmak istiyoruz.

Takımın kaptanısınız aynı zamanda. Bu size bir sorumluluk yüklüyor.

Takım kaptanı olmanın muhakkak ki büyük bir sorumluluğu var ancak takım olarak çok iyi anlaşıyoruz ve iyi bir sinerjimiz var. Tüm maçlara çok sıkı hazırlanıyoruz zaten antreman programlarımız da belli. Genelde hedeflerimizi ve hayallerimizi yaşama istediği bizi motive ediyor. Sıkı çalışmalarımızdan kalan vakitlerde arkadaşlarımız ile motivasyonumuzu arttıracak buluşmalar organize ediyor ve şampiyon olarak yaşatacağımız gururu düşünüyor; birbirimizi yükseltiyoruz.

Ne zamandır Eczacıbaşı Dynavit takımında oynuyorsunuz? Bu kulüp size ne ifade ediyor?

2016-2017 sezonundan beri buradayım. Eczacıbaşı, bir aile gibi. Adapte olmam, her sezon yeni takım arkadaşlarımızla uyum sağlamam hiç zor olmadı. Kendimi burada evimde gibi hissediyorum ve kaptanlık sırasının bana gelmesinden dolayı çok farklı duygular yaşıyorum. Bu, benim için çok gurur verici bir şey. Yarım asırdan fazladır kadına, spora ve kız çocuklarına destek veren Eczacıbaşı Dynavit Kulübü'nün bir parçası olmak benim için çok önemli.

Kadın sporcuların sorumluluğu fazla

Simge hanım voleybol maceranız nasıl başladı?

Voleybola 7 yaşında başladım. Benim hikâyemde kariyerime başlarken ufak tefek olumsuzluklar, vazgeçmeyi düşündüğüm anlar oldu fakat bu sadece spor için değil yaşamın her alanında üstesinden gelmemiz gereken durumlar. İstediğim her şey için mücadeleden asla vazgeçmeyerek hedeflerimi gerçekleştiriyorum.

Gençlere örnek olan sporculardan birisiniz. Bu anlamda gençlerimize bir mesajınız var mı?

Kadın sporcular olarak çok büyük bir sorumluluğumuz var. Küçük kardeşlerimizden bir ilgi var. Bize, 'Sizi izledim ve voleybola olan ilgim arttı.' diyen kardeşlerimiz oluyor. Biz de elimizden geldiğince saha içinde ve dışındaki davranışlarımıza, yaklaşımlarımıza özen gösteriyoruz. Tabii ki hepimizin hataları vardır. Ama biz terlettiğimiz formayla güzel başarılara imza attıkça, iyi mücadele ettikçe insanların bizim ne şartlarda emek verdiğimizi anlayacağına inanıyorum.

MİLLİ FORMA İÇİN SON TOPA KADAR MÜCADELEYE DEVAM

Milli Takımımızın 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda çeyrek finalde elenerek veda etti. Ancak çok güzel başarılara imza attınız. O günlerden bize biraz bahseder misiniz?

Arka arkaya 3 büyük organizasyonda mücadele ettik ve çok yoğun bir dönem geçirdik. Bu, zorlu ve stresli bir süreçti. Ancak gerçekten inanılmaz destek aldık. Türk halkı gerçekten bizi orada yalnız bırakmadı. Tabii ülkemiz yangınlar sebebiyle çok zorlu dönemler yaşadı. Onlara biraz olsun umut olduğumuzu hissettik. Mücadelemizi sahada bunun için verdik. Milli formayı giymek ise benim hayalimdi çok özel bir duygu gerçekten! Ülkemizi uluslararası arenada temsil etmek ve arkanda milyonlarca insanın desteğinin olduğunu bilmek çok değerli.

Milli takımda bundan sonraki hedef nedir?

Milli Takım düzeyinde son yıllarda katıldığımız her turnuvada bir madalyanın ucundan tutup geri dönüyoruz. Olimpiyatlarda tabii ki en büyük amacımız gitmeden önce söylediğimiz gibi grubu güzel bir şekilde tamamlayıp, bir üst tura çıkıp çeyrek finale adımızı yazdırmaktı. Son topa kadar mücadele ettik. Türk voleybolu adına gerçekten güzel bir noktadayız. Bundan sonra çok daha büyük başarılar elde edeceğimizden hiç şüphem yok.

Avrupa Kıta Elemeleri'nde "En İyi Libero" seçildiniz. Bu kadar başarılı olmanızın sırrı nedir?

Çok zorlu yollardan geçerek, zor şartlarda mücadele ederek bu başarıları elde ediyoruz. Bunun arkasında çok büyük bir çalışma ve emek var. Önemli olan içimizdeki gücün farkına varabilmek. Voleybolda nesilden nesile geçen bir çalışma azmi var. Bizden önceki ablalarımızı örnek alarak, onlar gibi olma isteğiyle çalışıyoruz.