Suda, taşta, kumda: Başka Sinema

Bu yıl 17. kez düzenlenen Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali'nde Başka Sinema iş birliğinde açık hava film gösterimleri başladı.

Bu yıl ilk defa festival programına dahil olan, Hollanda Kraliyet Başkonsolosluğu Kültür Başmüşaviri Ipek van Dijk ve Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali ekibi ile birlikte tasarlanan “Yeşil Perde” açık hava film gösterimleri 19 Ağustos Çarşamba günü başladı. Türkiye’de ilk defa yenilenebilir enerjiyle gerçekleşecek olan gösterimler, festival mekanlarından Antik Taş Ocağı, Taşta Perde’de (19-24 Ağustos 2020) ve Gümüşlük Festival Merkezi, Suda Perde’de (27 Ağustos-17 Eylül 2020) izleyiciler ile buluşuyor.

Seçkinin ilk filmi 2019 yapımı, yönetmen Levan Akın’ın kendini Gürcü halk danslarına adamış Merab karakterinin başından geçenleri anlattığı And Then We Danced (Ve Sonra Dans Ettik), 19 Ağustos Çarşamba akşamı Antik Taş Ocağı’nda gösterildi. Festival kapsamında ayrıca Hollanda Kraliyeti Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu iş birliğinde çocuklar için ücretsiz film gösterimleri ve atölyeler düzenleniyor. Müzik, çocuk ve çevre temalarına odaklanan filmlerin yanı sıra seçki, Bodrum’da yaşayan kadın yönetmenlerin filmleri ve Bodrum’un sosyo-kültürel özelliklerine değinen kısa belgeselleri kapsıyor.

Antik Taş Ocağı’nda gerçekleşen gösterimlerde açılış filminin ardından Koreli yönetmen Bong Joon Ho’nun 2019 yapımı, 2020 Oscar Ödülleri’nde en iyi film, en iyi uluslararası film ve en iyi orijinal senaryo ödüllerine layık görülen ve katıldığı pek çok festivalde ödül toplayan önüne çıkan fırsatları yanlış değerlendiren bir ailenin hikâyesini anlatan Parasite (Parazit) filmi sinemaseverlerle buluşuyor.

Programın devamında 2016 yapımı, Foster Jenkins’in, Florence; yönetmen Yaron Zilberman’ın Philip Seymour Hoffman; Catherine Keener ve Christopher Walken’dan oluşan dev bir oyuncu kadrosundan A Late Quartet (Son Konser) ve yönetmen Kevin Macdonald’ın Whitney filmleri yer alıyor.