Sucuklu kaşarlı pişi

TÜREV ULUDAĞ

turevuludag@hotmail.com

Pişi, Orta Asya Türklerinde İslamiyet öncesinde kendi tanrılarına yağ yakma törenine kadar dayanır. İslamiyet’le birlikte de özel günlerde, kandillerde, cenazelerde insanlara dağıtmak için yapılır. Ülkenin her yerinde yapılmakla birlikte en çok Ege’de tüketilir. Kış günlerinin vazgeçilmez bir lezzetidir. Öncelikle bir ekmek hamuru oluşturun. Ilık suyla kuru mayayı açın. Unun içerisine açtığınız mayayı ekleyin yavaş yavaş su ekleyerek yoğurmaya başlayın. Klasik değimle kulak memesi kıvamına geldiği zaman hamuru dinlendirin ve mayalanmasını bekleyin. Elinize ayçiçek yağı dökün ve bir avuç büyüklüğünde 1 hamur parçası alın. Yağı bir tencerede ısıtın. Yağın ısı derecesi yüksek olması önemli. Yoksa hamur yağ çeker. Aldığınız hamuru elinizle açıp ısınan yağın içirisine koyun. İki tarafını da kızarttıktan sonra pişiyi alın. Pişiniz hazır. 

Hamur ve yumurta birleşimi

Bir yumurtayı içerisine süt, tuz, pul biber ekleyerek iyice çırpın. Çırptığınız karışımı bir tabağa alın. Pişirdiğiniz pişiyi ortadan ikiye ayırın ve kestiğiniz kısmı yumurtalı karışımla birleştirin. 3-4 dakika boyunca yumurtanın pişiyle bütünleşmesini bekleyin. Tereyağını bir tavada eritin. Pişi ve yumurta karışımını tavaya ekleyin. Tavanın bir kısmında da sucukları pişirin. Yumurtalı pişinin alt tarafı piştikten sonra ters çevirin ve üzerine sucukları ekleyin. Ocağın altını kısın ve sucukların üzerine rendelediğiniz kaşarları ekleyin. Tavada bulunan eriyen tereyağı kaşarı eritmek için kullanın. Üzerine pul biber ekleyerek servis yapabilirsiniz. ‘Bizde seni seviyorum denmez kahvaltı hazırlanır.’ Afiyet olsun...

Malzemeler:

- Yarım kilo un

-1 çorba kaşığı maya

-1 tatlı kaşığı tuz

- Su

- Sıvı yağ

- 150 gr kasap sucuk

- 60 gr tereyağ

- 150 gr taze kaşar

- Pul biber

-1 adet yumurta

- 1/2 çay bardağı süt