Sosyal medya insanlara bedenlerini sorgulattı

''Sosyal medya kullanıcıları 'mükemmel' görünen bedenler ve yüzler nedeniyle kendi görünümlerini daha fazla sorgulamaya başladı. Ve sosyal medyada takip ettikleri ünlülerin veya etkileyicilerin görünümüne özenerek, benzer bir görünüm elde etmek için estetik ameliyatlara yöneldi.''

MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

Son yıllarda estetik ve çeşitli güzellik uygulamaları konusunda ciddi bir artış var. Artık sokakta gördüğümüz her on kişiden neredeyse yarısında bir işlem var. Eskiden bu kadar değildi. Şimdi ise birbirine benzeyen tipler ortaya çıkmaya başladı. Köşe başı bir güzellik merkezi ya da estetik kliniği... Peki bunun nedeni nedir? Güzellik algımız neden değişti? Hangi durumlarda estetik tercih edilmeli? Uluslararası literatüre girmiş birçok tekniğin sahibi Op. Dr. Bülent Cihantimur ile konuştuk.

Son yıllarda medikal estetik hekimler ya da plastik cerrahlar isimlerini daha çok duyar olduk. Estetikler yaptıranların da sayısıa arttı. Bizim güzellik algımız değişti mi?

Bu artışın birçok nedeni var. Bu nedenlerden en önemlilerini estetik sektöründeki ilerlemeler ve sosyal medyanın etkisi olarak gösterilebiliriz. Estetik cerrahi veya medikal estetik işlemlerde temel amaç daha genç bir görünüm kazanmak. Bunu yaparken kişinin kendine özgü yapısı ve karakteristik özelliklerinin dışına çıkıldığında ve kişisel beklentiler fazlaca devreye girdiğinde, standart bir görünüm oluşmaya ve benzer işlemleri yaptıran kişiler benzer görünümlere sahip olmaya başladı.

Güzellik algısı insanların kişisel seçimi. Fakat toplumun güzellik algısı, kültürel, sosyal ve moda trendlerine bağlı olarak evrim geçirebiliyor. Örneğin, belirli bir dönemde dolgun dudaklar veya yüksek elmacık kemikleri popüler olabilirken, başka bir dönemde daha doğal ve minimal işlemler tercih edilebiliyor. Sonuç olarak, güzellik algısı bireysel ve kişiye özeldir. Estetik cerrahi veya medikal estetik operasyonlar, insanların kendilerini daha iyi hissetmelerine yardımcı olabilir, ancak güzellik algısının değiştiği veya aşırı örneklemelerin olduğu durumlarda gözlemlenebilir.

Her yüzün kendine özel bir ifadesi var. Herkese uygulanacak medikal ve estetik cerrahi yöntemleri ve süreçleri mutlaka farklı. Önemli olan bireyin kendi benliğini ifade etmesi ve kendini iyi hissetmesi.

Sosyal medyanın etkisinden bahsettiniz... Nasıl bir etki bu?

Sosyal medya platformları, kullanıcıların güzellik standartları ve beden imajı üzerindeki algıları etkiledi. Bunun sonucunda bazı insanlar, sosyal medyada "mükemmel" görünen bedenler ve yüzler nedeniyle kendi görünümlerini daha fazla sorgulamaya ve uygulamalara yönelmeye başladı. İnsanlar, sosyal medyada takip ettikleri ünlülerin veya etkileyicilerin görünümüne özenerek, benzer bir görünüm elde etmek için estetik ameliyatlara yöneldi. Bununla birlikte, sosyal medyanın etkisi kişiden kişiye değişiyor. Bazı insanlar bu trende uymayı tercih ederken bazıları kendi benliklerini ve doğal güzelliklerini kabul edebiliyor. Herkesin tercihleri ve motivasyonları farklı. Estetik ameliyatlar, kişinin kendine olan güvenini artırma veya kişisel memnuniyet sağlama amacıyla yapılmalı, başkalarının beklentilerine veya sosyal medyadaki trendlere göre şekillendirilmemeli diye düşünüyorum.

Aslında küçük dokunuşlar çok daha doğal duruyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Bu durum kişinin bakış açısı ile alakalı bir durum. Kimi insan doğallığı severken kimi abartıyı sevebiliyor. İşin özü; küçük dokunuşlarla doğal ve belli belirsiz işlemler yapmak bana göre de daha doğru.

İNSANLARIN ÖZGÜVENİ ARTIYOR

Hangi durumlarda estetik tercih edilmeli?

Fiziksel görünümünden mutsuz olanlar için estetik cerrahi uygulamaları fırsattır. Fiziksel görünümlerinden memnun olmadıkları için özgüven eksikliği yaşayan ve operasyonlar sonrasında hayatı değişen birçok danışanım oldu. Bu özgüven eksikliği bireylerin sosyal ilişkileri ve genel yaşam kalitesi üzerinde olumsuz etki yaratıyor. Estetik operasyonlar, kişinin kendine olan güvenini artırıyor ve psikolojik olarak iyi hissettiriyor. Doğal yaşlanma belirtileri, kilo verme sonrası veya doğum sonrası vücut deformasyonları yaşanan durumlarda, kaza ve yaralanmalar, genetik faktörler, vücut şekillendirme ve daha sıkı bir vücut hayal etme gibi durumlarda da estetik cerrahiye başvuruluyor.

Yaz gelmeden cilt ile ilgili hangi uygulamalar yapılabilir?

Yaz gelmeden önce elbette ki cildi toparlamak, nemlendirmek, canlandırmak gerekiyor. Bunun için özellikle mezoterapi, PRP, cilde uygulanan vitamin işlemlerini öneriyorum.

SAÇ EKİMİNDE DOĞAL GÖRÜNTÜ MÜMKÜN

Geliştirmiş olduğunuz tekniklerden çok merak edilen Örümcek Ağı Tekniği, Fat Juice Tekniği ve Organik Saç Ekimi Tekniği'nden bahsedebilir misiniz?

Örümcek Ağı Tekniği: En özel tekniklerimden biri olan Örümcek Ağı estetiği medikal iplerin anatomiye, bireysel cilt alt yapısına, yaşa, mevcut deformasyona uygun olarak yerleştirilmesiyle uygulanıyor. Ameliyatsız kısa sürede yapılan bir teknik olmasının yanı sıra yöntem, yağ transferi ile de desteklenebiliyor. Örümcek Ağı estetiğinde ameliyatsız yüz germe, canlandırma ve form kazandırma işlemleri ön plana çıkıyor.

Fat Juice Tekniği: Cihantimur Yağ transferi sisteminde yaptığımız işlem, otolog yağ transplantasyonudur. Yani bedenin bir alanından yağı ve içindeki yaşayan kök hücrelerini alıp, bir başka alana nakil işlemi yapıyoruz. İşlemi aslında, bedendeki mevcut yağın, vücudun ön planda olması arzu edilen yere transferi şeklinde özetleyebiliriz. Cildinizin ihtiyacı olan gençleşme ve yenilenme faktörleri kendi yağ dokunuzda saklı. Fat Juice, cildimiz üzerindeki ölü hücrelerin yenilenmesini sağlıyor. Yöntemin amacı, uygulama yapılan bölgeyi gençleştirmek ve doku onarımını gerçekleştirmek.

Organik Saç Ekimi Tekniği: Bu teknikte hastanın donör bölgesinden alım ve ekim işlemleri öncesinde, kök hücreden zenginleştirilmiş yağ dokusu enjekte ederek ekim bölgesini yeniliyoruz. Hastanın kendi yağından elde edilen kök hücreden zenginleştirilmiş yağ enjeksiyonu, hem saç ekimi işleminin yapılabilmesini kolaylaştırıyor hem de artık verimsizleşmiş saçtan yoksun alanı sağlıklı hale getiriyor. Saç ekiminde hastalar genellikle ağrı ve doğal olmayan görüntü nedeniyle endişe duyuyor. Dünyada ilk kez Türkiye'de uygulanmaya başlayan bu teknik her iki endişeyi de ortadan kaldırıyor.