Sosyal girişimler engelliler için deprem bölgesinde

Sosyal girişimler ''Erişilebilir Her Şey'', ''Anlatan Eller'' ve ''BlindLook'' deprem bölgesindeki engelli bireyler için kolları sıvadı. Oluşumlar, İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Topluluk Destek Programı kapsamında aldıkları desteklerle, engelli depremzedelerin hayatlarına dokunacak...

ALİ DEMİRTAŞ / ali.demirtas@aksam.com.tr

Kale Grubu'nun kurucusu merhum İbrahim Bodur'un mirası ve değerlerini geleceğe taşımak amacıyla yedi yıl önce hayata geçirilen İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı bu yıl çok anlamlı bir projeyi daha devreye aldı. İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Topluluk Destek Programı; 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 11 ili derinden etkileyen depremlerin ardından bölgedeki hayatı yeniden canlandırmak isteyen sosyal girişimcileri desteklemek amacıyla hayata geçirildi. Program kapsamında daha önce İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı ekosistemine dahil olan 8 sosyal girişimci, deprem bölgesindeki insanların ihtiyaçlarına yönelik proje geliştirerek 2 milyon TL'lik bir hibe almaya hak kazandı. Topluluk Destek Programı kapsamında hibe almaya hak kazanan "Erişilebilir Her Şey", "Anlatan Eller", "Tospaa", "Blindlook", "Roof Coliving" ve "Microfon", "Joon & This is Mana" isimli sosyal girişimler, hibe programından sağlanacak olan 150 bin TL ila 300 bin TL arasında destekle deprem bölgesindeki gençleri ve çocukları desteklemek, sosyo-kültürel hayatı yeniden ayağa kaldırmak için çeşitli projeler hayata geçirecek. Bu sosyal girişimlerden öne çıkan "Erişilebilir Her Şey", "Anlatan Eller" ve "Blindlook" ise dünyada afet bile olsa engellerin nasıl aşılacağını gösteren projeler yönetiyorlar. Şimdi bu üretecekleri projelerle de deprem bölgesindeki engellilerin hayatlarına dokunacaklar...

ERİŞİLEBİLİRLİK VARSA ENGELLİLİK YOKTUR

Yıllardır engellilik alanında hak savunuculuğu ve aktivistlik yapan, farklı engellere ve ortak hayallere sahip olan Seben Ayşe Dayı, Serim Berke Yarar ve Hale Yıldız; sosyal hayata katılımdaki zorlukları ortadan kaldırmak için mekanları, etkinlikleri, festivalleri erişilebilir kılma hayalinden yola çıkarak "Erişilebilir Her Şey" sosyal girişimini kurdu. Erişilebilir Her Şey, "erişilebilirlik varsa engellilik yoktur" mottosu ile çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda oluşum, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında engelli bireylere yönelik yeni deneyimledikleri bilinmezlikler ve travma sonrası destek sağlamayı amaçlıyor. Gönüllü engelli bireylerin deneyim paylaşımı ve uzman desteği ile travmalarının hafifletilmesi ve kabullenme süreçlerinin kolaylaştırılmasını hedefleyen oluşum, Engelli Kadın Derneği'nin danışmanlığında "Bağımsız Yaşam" eğitimleriyle de afet sonrası yaşama adaptasyonun sağlanmasına yönelik çalışmalar yapıyor. Bu eğitimler bölgedeki engelli ve afet sonrasında engelli kalan bireylere yönelik oluyor. Proje Hatay'da gerçekleştiriliyor. Saha çalışmaları ise başladı. İhtiyaç Haritası'nın konteyner kentinde engelli bireyler belirleniyor. Aynı zamanda İl Sağlık Müdürlüğü'ndeki engelli birey verisinin alınıp doğrudan hedef kitleye ulaşılması amaçlanıyor. Bağımsız Yaşam eğitimi ve uygulamalarının yaygınlaştırılmasının ve bu alandaki savunuculuk çalışmaları ile kısa vadede Bağımsız Yaşam İstasyonları'nın kurulması, bölgedeki ihtiyaçların giderilmesi; orta ve uzun vadede ise Bağımsız Yaşam Hattı kurularak uygulamaların yapıldığı alanlardaki ve farklı illerdeki bireylerin ortak bir komüniteye ait olma ve kendi çözümlerini yine topluluk desteği ile oluşturabilecekleri hissinin güçlendirilmesi hedefleniyor.

ANLATAN ELLER SAĞIR DEPREMZEDELERE ULAŞACAK

Anlatan Eller, Türk İşaret Dili desteği ile sağır topluma eğitimler veren bir sosyal girişim. Sağır bireylerin eğitimde yaşadıkları fırsat eşitsizliklerine çözümler geliştiren Anlatan Eller, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında "Anlatan Eller Dijital Okulu" aracılığıyla kayıtlı olan öğrencilere ulaşarak, oluşturulan acil iletişim ve dayanışma ağıyla deprem bölgesinde yaşayan sağır bireylere erişti. Anlatan Eller öğrencilerinin ve başka sağır bireylerin afet sonrası yaşadıkları fiziksel ve psikolojik zorlukları paylaşabilecekleri kişi veya kurumlara olan ihtiyacın ortaya çıkmasıyla oluşturulan proje ile sağır yetişkinler, işiten ailelerin sağır çocukları, sağır ailelerin sağır çocukları, sağır ailelerin işiten çocuklarına psikososyal destek programı hayata geçirilecek. "Anlat Ellerinle" kapsamında dijital ve fiziksel paylaşım alanları ile sağır bireylerin duygusal ihtiyaçlarını anlama ve bu ihtiyaçlara yönelik uzman çözümler ile iyi olma haline geri dönebilmesi amaçlanıyor. "Anlat Ellerinle" psikososyal destek çalışması ile sağır bireylerin psikolojik iyi olma hallerini desteklerken toplumu harekete geçirici çalışmalara da yer verilecek. Çifte odak ile birlikte işiten bireylerin, (farklı meslek gruplarından ve özellikle psikolog, PDR, psikiyatr alanları) işaret dili öğrenmelerinin ihtiyacını ön plana çıkaracak ve öğrenmeleri için alanlar yaratılacak. Psikososyal destek sağlanılan sağır bireyler ile aktif iletişimde kalarak, anlık ihtiyaçları için de iş birlikleri ile çözümler üretilecek. İşe yerleştirme, yeniden hayata dönüş alanlarında da imkânlar doğrultusunda uzun vadede destek sağlanacak. Eğitim verilen özel sektör kurumlarının projeye dahil edilmesiyle uzun vadede projenin devamlılığı için çalışılacak.

BLINDLOOK, GÖRME ENGELLİLERİN 'GÖZÜ' OLDU

İletişim ve bilginin yüzde 80 görsel odaklı olduğu bu dünyada BlindLook, teknolojiden güç alarak görmemenin yarattığı engelleri yok etme misyonuyla kuruldu. 285 milyon görme engellinin hayata bağımsızca katılmasını misyon edinen BlindLook, yapay zekâ ve sesi birleştirerek markaların ürünlerini ve hizmetlerini görme engelliler için anlaşılır ve işlem yapılabilir hale getiriyor. BlindLook, depremlerin hemen ardından, bölgedeki afetzedeler ile dayanışmak ve bulundukları acil durumdan kurtulmalarına yardım edebilmek için artık yaşayacak bir evi olmayan ve çeşitli sebeplerle bulundukları şehirlerden bir an önce çıkmak isteyen görme engelli afetzedelere evlerini açmaya karar vererek pek çok görme engelliyi güvenli bir şekilde diğer şehirlere yerleştirdi. BlindLook bu süreçte görme engelli depremzedelerle birebir konuşmalarından, onların deprem gibi doğal afetler karşısında herhangi bir engeli olmayan birine göre daha fazla savunmasız olduklarını gözlemledi. Oluşumun temel faaliyetleri arasında 81 ilden 81 görme engellinin, afet simülasyon noktalarında, uygulamalı olarak eğitilmesi yer alıyor. Uygulamalı eğitimler sonrası, tüm görme engellilerin yararlanabileceği bir afet korunma rehberinin yayınlanması da diğer temel hedef. BlindLook, görme engellilerin doğal afetler karşısında hazırlıklı olmasına katkı sağlayarak kısa vadede hem afetler hakkında uzun süreli farkındalık sağlamayı hem de her gün hissettiğimiz deprem başta olmak üzere bütün doğal afetler için uygulanabilir önlemler alınmasını hedefliyor.