Solaryuma yasak gelecek

HİLAL KORAL
koralhilal@gmail.com

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de solaryum hızlı bronzlaşmanın ekonomik yolu olarak son yıllarda talep görüyor. Kullanılan yapay UV lambaları yüzde 95 oranında UVA, yüzde 5 kadar UVB ışını yayar. UVA ışını deri yaşlanmasında etkili olurken UVB ışını deri kanserleri ve melanom oluşumundan sorumlu tutulur. UV radyasyonla deri kanseri arasındaki ilişki çok basittir. UV radyasyona maruz kalınan süre arttıkça deri kanseri gelişme riski de artar ve deri daha hızlı yaşlanır. Özellikle 10 dakikada bronzlaştıran cihazlar yüksek dozda UV ışığı yaydığı için çok sağlıksızdır.

KANSERE NEDEN OLUYOR

Dünya Sağlık Örgütü, ultraviyole solaryum cihazlarının birçok kişide kansere neden olduğunu belirtmiş ve Uluslararası Kanser Araştırma Merkezi, 2009 yılında solaryumu sınıf 1 kanserojen olarak belirlemiştir. Bütün bu bilgiler ışığında solaryumun sağlıklı bronzlaşma sağladığından bahsetmek mümkün değildir. Özellikle filtreleri ve ampulleri zamanında değiştirilmeyen, hatta filtreleri sökülüp kullanılan nispeten piyasaya göre ucuz seans fiyatlarına sahip salonlarda risk daha da fazladır.    

YENİ STANDART

Solaryumun ilk yasaklandığı ülke Brezily. Ardından Belçika, Avusturya, Almanya, İspanya, Kanada gibi birçok ülkede ve Avustralya'nın birçok eyaletinde 18 yaş altındakilerin solaryum kullanımı yasaklanmıştır. Amerika’da Illinois eyaletinde 18 yaşın altındakiler ailesinin izni olsa da solaryuma giremez. Türkiye’de ocak ayından itibaren yürürlüğe girmesi beklenen yönetmelikte 18 yaş altında solaryum kullanılması yasaklanarak 18 yaş üstü kullanıcıların form imzalayarak bilinçli şekilde solaryum kullanmalarına izin verilecek ve solaryum merkezlerinin 

standardizasyonu yeniden düzenlenecek.

18 YAŞ DİKKAT!

Birkaç kez solaryum kullanarak kanser olunmaz ama solaryumun sağlık etkilerini, risklerini bilerek, solaryum kullanılmalıdır. Hassas cildi olanlar, 18 yaşından küçükler, çok sayıda beni bulunanlar, çocukluk çağında sık güneş yanığı öyküsü olanların, güneşe bağlı ciltlerinde leke ve iz oluşmuş kişiler, kozmetik ürün kullananlar, ilaç kullananların solaryuma kesinlikle girmemesi gerekir.